0
Evrokupovi

ZVEZDA ISPRED EVROPSKIH VELIKANA: Crveno-beli nikad bolji na listi UEFA!

Objavljeno: 28.08.20 u 17:57

Fenomenalni rezultati koje beleži Crvena zvezda u evropskim takmičenjima u poslednjih nekoliko sezona su doprineli tome da crveno-beli u ovom trenutku imaju najveći koeficijent na UEFA listi u istoriji kluba.

Crvena zvezda je pobedom nad Tiranom u Albaniji i plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona stigla do 25.000 bodova, što je do sada neviđen poduhvat kada govorimo o klubu iz Ljutice Bogdana, od kada se računa taj koeficijent. Do sada, crveno-beli su najviše bodova imali u sezoni 2002/03, ukupno 22.915, ali ove takmičarske godine je to nadmašeno.

Koeficijent se računa na osnovu pet poslednjih sezona, a s obzirom na to da se sledeće godine iz te računice brišu rezultati iz takmičarske sezone 2015/16 u kojoj je Crvena zvezda osvojila 1.50 bodova, a da su pobedama nad Evropom i Tiranom obezbedili 2.50 bodova, jasno je da Zvezdu očekuje napredak na UEFA listi.

PROČITAJTE JOŠ: NEOČEKIVANI UDARAC ZA ‘ORLOVE’: Evropske ekipe zabranile trojici reprezentativaca da igraju za Srbiju!

Uz to šampion Srbije je i na 55. mestu UEFA liste, što je najbolji plasman srpskih klubova još od 1995.  godine. Time su se izjednačili sa Lesterom i Anderlehtom, a iza sebe ostali evropske velikane poput Milana, Spartaka iz Moksve, PSV-a i druge. Podsetimo, Crvena zvezda je 1991/92 bila treća na UEFA listi, što je do sada najbolji plasman kluba, što se striktno pozicije tiče, ali ne i broja bodova. 

Svi ovi rezultati koje Crvena zvezda beleži doprinose i napretku domaćeg fudbala. Srbija se trenutno nalazi na 19. mestu UEFA liste što se tiče broja bodova koje države na osnovu učešća klubova u evropskim takmičenjima osvajaju. Ukoliko Crvena zvezda nastavi kao do sada, nije nemoguće da u narednim godinama, Srbija ima dva predstavnika u Ligi šampiona.

S obzirom da crveno-beli još uvek učestvuju u kvalifikacija za Ligu šampiona, verovatno da će taj koeficijent, kao i pozicija na UEFA listi sve više rasti.

 

FOTO: FK Crvena zvezda

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter