Ne stišavaju se strasti oko jedanaesterca dosuđenog prošle nedelje u Kruševcu.

Svoj sud dao je i nekadašnji sudija i ekspert za suđenje Igor Radojičić, on je analizirao sporne situacije iz 1. kola Superlige na Televiziji ‘Arena sport


– Ovakve stvari se baš često dešavaju, to je pitanje interpretacije pravila 12, prekršaj, nesportsko ponašanje. Da li igrači, klubovi, javnost, znaju kakav će biti kriterijum? Da li uvek postoji isti kriterijum? Na jednoj utakmici da, na jednoj… U jednoj državi bi ovo bio penal, u drugoj nikada! Ali, to nije problem jer se zna kriterijum. Zna se šta može da se očekuje. Nedoslednost u kriterijumu izaziva nepoverenje i zato se dešavaju saopštenja – istakao je Radojičić.

On smatra da bi sudije trebalo da budu proaktivne u završnici mečeva.

– Sudije treba da budu više uključene tokom utakmice, pogotovo u ovakvim situacijama 85-86. minut, mora mnogo više da se upozorava, da se verbalno oglasi, da se čuje. To znači i prekidanje udarca iz ugla, ako treba, pozvati igrače ili i drugu dvojicu, jer je to poruka svima koji se nalaze u kaznenom prostoru, a to je njih 20, da se to neće tolerisati – dodaje Radojičić.

Potom je govorio o primenu VAR-a u pomenutoj situaciji.

Nisam čuo da je neko pominjao reakciju igrača. Da li igrač drži sve vreme, da li koristi obe ruke? Mislim da je to malo neracionalno s Kostićeve strane. Da li je ovo povreda pravila broj 12? Jeste. Sad, kako bi VAR tu reagovao? Ako sudija kaže da je video držanje sa obe ruke, VAR ne može da reaguje, jer je bilo držanja, a on služi samo da sudiji ukaže na očigledne greške – rekao je Radojičić.