Dosta bure podigla je u javnosti reakcija Nenada Lalatovića na navodne ‘separatističke’ poruke navijača TSC-a ‘Plavih bećara.

Sama poruka da će meč između TSC-a i Vojvodine biti ‘derbi juga’, izazvala je oštre reakcije javnosti u Srbiji, ali i samog Nenada Lalatovića.


– Moraju svi da znaju od svih aktera ovde i u celoj Srbiji da ovo nije bio ne znam kakav derbi i da nije bio srpski derbi, ovo je bio derbi severa velike Srbije. Da se jednom zna, derbi severa velike Srbije, najveće Srbije na svetu i to mora da se zna. U Srbiji se igra srpski derbi i ne može drugačije, u Srbiji može da se igra samo srspki derbi, najpre je rekao trener Vojvodine.

Sve je proisteklo iz nesporazuma tvrde navijači TSC-a u opširnom saopštenju koje su objavili na svojoj Fejsbuk stranici.

– Postoji jedan stari vic o sličnostima muzičkog koncerta i porodične svađe: u oba slučaja prvo idu aktuelne teme – a posle se vade stari hitovi.
Izraz “Délvidék” je upravo takav stari hit. Vadi se po potrebi, početak je saopštenja, a potom se dodaje:

– Iako se radi o terminu starom nekoliko stotina godina, zbog onog “dél” (jug) ova reč kojom najveći deo mađarskog življa (doduše pomalo neprecizno) zove Vojvodinu sasvim dobro služi za trigerovanje određenog dela društva u državama koje su nasledile delove teritorije od one bivše Mađarske koja se danas popularno zove “velikom”. Ta reč je ukorenjena i rasprostranjena u mađarskoj terminologiji i koristi se veoma često na svim nivoima društva i svim vrstama konverzacije (Google pretraga daje pola miliona pogodaka samo na reč, i to bez raznih prideva) bez ikakve uvredljive namere. Nakon dve godine provedene na tribinama prvoligaških i superligaških stadiona širom Srbije, sa nevericom gledamo ovu aktuelnu hajku koja je protiv nas pokrenuta u momentu kada (na našu najveću žalost) uopšte ni nismo bili prisutni na utakmici. Nego smo objavili tekst o ovoj nemiloj situaciji, napisali kako nam je žao što smo eto, prošli sito i rešeto tokom ovih godina, a ovu istorijsku sezonu započinjemo van stadiona. Ali smo upotrebili ONU reč i eto nama skandala – poruka je navijača TSC-a.

Navijači ističu da se Tabloidi nadmeću jedni sa drugima ko će objaviti najbombastičniji naslov, kako bi se dokopali pažnje čitalaca,

Strašan skandal!’
‘Užasna separatistička provokacija!’
I naš favorit ‘Mađarski separatisti napravili haos na meču sa Vojvodinom’. Nismo ni bili na meču sa Vojvodinom – poručuju Bećari..

Potom su imali poruku za novinare:

Zar se nismo svi nagledali onih pravih skandala i provokacija na ovim prostorima tokom proteklih decenija? Šačica navijača objavi tekst na društvenim mrežama i vi se hvatate za jedan izraz koji koriste skoro pa svi, na svim nivoima društva i svim nivoima i vrstama konverzacija, i napravite od toga udarnu vest. Ako ste u nestašici tema, evo, mi vam predlažemo jednu: napadači koji su prošle godine isto nakon meča sa Vojvodinom (kakva slučajnost) u klasičnoj sačekuši šipkama prebili naše drugare iz Temerina ni dan danas nisu izvedeni pred lice pravde. Samo kažemo. Svima nam je jasno o čemu se ovde radi: klub za koji navijamo posluje veoma uspešno, ne uklapa se u klasičnu ovdašnju šemu, i to mnogima smeta. Međutim, klub funkcioniše suviše profesionalno pa se ne može napasti jeftinim medijskim kampanjama – e, pa udri onda po navijačima. Tek da znate: članovi naše grupe su ljudi koji pošteno rade i stvaraju ovde u Srbiji, i naravno plaćaju porez državi Srbiji. I pridržavaju se nekih pravila, među kojima je jedan od važnijih da se suzdržavamo provokacija.

Želimo za kraj rasčistiti još jednu veoma važnu stvar.
Našu navijačku grupu na svakoj domaćoj utakmici i na svakom gostovanju:
– pretresu redari
– prate i nadgledaju, često i legitimišu policajci
– snimaju nas i nadgledaju nadležne službe.
Verujte, da ima zbog čega da se reaguje, oni bi reagovali. Ali ne reaguju, i naravno ne dižu paniku zbog našeg postojanja, prisustva, navijanja. Zato što im ne dajemo ni jedan jedini razlog, i zato što njima nisu potrebni lajkovi da zarade za život.

Sa naše strane, ovim je tema zatvorena i nećemo ulaziti u prepisku ni sa kim.
Nek ste Vi svi nama živi i zdravi – navode navijači TSC-a

FOTO: Facebook/Blue Betyars