0
Domaći fudbal

VOŠIN HEROJ ‘SA ULICE’: Neponovljivi Pera bombarder

Objavljeno: 19.07.20 u 16:20

Ako se za jednog igrača može reći da je najbolji izvođač slobodnih udaraca u istoriji nekog kluba, a pritom je, tokom istorije, dres tog istog kluba nosio i jedan Siniša Mihajlović, današnji ljubitelji fudbala sigurno se pitaju kakvu je to moć u svojoj nozi imao taj fudbaler kada ga nije zasenio čak ni Siniša i njegova snažna levica.

S druge strane, oni nešto stariji navijači Vojvodine odmah će znati da je reč o Petru Nikeziću (1950. – 2014), koji je preminuo baš na današnji dan, pre tačno šest godina.

Petar Nikezić je bio najbolji igrač generacije Vojvodine koja je 1977. godine osvojila Srednjoevropski kup, a kao što rekosmo, ostao je upamćen i kao najbolji izvođač slobodnih udaraca koga je klub ikada imao.

Rođen je trećeg aprila 1950. godine u Zmajevu, odakle se sa porodicom ubrzo preselio u Novi Sad i živeo u ulici Dimitrija Tucovića, odmah pored stadiona “Karađorđe”. Sa 11 godina, pristupio je mlađim kategorijama Vojvodine, a već sa 17, na insistiranje Ilije Pantelića, uvršten je u prvi tim i postao najmlađi prvotimac, a nešto kasnije i najmlađi kapiten u istoriji kluba. Za seniorski tim crveno-belih nastupao je od 1967. do 1978. i od 1979. do 1980. godine i za to vreme odigrao 289 prvenstvenih utakmica i postigao 100 golova, pri čemu se u obe kategorije svrstao na drugo mesto večne klupske liste.

Osim za Vojvodinu, nastupao je još za Tulsu (SAD), Linc (Austrija), Osijek i Šibenik, a po okončanju igračke karijere, godinama je radio kao trener u omladinskoj školi Vojvodine.

Među navijačima Vojvodine, kao i među svim ljubiteljima fudbala, ostao je upamćen po svom izuzetno snažnom i razornom šutu, zbog čega je bio dobio nadimak “Pera bombarder”. O tome kako je bio tako uspešan kao izvođač slobodnih udaraca, Petar Nikezić je svojevremeno rekao:

– Urođeno sam imao jak udarac, ali mislim da sam ga usavršio kod Bebule Miloševića. Posle svakog treninga, morao sam da ostanem bar još sat i po i da za to vreme izvedem najmanje 200 ‘slobodnjaka’ iz raznih pozicija. Bebula je bio iscrtao kvadrate sa brojevima na mreži, a moj pucački trening se sastojao u tome da povedem loptu i da gađam kvadrat koji mi je Bebula određivao u trenutku kada sam bio u punom sprintu – bile su reči legendarnog fudbalera, koji je preminuo u Novom Sadu 19. jula 2014. godine.

Bez sumnje, Petar Nikezić bio je istinski as FK Vojvodina, onaj pravi ‘heroj ulice’, idol navijača, poštovan i cenjen od strane rivala jednako koliko i od strane svih objektivnih ljubitelja fudbala nekadašnje Jugoslavije i čovek pred kim su drhtali golmani širom nekadašnje države.

FOTO: FK VOJVODINA

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter