1
Domaći fudbal

ZVEZDIN VOJNIK NAKON 40 GODINA ODLAZI U PENZIJU: Za njega ‘Zvezda je život’ nije bila samo krilatica!

Objavljeno: 05.07.20 u 10:59

Crvenu zvezdu je ovog leta posle skoro 40 godina provedenih u našem klubu napustio Milorad Ćorović, direktor stadiona dobro poznat zvezdaškoj javnosti, koji je decenijama brinuo o stadionu ‘Rajko Mitić’.

Neraskidiva veza između Milorada Ćorovića i Crvene zvezde datira još iz perioda njegovog detinjstva.

-Rođen sam u neposrednoj blizini stadiona, gde sam odrastao i veoma dobro poznavao ljude koji su tu radili. Na početku sam vodio atletski klub, bio sam na mestu zamenika sekretara, da bih kasnije postao i predsednik plivačkog kluba. Zapazio me je prvi direktor Zvezdinog stadiona Miodrag Petrović, kojeg sam i nasledio. Pozvao me je i počeli smo zajedno da radimo, sve dok nije otišao u penziju. Za to vreme ostarili smo fenomenalne rezultate, koji će se teško ponoviti. U Crvenu zvezdu došao sam nešto malo pre osamdesetih godina prošlog veka. Po dolasku u fudbalski klub prvo sam vodio marketing, a onda postao zamenik, da bih 1992. godine preuzeo funkciju direktor stadiona ‘Rajko Mitić’.

Čovek koji je ceo život proveo u Zvezdi, istakao je da je za njega uvek važila rečenica ‘Zvezda je život ostalo su sitnice’, ali i dodao da radno mesto nikada nije pomišljao da promeni i da je Crvena zvezda bila i ostala njegova ljubav.

-Najteži deo posla direktora stadiona jeste održavanje terena, a posle toga dolazi i sama bezbednost svih prisutnih na stadionu. Greške u održavanju terena su nedopustive, uvek su vidljive i o tome smo morali da vodimo računa u svakom trenutku. Napraviti teren da bude najbolji i prilagođen igračima kako bi se izbegle povrede je jedna od naših najbitnijih delatnosti.

FOTO: HOTSPORT

Dugogodišnji direktor stadiona ‘Rajko Mitić‘ napomenuo je da sektor u kojem je on decenijama radio direktno utiče na rezultate koje klub postiže, jer su uslovi rada fudbalera jedan od najbitnijih faktora.

-Dva veštačka terena koja smo igradili naročito su karakteristični za nordijske zemlje, gde leto veoma kratko traje. Mi imamo sreću da je klima u našoj zemlji pogodna za održavanje terena i da smo u mogućnosti da crveno-belim momcima obezbedimo igranje na prirodnoj podlozi. Kako bismo dodatno unapredili i olakšali održavanje terena uveli smo i grejanje koje nam omogućava da pri niskim temperaurama teren i dalje bude u odličnom stanju. Poslednjih godina je UEFA uvela rigorozne mere i kontrole pomoću kojih proveravaju da li su svi standardi ispoštovani, kako bi utakmice mogle da se odigraju.

Činjenica da je tokom rada u Zvezdi promenio oko 10 travnatih podloga na centralnom terenu, dovoljno govori koliki je period proveo u klubu i kakve je napore ulagao za modernizaciju našeg stadiona.

FOTO: HOTSPORT

-U vreme mog prethodnika zamena travnate podloge je bila retka pojava iz različitih razloga, a jedan od njih jesu i mašine koje tada još uvek nisu bile na nivou na kom su u ovom trenutku. Ranije je bilo teško izvesti ceo taj proces i najčešće smo se odlučivali na promene samo malih delova terena, kao što je peterac. Bilo je potrebno dosta vremena da se podloga pripremi dobro, a taj poduhvat smo započeli 2008. godine. Na projektu je radila fenomenalna ekipa koja je uređivala teren na ‘Alijanc Areni’. Međutim posle pripreme podloge, u izuzetno kratkom vremenskom periodu, za samo pola dana smo uspeli da postavimo novu travu na Marakani.

Pored najbitnijeg dela posla, koji se tiče održavanja terena, Milorad Ćorović je bio zadužen i za bezbednost i sigurnost svih prisutnih na stadionu.

-Direktor stadiona je uvek u kontaktu sa glavnim trenerom, i u komunikaciji sa njim se informiše kada će se i na kom terenu šta igrati. U nadležnosti je i održavanje svih objekata u sklopu stadiona. Odgovornost je velika, a meni je izuzetno drago da sam tokom rada u Crvenoj zvezdi imao minimalan broj incidenata i uspeo na kvalitetan način da obavljam funkciju koja mi je poverena.

Decenije koje je proveo radeći u klubu okarakterisao je kao uzbudljiv i značajan deo njegovog života, a kao najsjajniji momenat izdvojio je 1991. godinu i osvajanje evropske i svetske titule.

Vrhunac moje karijere je što sam imao priliku da budem član Zvezde 1991. godine i da učestvujem u organizaciji svih utakmica koje su nas dovele do tutule prvaka Evrope. Međutim najveća radost je svakako utakmica iz Barija, na kojoj je prisustvovalo 20 hiljada navijača Crvene zvezde. Sa crveno-belima sam prošao i lepe, ali i on manje lepe trenutke i živim za to da ponovo vidim moju Zvezdu na krovu Evrope.

Osvrnuo se bivši direktor Zvezdinog stadiona i na sve što je urađeno prethodnih godinama na stadionu “Rajko Mitić.

-Poslednjih nekoliko godina Crvena zvezda je mnogo uradila na infrastrukturnom nivou. Omladinska škola našeg kluba je dobila tri potpuno nova terena, od toga dva sa veštačkom travom. Zapadna tribina je dodatno poboljšana VIP sektorom i potpuno renoviranim promenoarima. Zasijali su mnogo snažniji reflektori, a svake dve godine menjali smo terene, kako glavni, tako i pomoćne. Prošle godine stigao je i novi semafor, kao i ozvučenje, a obezbedili smo i prostor za Zvezdinu televiziju sa studijom vrhunskog kvaliteta. Dosta truda i rada uloženo je u održavanje svih šest terena, a pored toga otpočeli smo izgradnju mediko bloka, koji će doprineti oporavku naših igrača. Jako mi je drago što iz Crvene zvezde odlazim u trenutku kada su mnoge stvari urađene i kada naš klub izgleda znatno bolje u odnosu na pre.

Govorio je jedan od najodanijih Zvezdinih radnika i o duelima čija je organizacija zahtevala dodatnu pažnju.

-Posle evropskih utakmica, večiti derbi je meč koji zahteva posebne pripreme. Najveća utakmica u našem prvenstvu organizuje se sa velikom pažnjom i uzbuđenošću koja vlada danima, za koje žive svi zaljubljenici u crveno-bele boje uključujući i mene – zaključio je Milorad Ćorović.

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter