Povodom lokacije odigravanja finala Kupa Srbije za ovu sezonu, navijači Vojvodine izdali su saopštenje za javnost.

Saopštenje Novosađana prenosimo u celosti:

Pošteno ili nikako

Povodom višednevnih spekulacija u medijima u vezi sa mestom odigravanja finala Kupa Srbije, navijačka grupa Firma 1989 obaveštava sportsku javnost i sve navijače Vojvodine da, u slučaju da bude određeno da se finale igra u nekom od gradova centralne ili južne Srbije (Niš, Jagodina, Užice itd), toj utakmici definitivno neće prisustvovati.

Uz, nažalost, još uvek sveže sećanje na 2011. godinu i finale u kojem je naš klub drastično oštećen na terenu, u sećanju navijača Vojvodine i dalje je gotovo celodnevno maltretiranje i tortura kojoj su bili izloženi tog dana, iako je, navodno, u interesu ljudi koji vode srpski fudbal i tada bilo to da se na našim stadionima okuplja što veći broj gledalaca.

Ono što svih 8.000 navijača koji su tada podržali Vojvodinu u Beogradu i dalje dobro pamte, navijačka grupa Firma danas podseća sportsku javnost: na meč finala Kupa Srbije krenuli smo u 15:30 časova iz Novog Sada, a na stadion na kojem je igrano finale, u svega 90 kilometara udaljenom Beogradu, ušli smo tek u 20:45 časova, pri čemu tokom čitavog puta nije zabeležen nijedan jedini incident.

Samim tim, postavljamo pitanje: ako nam je tada trebalo skoro pet sati da dođemo do Beograda, koliko će nam vremena biti potrebno da dođemo do Niša, Jagodine ili Užica? Da li se, određivanjem nekog od ovih ili gradova iz njihovog okruženja, pokazuje jasna namera da Vojvodina ima što manju podršku svojih navijača u finalu, čime se opet insinuira da je unapred poznato kome treba da pripadne pehar?

U trenutnoj situaciji, jedino pošteno rešenje za određivanje mesta odigravanja finala jeste to da se žrebom izvlači domaćinstvo, te da utakmica bude odigrana ili na stadionu „Karađorđe“, ili na stadionu Partizana u Beogradu. Svaka drugačija odluka pokazala bi jasnu nameru i opredeljenost da se fudbalskom klubu Vojvodina maksimalno uskrati podrška na finalu, a sam klub dovede u situaciju da bude samo puki akter meča čiji je ishod unapred određen.

Apelujemo na Fudbalski savez da donese jedinu poštenu i ispravnu odluku u vezi sa mestom odigravanja finala, a to je da se domaćinstvo odredi žrebom, te da domaćini na svom stadionu budu ili Vojvodina ili Partizan. U suprotnom, navijači Vojvodine se definitivno neće izlagati celodnevnom maltretiranju samo zato da bi svojim prisustvom na utakmici nekome dali lažnu sliku o tome kako je finale proteklo u fer i poštenim uslovima.

Navijača grupa Firma 1989