Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin rekao je danas da će taj sport prevladati teškoće nastale pandemijom korona virusa i da se nada povratku publike na stadione već na jesen.

– Čovečanstvo je preživelo mnoge ratove i epidemije, pa će sasvim sigurno i novi korona virus, a nadam se da će se na stadione već na jesen vratiti i navijači – kazao je Čeferin u razgovoru za ljubljanski list Dnevnik, prenela je Hina.


Po njegovim rečima, UEFA će iz krize izaći kao pobednik i finansijski će preživeti, kao i nacionalni fudbalski savez.

Čeferin je početkom aprila u Sloveniji izazvao političku buru, kritikujući tonove koje je u svojim javnim nastupima o posledicama epidemije najavljivala tada nova vlada premijera Janeza Janše koju je okrivio za stvaranje lošeg raspoloženja u društvu, pesimizam i lošu javnu komunikaciju, pa su se pojavila nagadjanja da namerava ući u slovenačku politiku nakon završetka sadašje dužnosti, što nije sasvim porekao.

U intervjuu za Dnevnik, Čeferin je kazao da sada nema “skoro nikakav kontakt” sa vladom kojoj je na početku epidemije pomogao omogućivši donaciju potrebnog medicinskog materijala iz Kine putem ličnih veza s Džekom Maom, osnivačem kompanije Alibaba.

– Nemam s njima nikakav kontakt i drago mi je da s tim ljudima imam što manje posla, a moj stav da bih im mogao pomoći pokazao se naivnim – kazao je Čeferin, ali je kritikovao vladu Janeza Janše rekavši kako u Sloveniji primećuje sve nižu kulturu dijaloga, napade na novinare i pravosudni sistem, kao i druge društvene sisteme.

– Treba prestati sa sramotnom retorikom, optuživanjem i traženjem prividnih neprijatelja od pre 70 godina i poglede usmeriti u budućnost – dodao je Čeferin aludirajući na konflikte izmedju sadašnje vlade i novinara, te optužbe da su neke današnje društvene strukture u Sloveniji povezane s razdobljem komunističkog režima.

“Većina Slovenaca je pozitivna, ali ih znaju nadglasati negativci jer su agresivni i primitivni”, naveo je Čeferin.