Imala je Crvena zvezda kroz istoriju mnoge velike trenere, ali samo je Ljupku Petroviću uspelo da postane evropski šampion sa crveno-belima.

Legendarni stručnjak posetio je danas trening izabranika Dejana Stankovića koga je sa 16 godina ‘ubacio u vatru’ i predvideo mu uspešnu trenersku karijeru.


– Baš dugo nisam bio ovde na pomoćnim terenima stadiona ‘Rajko Mitić’. Razgovarao sam sa Draganom Džajićem i on mi je rekao da dođem, da je Dejan Stanković ‘moj igrač’ i tek tada sam shvatio koliko je vremena prošlo od kada nisam bio ovde. Hteo sam da poželim sreću Dekiju, on je na početku trenerske karijere, a verujem da mogu da mu pomognem savetima i iskustvom koje imam – počeo je Petrović.

FOTO: FK Crvena zvezda

Iako je Ljupko neko ko je Crvenoj zvezdi sa klupe doneo i najveći klupski uspeh, legendarni stručnjak priznaje da i dalje ima tremu kada dođe na stadion.

Iskreno, kad god dođem na stadion, osetim neku pozitivnu tremu. To je Zvezda, ona se jednostavno voli, ona je ljubav i emocija. Drago mi je što uvek kada dođem ovde imam lep doček, a tako je bilo i danas. Posle dužeg vremena sam tu gde sam držao treninge, smišljao taktike i osećaj je fenomenalan.

Postoji posebna veza između Ljupka Petrovića i Dejana Stankovića, s obzirom da je sadašnji trener crveno-belih debitovao u omiljenom dresu kada ga je Petrović poslao na teren u meču protiv OFK Beograda, davnog 11. februara 1995. godine.

FOTO: FK Crvena zvezda

Ne mogu da kažem da sam zaslužan za Dekijevu karijeru, jer sam siguran da bi on uspeo i bez mene i uopšte bez bilo kog trenera. On je imao veliki talenat, a ja sam to prepoznao u njemu sa 16 godina i ubacio ga u igru tada protiv OFK Beograda kad smo vodili 2:1. Sećam se da su tad navijači negodovali što dečak ulazi, a rezultat je bio težak. Razumeo sam ja njih, ali sam imao poverenje u Dekija da će uneti u sredinu terena ono što je u tom trenutku trebalo i baš njegov prvi kontakt s loptom je bila prečka sa dvadeset metara, tako da je tom hrabrošću „kupio“ navijače. Na kraju smo trijumfovali.

Veruje Ljupko da će Crvena zvezda osvojiti šampionsku titulu već u meču protiv Rada.

– Siguran sam da u prvom sledećem meču osvajamo titulu. Biće to Dekijeva prva titula, a želim mu puno uspeha sa Zvezdom. Verujem da je sposoban da i kao trener crveno-belih ostvari rezultate koji će se pamtiti.

Podsetio se i Petrović osvajanja evropske titule u Bariju.

FOTO: FK Crvena zvezda

– Prođe me jeza i pozitivne uspomene kad se setim šta se dešavalo. Da nije bilo šampionske titule, to bi bilo zaboravljeno, ovako će ostati večno u istoriji evropskog fudbala – podvlači Petrović.

Presrećan zbog susreta sa trenerom koji mu je ukazao šansu da debituje u Crvenoj zvezdi bio je i Deki Staković.

– Uvek je lepo kada se neko vrati kući i kad poseti nekog koga je izmislio. Kada sam ga video, setio sam se lepih dana kad sam bio dete, setio sam se Lige šampiona i Barija i svih mladih igrača koje je Ljupko iznedrio, između ostalih i mene. Setio sam se mog debija na Karaburmi i njegove hrabrosti da mi ukaže šansu u neizvesnom meču. Lepo je bilo videti ga i porazgovarati sa njim – rekao je Stanković.

Iskoristio je Deki posetu starijeg kolege da od njega čuje po koji trenerski savet.

– Kad neko ima iskustva kao on, to su ‘koferi’ znanja. Pričali smo kako je to voditi svlačionicu u današnje vreme, kako učiniti to da te momci slušaju i na terenu i van njega. Generalno, mogu reći da sam dobio životnu lekciju i priču od “starog vuka” kao što je on. Pozvao sam ga i da dođe u subotu da sedne na klupu pored mene u meču protiv Grafičara, nadam se da će se odazvati i doći, ali on treba da zna, da je ovo njegova kuća i da je uvek dobro došao – podvukao je Stanković.