0
Domaći fudbal

POLICAJAC SA ‘MAKSIMIRA’: Da nije bilo trenera Dinama, Boban bi dobio okvir metaka!

Objavljeno: 14.05.20 u 12:02

Pre 30 godina na ‘Maksimiru’ je došlo do sukoba navijača Dinama i Crvene zvezde koji su bili nagoveštaj raspada SFR Jugoslavije.

Tri decenije kasnije priča se o ‘Maksimiru’ iz 13. maja 1990. godine. Jedan od junaka o kom se priča je policajac Refik Ahmetović kog je legendarni hrvatski fudbaler Zvonimir Boban udario. On je posle 30 godina govorio za ‘Mondo’ o dešavanjima na ‘Maksimiru’.

– ‘Delijama’ je rečeno da se povuku, smire i sačekaju da se utakmica odigra. Ali Boban je došao nasred stadiona i mahao je rukama, okrenuo se prema severu i mahao im da izađu na teren. Desetine njih su izašli na teren kad ih je pozvao. Tamo je bilo metalnih vatrogasnih kanti, jedan od njih je krenuo da tu kantu nabije kolegi na glavu. Kontam ako mu nabije, neće moći da trči, da radi, oni drugi će ga pregaziti i trčao sam za ovim i oteo mu kantu. On me pokušao udarati, ja sam izbegao i počeo sam ga udarati. Dobro sam ga udarao. Kasnije je Boban izjavio da mu je to neki rođak. Ja sam njega oborio i još sam ga tukao, toliko sam bio ljut – rekao je Refik Ahmetović.

Policajac je bio naoružan i malo je falilo da ubije Zvonimira Bobana. Spasio ga je trener ‘modrih’ Josip Kuže.

– Kuže je tu odigrao glavnu ulogu. Da nije Kužea bilo, da je on krenuo ponovo, on bi dobio jedan okvir, sto posto. Osam komada, sto posto. I danas tvrdim da bih ga ubio. Meni je 55 godina i danas tvrdim da bih ga ubio samo da nije bilo Kužea. Da se samo vratio ja bih njega ubio – istakao je Ahmetović kojem su i kolege vikale da puca u Dinamovog igrača.

Srećom tog dana žrtava nije bilo, ne i kasnije u građanskom ratu kada su mnoge porodice ostale bez svojih najmilijih.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter