Izvršni odbor UEFA blagoslovio je nameru da se 236.5 miliona evra isplati svim svojim članovima, odnoso 55 saveza za vremen pandemije korona virusa.

A prema rečima prvog čoveka evropskog fudbala Aleksandera Čeferina, FS Srbije dobiće parče kolača vredno 4.300.000 evra što je značajna donacija srpskom fudbalu.


Putem programa “Het trik” UEFA je obezbedila sredstva, a pare će biti isplaćene savezima da bi se pokrili tekući troškovi i pomogao razvoj posebnih i ciljanih oblasti nacionalnog fudbala.

– Naš sport se suočava sa izazovom koji je bez presedana, a koji je donela kriza izazvana bolešću COVID-19. UEFA želi da pomogne svojim članovima da na tu krizu odgovore na načine koji su adekvatni u njihovim individualnim situacijama. Rezultat toga je dogovor da naši članovi mogu da koriste, onako kako oni to smatraju adekvatnim i za obnovu fudbalske zajednice, do 4,3 miliona evra po savezu, koji će se isplatiti za ostatak ove sezone i sledeće, kao i deo investicionog finansiranja – rekao je Čeferin i dodao:

– Verujem da je ovo odgovorna odluka, u smislu toga da pomogne koliko god možemo i želim da istaknem da sam ponosan na jedinstvo koje fudbal pokazuje u ovoj krizi. Kada to vreme dođe i život se vrati u normalno stanje, fudbal mora da bude spreman i odgovori na taj poziv.

Takođe, nedavno je i FIFA obećala 150 miliona evra pomoći svojim članicama.