Očekivano je bilo da COVID-19 stigne iz najmnogoljudnije zemlje sveta do Srbije, ali da Zvezda dovede napadača iz Kine – ‘ne’.

Navikli smo prethodnih mesec dana da nam iz Kine stiže pomoć u borbi protiv korona virusa u vidu medicinske oprome, maski i respiratora. Ali, tiho u Crvenu zvezdu je stigao napadač iz Kine, tačnije Šangdonga. To je sam 16-godišnjii He Sjaoke potvrdio za najčitaniji kineski list na engleskom jeziku ‘Čajna dejli’.


On je u Beograd stigao pre tri meseca i trenirao je sa vršnjacima u FK Crvena zvezda.

– San mi je da jednog dana zaigram u nekoj od pet najjačih liga Evrope i da postanem svetska klasa. Izuzetno naporno radim da ostvarim taj cilj i mislim da sam korak bliže njemu – rekao je He Sjaoke.

Odigrao je jednu prijateljsku utakmicu.

– Na oko 20 minuta do kraja sam dobio šansu da uđem sa klupe. Igrao sam na levom krilu umesto kao centarfor što mi je omiljena pozicija. Bilo je to čudno iskustvo, ali sam nastavio da se krećem i da čekam šansu. Dao sam sve od sebe da pokažem potencijal i na kraju sam postigao gol levom nogom. Postizanje gola na debiju me je baš ohrabrilo i dalo mi energije za dalje treninge. Kao novajlija, retko kada sam u startnih 11, ali ostao sam pozitivan.

Mladi Kinez je otkrio kako se osećao kada je prvi put zakoračio u svlačionicu na ‘Marakani’.

– Osećao sam se kao stranac kada sam prvi put zakoračio u svlačionicu. Onda sam se predstavio, upoznao sa svima i dobio toplu dobrodošlicu. Nema razloga da brinem jer su i roditelji sa mnom u Srbiji. Oni vode računa o mojim dnevnim potrebama a imam i veliku podršku od strane kluba koji mi je organizovao učenje engleskog jezika. Uz pomoć profesorke, trudim se da maksimalno savladam engelski jezik – istakao je Sjaoke.

Svoje mišljenje o Sjaokeu i dolasku u Zvezdu izneo je kineski sportski komentator Jang Tjenjang.

– Nije lako biti kineski fudbaler u inostranstvu. Nadam se da He Sjaoke može da postane jedan od najboljih primera za mlade kineske igrače koji žele da igraju u stranim klubovima. Čak i bolji primer od Šao Đađija i Sun Đihaja. Ako kineski fudbal bude imao makar još 10 igrača kao što je He Sjaoke, onda imamo razloga za nadu – rekao je Tjenjang.

Sad se samo postavlja pitanje koliko je Zvezdi potreban 16-godišnji Kinez i da li u Srbiji nema talentovanijih vršnjaka od He Sjaokea