2
Domaći fudbal

FOTO: FK Grafičar

PREDSEDNIK GRAFIČARA GOVEDARICA ZA HS: Cilj našeg kluba je stvaranje mladih igrača! Ako uđemo u ‘elitu’ ne verujem da ćemo igrati na ‘Marakani’! Radimo na velikoj investiciji i projektu!

Objavljeno: 15.04.20 u 18:00

Pandemija korona virusa u svetu zaustavila je Grafičar u istorijskom ‘maršu’ ka Superligi Srbije, a mi smo kontaktirali prvog čoveka tima sa Senjaka i sa njim razgovarali o trenutnim i budućim planovima ‘ljubičastih’.

Grafičar se pre suspenzije Prve lige Srbije zbog pandemije COVID-19 nalazio na prvom mestu Prve lige Srbije koji je delio sa milanovačkim Metalcem (47 bodova). Preporuka UEFA je da se prvenstva nastave tokom juna i jula ako pandemija korona virusa to dozvoli. Grafičar je takođe za to da se o plasmanu u ‘elitno’ srpsko fudbalsko društvo odluči na terenu posle predviđenih 37 kola sa plej-ofom.

– Grafičar je za to da se sezona završi, ali nam je na prvom mestu zdravlje naših igrača. Ako se bude nastavilo da ne dođe do ne daj bože zaraze virusom, ali i povreda igrača koji sada treniraju u kućnim uslovima. Voleli bismo da se prvenstvo nastavi do kraja po predviđenom planu na početku sezone – počeo je priču za HotSport prvi čovek Grafičara, Slobodan Govedarica.

Pojedini klubovi Superlige Srbije predlažu da se zbog kalenadara odigraju redovna kola do kraja bez plej-ofa i plej-auta.

– To nije loša opcija ako se ne daj bože pandemija korona virusa produži. Ipak, ako nam kalendar dozvoli bilo bi lepo da se takmičenje u Superligi Srbije i Prvoj ligi Srbije završi sa plej-ofom i plej-autom.

Grafičar ove sezone beleži istorijske uspehe, prvi je na tabeli Prve lige Srbije i pretedent je za ulazak u ‘elitni’ rang takmičenja.

– Čestitao bih stručnom štabu i igračima na sjajnim sportskim rezultatima i ostvarenim ciljevima u dosadašnjem delu sezone. Videćemo, ima tu još puno stvari koje moramo da definišemo, drago nam je da smo trenutno na prvoj poziciji, a šta će biti i kako, videćemo na kraju – iskren je Govedarica.

U slučaju plasmana u Superligu Srbije, Grafičar bi za početak mečeve mogao da igra na neutralnom terenu, dok se ne završe radovi na velikom projketu stadiona na Topčiderskoj zvezdi.

– Razmišljali smo svakako gde bismo mogli da igramo, ali da ne žurimo. Radimo u ovim teškim uslovima punim gasom kako bismo završili naš stadion na Senjaku, veliki je projekat, velika je ivnesticija, ali malo po malo koliko smo u mogućnosti radimo na tome. Bez obzira na trenutnu poziciju u Prvoj ligi Srbije naš cilj je razvoj igrača i ulaganje u omladinsku školu Grafičara.

Slobodan Govedarica nam je otkrio kada bi Grafosi mogli prvi meč da odigraju na svom modernizovanom stadionu, kao i gde bi bio taj neutralan teren u slučaju da se tim već ovog leta plasira u Superligu Srbije.

– Novi stadion bi možda mogao da bude spreman za sezonu 2021/2022. Ne verujem da bismo igrali na ‘Marakani’ sledeću sezonu. Jedna od opcija je da se igra u Kući fudbala u Staroj Pazovi, to jedna od opcija ako se budemo izborili za Superligu Srbije.

FOTO: FK Grafičar

Pre samo godinu dana tim sa Senjaka je proslavio plasman iz Beogradske lige u Prvu ligu Srbije, a 12 meseci kasnije je na dobrom putu da uđe u odabrano društvo sa Crvenom zvezdom, Partizanom, Vojvodinom… Prvi čovek ‘ljubičastih’ ne krije ponos.

– Sigrno da sam ponosan na ekipu, ali ne želim da nas ponesu ti neki uspesi. Radimo još više i bolje, svakako da zasluge pripadaju igračima i stručnom štabu. Naš koncept i strategija je razvoj igrača, nije po svaku cenu cilj ulazak u Superligu. Voleli bismo da uđemo u ‘elitu’, da li ove, sledeće ili neke naredne godine, ali prevashodni cilj je da tada budemo stabilan klub. Da budemo nezavisan stabilan klub, koji u svakom trenutku ima jasnu strategiju cilj i stručne ljude u svom timu.

Da se cilj i strategija ispunjavaju dokazuju Željko Gavrić i Veljko Nikolić koji su posle jeseni na Topčiderskoj zvezdi postali oslonac Crvene zvezde i njenog trenera Dejana Stankovića. Marko Konatar je takođe priključen crveno-belima, dok se već priča da je razvojni put ka ‘Marakani’ prošao Jug Stanojev.

– To neka ocene drugi, mi se trudimo da radimo maksimalno profesionalno. Nezahvalno je da sada sve pohvale ubiramo samo mi. Velike zasluge za razvoj mladih igrča koji su u Grafičaru ima i Crvena zvezda. Trudimo se da idemo u tom smeru da kao razvojni tim što više igrača iz Grafičara završi u prvom timu Crvene zvezde – istakao je prvi čovek tima sa Senjaka i osvrnuo se na razvoj mladog levog beka Marka Konatara:

FOTO: FK Crvena zvezda

– To nije samo saradnja prvih timova Crvene zvezde i Grafičara, već i naših omladinskih ekipa. Marko Konatar u jednom trenutku nije bio u startnoj postavi omladinaca Crvene zvezde, prešao je u omladince Grafičara gde je svojim zalaganjem, trudom i samom igrom na terenu zaslužio pre svega da bude starter u prvom timu Grafičara, a potom da bude prekomadovan kod Dejana Stankovića u prvi tim Crvene zvezde. Cilj svih nas zajedno je da se spreči veliki broj odlazaka iz omladinskog tima crveno-belih i da svi momci dobiju šansu da se dokažu. Tako Zvezda zadržava svoju decu, a dobijamo još jedan tim u kom se igrači razvijaju u istom rangu omladinskog takmičenja.

Ipak, plasmanom u Superligu Srbije saradnja Crvene zvezde i njegnog razvojnog tima Grafičara bi morala da ide u smeru koji propisuju FIFA i UEFA.

– Ulaskom u Superligu Srbije videli bismo kako bi to izgledalo zbog pravila FIFA i UEFA. Ako uđemo u ‘elitu’ ispoštovaćemo sve propise. Videćemo kako po pravilniku ta dva kluba mogu da funkcionišu u istom takmičenju – jasan je Govedarica.

FOTO: FK Crvena zvezda

Velike zasluge za sjaja Grafosa ima prvi trener tima Milija Žižić, kao i nekadašnji štoper (levi bek) Crvene zvezde i reprezentacije Srbije Aleksandar Luković (sada kordinator saradnje dva tima).

– Zadovoljan sam radom trenera Milije Žižića. Pre svega jedan ozbiljan čovek, ozbiljan trener, studiozan, prati strategiju Crvene zvezde, a u istom trenutku na neki svoj način doprinosi svojom lucidnošću razvoju igrača Grafičara na terenu, ali i u privatnom životu. U kotaktu je bio sa bivšim trenerom Crvene zvezde Vladanom Milojevićem i sada je sa Dejanom Stankovićem. Trudimo se da ispratimo filozofiju igre i strategiju prvog tima Crvene zvezde. Takođe, moram da napomenem sjajnu saradnju sa Aleksandrom Lukovićem koji je kordinator između naša dva tima i koji svojim iskustvom i radom doprinosi razvoju Grafičara – zaključio je predsednik Grafosa, Sloba Govedarica.

0
0

2 Komentara

  1. Stvarno ne razumem ove vrste aranzmana koji se dozvoljavaju svakom klubu koji ima ime i prezime Crvene Zvezde! Tako je uradjeno u kosarci gde KKCZ ima dva kluba u istom takmicenju, evo sad se sprema isti scenario i u fudbalu. To je klasicno pravljenje filijale. Istina, Cz ima pola lige kao svoje filijale,pocev od Vojvodine, Cuke, Radnickog,Napretka…. koji nisu pobedili CZ celih 15 godina, niko od njih! Ma da se barem usude da odigraju remi!!.Ali, je to na jednom barem pravnom nivou ipak OK,ali prica vezana za Graficar je posebna, na nivovelikog skandala! U CZ imaju naravno podrsku u FSS jer su zatvorili kompetan krug tako da im niko nista ne moze. Vidim da se ovaj pauk Tersman hvali prijateljstvom sa Lakovicem u UEFA….dakle sve je jasno- sve je spremno za pravljenje imperije. Partizan, naravno, kao da je inhibiran svojim problemima, nista ne preduzima. Ako nista, barem da urgentno zahteva da u istom takmicenju kao pozajmljeni igraci iz istog kluba ne bi smelo u drugom klubu da igra vise od dva igraca, a ne da to bude neciji razvojni klub. Svugde, pa evo i u jednoj Italiji to moze biti samo u drugom rangu takmicenja. Isto u Spaniji, Portugalu…FSS bi barem mogao na taj nacin da napravi red,ovo je svojevrsna farsa od takmicenja.Graficar bi naravno ako osvoji spot za SL mogao da je igra, ali sa najvise dva pozajmljena igraca iz jednog kluba!
    A ko ovo prodje ne preostaje Partizanu da slicno ovom sto govorim napravi sa nekim solidnim prvoligasem ili da malo podrzi npr. Obilica da za skoro vreme krene istim putem kao Graficar. teleoptik bi ostao razvojna akademija sa momcima do 17-18 godina.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter