0
Evrokupovi

FOTO: PRINTSCREEN

PROMENE PRAVILA: Drastično se menja upotreba VAR, ali i ofsajd…

Objavljeno: 10.04.20 u 15:24

Stupaju na snagu naredne sezone.

Međunarodni odbor fudbalskih saveza je doneo je odluku o novim pravilima.

Najbitnije stavka tiče se upotrebe video tehnologije, a model poput onog u Premijer ligi je nedopustiv. Problem je do sada predstavljala činjenica da se glavni sudija na terenu ništa ne pita kod spornih situacija, koje se nađu pod lupom VAR-a, jer u Engleskoj odlučuju samo VAR sudije iz sobe.

– Arbitar iz VAR sobe može samo da sugeriše odluku sudiji na terenu, koji donosi konačnu odluku, on mora da pregleda snimak uz teren ako je u pitanju sporna situacija – stoji u odluci.

Promene se tiču i ofsajda.

– Osnovna bit ofsajda je želja da se podstakne napadački fudbal, davanje golova.

Najverovatnije će se prihvatiti predlog Arsena Vengera, šefa globalnog razvoja u FIFA, koji je preporučio da se da se golovi ne poništavaju zbog milimetarskih ofsajda. Ofsajd bi bio samo ako je napadač celim telom ispred pomenutog rivala, a ne kao do sada delom tela.

Za razliku od nedozvoljene pozicije, usvojeno je pravilo oko igranja rukom napadača.

– Nenamerna igra rukom napadača sankcionisaće se samo ako je taj potez u narednom koraku doveo do postizanja gola ili ako dovede saigrača u direktnu priliku za postizanje gola. U ostalim situacijama se neće suditi – stoji u saopštenju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter