Mladi strateg je rešio da se odrekne porekla.

Nestor El Maestro jedan je od najprespektivnih trenera s ovih prostora, a njegova života priča privukla je veliku pažnju.


Momak koji se nekada prezivao Jevtić dva puta je menjao prezime sve kako bi izgubio ono “ić” i pobegao od srpskog porekla. Nestor El Maestro je rođen u Srbiji kao Nestor Jevtić, a 90-ih godina prošlog veka sa porodicom je zbog rata otišao u Englesku. Njegova priča postala je ponovo i te kako aktuelna u regionu, jer su ovdašnji mediji ponovo pokrenuli “slučaj Jevtić”…

Nestor je s 16 godine položio za UEFA B trenersku licencu i promenio prezime.

– Zapravo, to sam uradio dva puta. Prvi, kad mi je bilo 16 ili 17, hteo sam da se rešim onoga “ić”. Nakon toliko godina u Engleskoj, osećao sam se kao Britanac, a bilo me i malo sramota što sam iz Srbije, koja je tada u svetu bila poznata kao agresor. Tiraninu Slobodanu Miloševiću, čije je prezime završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine – prisetio se Nestor u razgovoru za “Gardijan”, a prenosi “Avaz”.

Prvo je promenio ime u…

– Najpre sam promenio svoje ime u Džon Smit ili nešto slično. Nekoliko godina kasnije, kad mi je bilo oko 18, počeo sam da se osećam kao lažnjak i pomalo glupo s tim imenom. Roditelji su mi bili stranci i govorili su drugačijim naglaskom, pa sam se vratio svom izvornom imenu koje mi se odvek i sviđalo – Nestor. U trenucima tinejdžerskog ludila, prezime sam promenio u El Maestro, jer mi je zvučalo kul. Sad sam El Maestro duže nego što sam bio Jevtić i naučio sam da živim s tim – istakao je on.

“El Maestro” je odabrao zbog brata Nikona.

– On je bio veliki talenat, a kad je igrao za Valensiju, zvali su ga “El Maestro” – otkriva Nestor.

Danas se obojica prezivaju El Maestro. Nestor je trener Šturma iz Graca, a u karijeri je još vodio Spartak Trnavu i CSKA Sofiju, dok je kao pomoćnik radio u Šalkeu, Hanoveru, Hamburgu i Austriji iz Beča.