Korona virus napravio je kolaps u svetu kao da je reč o Trećem svetskom ratu, žrtve su iz dana u dan sve veće, a države zapadaju u ozbiljnu finansijsku krizu.

Korona virus je ozbiljno udario na fudbal. Iz dana u dan stižu vesti da se klubovi širome sveta i Evrope gase. Poslednji primer je Žilina, koja je juče ugasila svetlo. Ozbiljna recesija preti svetskom fudbalu, novca će biti mnogo manje, a to će najviše pogoditi radnu zajednicu, ne toliko same fudbalere, jer će običan narod ostajati bez posla.


Crvena zvezda, Partizan i ostali naši timovi za sada pronalaze vazduh koji im donosi život. Razlog tome je pre svega to što naši klubovi ne žive kao u Evropi od TV prava i ulaznica. To jeste vid finansiranja, ali ne veliki, kao recimo prodaja igrača. E, tu će se javiti problem kada sva ova kriza prođe (verujemo da hoće i da će čovečanstvo pobediti opaki virus), nema sumnje da će igračima ozbiljno pasti cena na tržištu, što će dovesti čelnike pre svega Crvene zvezde i Partizana, ali i ostalih klubova, da u julu i avgustu čupaju kosu.

Ipak, to bi navijačima moglo da donese jednu pozitivnu stvar, a to je da će finansijska kriza zadržati mlade i talentovane igrače nešto duže u Superligi Srbije, tačnije Zvezdi i Partizanu.

Da nije došlo do krize izazvane korona virusom, nema sumnje da bi najtraženija roba u Evropi ovog leta bili Veljko Nikolić i Željko Gavrić iz Crvene zvezde, a Filip Stevanović, Lazar Pavlović i Umar Sadik iz Partizana. Cifre ne bi bile male i uprave ‘večitih rivala’ ne bi mogle reći ‘ne’.

FOTO: HOTSPORT

Sada se stvar promenila, cene gore navedenih igrača biće prepolovljene, te će recimo Crvena zvezda umesto tri miliona evra za Željka Gavrića mogla bi da dobije duplo manju ponudu, a veliko je pitanje koliko bi Partizan dobio novca za Filipa Stevanovića, to sigurno ne bi bilo 15 miliona koliko se navodno pisalo zimus. To se ne isplati, biće bolje sačekati godinu – dve da se tržište oporavi, da klubovi stanu na noge. Tako će ‘Delije’ i ‘Grobari’ kad ovo zlo prođe moći da uživaju u lepim potezima svoje najtalentovanije dece, a ne da ih isprate golobrade u Evropu kao što je to bilo do sada.

Fudbal je i dalje pod suspenzijom, nažalost u Srbiji je danas bio najtužniji dan, preminulo je sedam osoba od posledica korona virusa i sada se broj popeo na 23. Fudbal je apsolutno u drugom planu…

FOTO: FK Partizan