0
Domaći fudbal

FOTO: Privatna arhiva

TEMA KORONA NA HS – BRAĆA DUDIĆ: U Austriji i Norveškoj igrači dobijaju deo zarade od biroa! Bajern poklonio 25 miliona evra…

Objavljeno: 29.03.20 u 11:24

„Samo odolevaju Salzburg i Rozenborg, a naša dva velika kluba biće obazrivija u dovođenju stranaca i plaćanju“, kažu menadžeri Milan i Ivan.

Dolaskom korona virusa i zaustavljanjem fudbala, brojni klubovi su posle nekoliko nedelja pauze u problemima, a svaka naredna nedelja donosi nove finansijske probleme. Pogled na čitavu situaciju imaju menadžeri braća blizanci Milan i Ivan Dudić, sa raširenom mrežom po čitavoj Evropi.

– U ovom trenutku niko sa preciznošću ne može da kaže šta će da bude sa fudbalom, kada sve ovo prođe, ali je činjenica da će najvažnija sporedna stvar na svetu pretrpeti ozbiljne promene – kažu agenti i vlasnici agencije „Stars & Friends„, Milan i Ivan Dudić.

Korona je donela velike probleme.

– Postoji mnogo klubova širom sveta koji žive od TV prava, ulaznica, sponzora, odnosno marketinga uopšte. Svi su sada u ogromnim problemima. Prihoda nema, a treba obezbediti ozbiljna sredstva za plate igrača.

Viđenje celokupne situacije od strane Ivana Dudića, sa kojim se slaže brat Milan, odličan poznavalac prilika u Austriji, Nemačkoj, Skandinaviji…

– Svuda se oseća kriza. U Austri su klubovi u dogovoru sa ligom i fudbalerima prebacili primanja igrača na teret države. Ne znam kako bih preveo naziv nadležne institucije, a to je nešto poput naše Nacionalne službe za zapošljavanje, popularnog Biroa. U naredna tri meseca svi igrači platu ili 80 odsto svoje plate će dobijati od državnih institucija. Samo još Salzburg nije posegao za ovim modelom poslovanja – jasan je Milan.

Ivan dodaje da je FS Norveške u dogovoru sa klubovima i igračima uveo slične mere kao u Austriji.

– Norvežani su se dogovorili za isti model, ali izgleda da očekuju da će ovo sve brzo proći i primena je usledila u naredne tri nedelje, posle čega će se opet sastati i videti šta dalje.

FOTO: Privatna arhiva

I dok Ivan očekuje da će i ostali skandinavski savezi i klubovi posegnuti za istim merama, Milan je gotovo siguran da će veliki broj klubova u Norveškoj nestati sa fudbalske mape.

– U Nemačkoj je takođe veliki broje ekipa u problema, a prihoda nema na vidiku. Imamo primer mog bivšeg kluba Salzburga, odnosno Rozenborga, koji se još nije odlučio na uviđanje mera. Očigledno je da ova dva kluba za sada ne osećaju posledice. Zanimljiv je podatak da će se Bajern odreći velike sume novca, oko 25 miliona evra, koja mu je sledovala od Saveza kao nagrada za ostvarene rezultate. Dali su saglasnost da novac podele druge klubove.

Globalna kriza uzdrmaće i naše klubove.

– Tačno je da u Srbiji ne postoji klub koji živi od ugovora za TV prava ili prodaje ulaznica, ali zbog svega ovoga neće biti lako prodati igača za velike količine novca. Ako nema bogatih prodaja, neće biti skupih dolazaka. Moja procena je da će naši klubovi biti obazriviji u dovođenju igrača iz inostranstva i plaćanju obeštećenja i plata. Očekujem uglavnom pozajmice sa pravom otkupa i finansijske revizije su neophodne. Stabilizacija je moguća za dve do tri godine.

Na kraju braća Dudić očekuju zaokret u poslovanju posle korona virusa, što može da donese nešto dobro fudbalu.

– Lestvica sa platama će padati, a možda se u klubove u kojima su ponikli vrate pojedinci za manje uslove i sigurno da bi kod nas takve primere prepoznali navijači i došli bi da ih podrže. Za sam kraj informacije su da će letnji i zimski prelazni rok možda spojiti – zaključili su na kraju Milan i Ivan Dudić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter