Duško Tošić je ove zime trenirao sa Crvenom zvezdom, ali se neće vratiti u klub čiji dres nosio od 2010. do 2012. godine.

Iskusni štoper i levi bek i dalje ima ugovor sa Guangžuom, ali ne može u Kinu. Korona virus zatvorio je sve aerodrome. Superliga Kine uskoro bi mogla da počne, ali po svemu sudeći bez velikih zvezda koje su zaglavljene u domovinama. Dušku Tošiću ugovor ističe tek za godinu dana, ali bi se on rado vratio u Tursku.


– Nakon prelaska u Guangdžou postojalo je nekoliko opcija da se vratim u Tursku, ali se to nije dogodilo. Imam 35 godina, međutim osećam se dobro i želim da nastavim karijeru što je duže moguće. Postoje dobri primeri, potput Atibe Hačinsona i Emrea Belozoglua. Ako ostanete na visokom nivou, možete da odložite kraj karijere. Zašto obet ne bih obukao dres Bešiktataša? Jednom orao, uvek orao. Klub je u to vreme imao finansijskih poteškoća i želeo sam da Bešiktaš dobije dobru sumu od moje prodaje. Ako bih mogao da pomognem svom klubu ovako, to bi bio lep osećaj za mene – istakao je Duško Tošić za turski ‘Fanatik’.

Duško Tošić je govorio i o slikama koje je poneo iz Kine u Evropu kada je zavladala epidemija korona virusa.

– Po završetku sezone u kini otputovao sam mesec dana u Srbiju. Zatim sam se vratio u Kinu nakon odmora u Dubaiju, bilo je to vreme kada se slavila kineska nova godina. Vratio sam se u Guangdžou poslednje nedelje januara. Znali smo za koronavirus u zemlji, bili smo oprezni. Ponovo smo počeli da treniramo, ali odmah nakon prvog treninga, trener mi je prišao i rekao: Odlazite kući odmah, ne gubite vreme. Sledio sam upustva – istakao je Tošić i dodao:

– Rečeno mi je da ne napuštam kuću neko vreme. Potom su stigle informacije da će treninzi biti suspendovani na neodređeno vreme. Svi igrači su obavešteni da se mogu vratiti kući. Tada sam odmah pozvao svog menadžera. Već tada je sve više letova u Kini bilo otkazano. Uspeli smo da nađemo poslednji let sa Turkiš Erlajnsom. Na putu od moje kuće do arodroma video sam neverovatne slike, kao da svet propada. Ali nisam se bojao. Navijači Bešiktaša su mi dali nadimak „tenk“, a tenk se ne plašđi. Bio sam smiren i bez straha, 31. januara sam otputovao u Tursku, tako sam proveo jedan dan, pre nego što sam nastavio dalje za Srbiju.

Liga bi uskoro mogla da se nastavi, jer je u najmnogoljudnijoj zemlji sveta situacija redovna. Ipak, bez velikih zvezda koje su zaglavljene u svojim domovinama.

– Bio sam u Srbiji mesec dana, a onda su mi rekli da ćemo zbog situacije u Kini da se pripremamo u Dubaiju. Ali, trening kamp je otkazan, pošto se virus naglko proširio po Evropi i mnogim drugim zemljama. Kineski igrači su morali da se vrate u Kinu, mi smo takođe zamoljeni, ali nismo mogli da ispunimo ovaj uslov, jer je saobraćaj u Evropi gotovo potpuno obustavljen. Povratak nije moguć. Igrači poput Grasijana Pelea, Oskara, Hulka, Taliska i Arnautovića ne mogu da se vrate u Kinu, jer takođe ne mogu da pronađu nijedan let. Ali, nekao se moramo vratiti, svi još uvek imamo ugovore sa našim klubovima. Meni ugovor sa Guangdžouom R&F ističe za godinu dana – zaključio je nekadašnji reprezentativac Srbije.