‘Smanjenje plata je neophodno za opstanak ekipa, a kupovina može da bude manja na leto u zavisnosti od visine cena’, kaže ekspret za dešavanja u italijanskom fudbalu.

Danima unazad kako se produžava rok za nastavak fudbalske sezone u Italiji vode se polemike oko smanjivanja plata igračima. Mnogo je predloga, a Italija je najviše pogođena korona virusom i situaciju na Apeninskom poluostrvu prati ekspert za ovo fudbalsko tržište srpski menadžer Ivica Pavlović.


– Prvo da se nadamo da će se uskoro život vratiti u normalu pogotovo u severnom delu Italije. Boravio sam do kraja zimskog prelaznog roka tamo, a niko nije sanjao da će se ovo desiti sto utiče na buducnost klubova – kaže Pavlović za HotSport.

Neki kompromis između klubova i igrača se traži.

– Nije lako za budžet kada neki garantovani novac nije u kasi. Tamo dosta klubova zavisi od zarade od TV prava, kao i u Nemačkoj, Španiji i Francuskoj… U Bundesligi su veliki odustali od tih prihoda do kraja sezone, a njihova zarada biće podeljena ostalim ekipama.

Klauzule nisu pisane za ovakve slučajeve.

– Niko nije mogao da zamisli ovakve stvari. Mislim da igrači neće mnogo “izgubiti” ako se bude igralo, a po svemu sudeći da hoće deset kola, naravno bez publike i rok za kraj po UEFA je 30. jun.

Na kraju velikani neće imati većih problema, a očekuju se letnji prelazni rok.

– Juventus neće mnogo “patiti”, mada kada se budu kupovala pojačanja vodiće se računa za cenu. Moguće je da pozajmice budu trend i da slobodni igrači brže nađu klubove. Videćemo, samo da se završi sa pandemijom virusa i fudbal se vrati na terene – zaključio je Pavlović.

Predlog u Seriji A je da igrači koji imaju godišnju platu bruto vise od 1,5 miliona evra budu ‘sniženi’ za trećinu, a sve ispod da bude manje za 15 posto. Rasplet sledi…