4
Domaći fudbal

FOTO: TSC

AKO SE PRIHVATI ČEFERINOV PLAN: Zvezda bi bila šampion Srbije, evo ko bi išao u Evropu, komplikovano oko ispadanja…

Objavljeno: 16.03.20 u 16:50

To ne bi bio prvi put da se naša liga prekine pre planiranog vremena, isto se dogodilo 1999. godine tokom NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru.

Utorak je dan ‘D’ za evropski fudbal. Sutra će na video sednici 55 članoica UEFA doneti odluku o domaćim prvenstvima, evorkupovima i Evropskom prvenstvu. Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin danas je ‘provukao’ mogućnost da se lige širom Evrope završe bez daljeg igranja i da se za šampione proglase timovi koji vode u svojim prvenstvima. Baš kao u SR Jugoslaviji 1999. godine kada je predsednik UEFA Lenart Johanson za prvaka priznao Partizan koji je vodio na tabeli pred početak NATO agresije i zločinačkog bombardovanja naše zemlje.

Danas 21 godinu kasnije zbog koronavirusa šampion bi bila Crvena zvezda. Crveno-beli su danas vodeći tim Superlige Srbije sa 11 bodova više u odnosu na drugoplasirani Partizan. Samom bodovnom razlikom ne bi se moglo reći da je nezasluženo, jer je mala verovatnoća da bi crno-beli do kraja mogli da stignu ‘večitog rivala’. Dovoljno je reći da je te 1999. godine Partizan deset kola pre kraja prvenstva imao svega dva boda više od drugoplasiranog Obilića.

Tako bi Crvena zvezda po 31. put postala šampion države, a treću put zaredom. Takođe, četa Dejana Stankovića izborila bi učešće u kvalfikacijama za Ligu šampiona.

Kada je reč o ostalim učesnicima evrotakmičenja to bi bili Partizan, Vojovdina i TSC iz Bačke Topole. Negodovali bi verovatno Čukarički i Radnički, ali bi kao objašnjenje dobili višu silu. Pošto se verovatno ne bi igralo kup takmičenje (prvi put se ne bi odigralo, 1999. godine ga osvojila Zvezda pošto su se polufinala i finala igrala u junu posle bombardovanja) Partizan bi kao najboljeplasirani posle Crvene zvezde krenuo u kvalfikacije za Ligu Evrope iz drugog kola. Vojvodina i TSC iz Bačke Topole bi morali iz prvog.

FOTO: FK Crvena zvezda

Najveća neizvesnost bi bila oko toga ko bi ispao, a ko ušao u Superligi Srbiju. Te 1999. godine niko nije ispao, a ušla su nova četiri kluba, te smo dobili pomalo ‘nakaradno’ prvenstvo sa 22 kluba. Danas je mogućnost ista, da niko ne ispadne i da uđu dva prvoplasirana timu, uz dva planirana iz baraža. Po trenutnoj tabeli u ‘eliti’ bi bili Grafičar, Metalac, OFK Bačka i Zlatibor Čajetina. Tada bi liga imala 20 timova i igralo bi se 38 kola, što je za jedno više nego danas (37).

Druga varijanta je da se ‘eliti’ priključe samo Metalac i Grafičar, dok bi došlo do proširenja Prve lige Srbije sa 16 na 18 klubova. Tako bi se u Superligi Srbije igralo 34 kola.

Naravno, prvo se mora sačekati odluka UEFA. Najveće lige Evrope su za to da se prvenstva nastave u maju i završe do kraja juna u ritmu subota-sreda-subota. Naravno, sve to diktiraće opaki koronavirus. Kod njega su za sada i nož i pogača. Nemci razvijaju vakcinu, ali ni ona narodu neće biti dostupna pre jula…

0
0

4 Komentara

  1. Nema dileme, trenutna tabela u svim ligama svih sportova je KRAJ! Visa sila je odlucila i nema tu sta da se prigovara,zapravo moze:zalite se koroni! Sala na stranu-to je jednostavno iznudjeno resenje. Sto se tice ispadanja, neka ne ispadne niko,udju Graficari Metalac i novo prvenstvo se se igrara sa 34 kola ,naravno bez plejofa.Na kraju godine Sto se kupa Srbije tice, moze se on zavrsiti u septembru-oktobru ove godine, zasto da ne,jedno kolo pre pocetka novog prvenstva i sve runde bez revansa. To ne bi uticalo na plasman za evropska takmicenja, ona bi svakako pre i pocela . O tome koigra Evropu odluceno bi bilo vec sada sa prekidom sampionata. Dakle Zvezda, Partizan, Vojvodina i TSC! !

    0
    0
    Odgovori
  2. Vidi sada odgovara poklonjena titula, ništa od onoga hoćemo da se titula osvoji na terenu a ne za stolom. Ha ha ha ha ha

    0
    0
    Odgovori
  3. Ova tabela je pravi sok i pokazatelj koliko nema sistema u nasem fudbalu . 2 decenije kasnije pola klubova ne postoji ili igra beton ligu a onda bili stabilni prvoligasi .

    0
    0
    Odgovori
  4. Smatram da bi tako bilo i NAJPOSTENIJE.. TSC je pozitivno iznenadjenje i zasluzuju mesto. Radnicki i Cuka su imali oscilacija u igri ,,TOPLO-HLADNO,,.. Sto se tice PRVE LIGE i tu je sve jasno,otprilike bi bilo TO JE TO, NA KRAJU PRVENSTVA….
    Oko ispadanja iz Prve lige -prosirenje ili sta vec-odluci ce ><????????????.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter