0
Analize

FOTO: FSS

HS ANALIZA – KROZ ISTORIJU I BROJKE: ‘B’ Liga nacija, novi početak za Srbiju ili novo sramoćenje?

Objavljeno: 03.03.20 u 20:44

Srbija je danas dobila protivnike u Ligi nacija. ‘Orlovi’ će nastupati u ‘B’ grupi.

Moglo je lakše, ali je moglo i teže. Sve u svemu, Srbija će morati da se pomuči, ali verujemo da će doći do pozitivnog rezultata. Protivnici su Rusija, Turska i Mađarska. Jugoslavija je imala pozitivan skor protiv Mađarske, znala je da se nadigrava i sa Turskom, najteže će biti protiv ‘bratske’ Rusije…

FOTO: FSS

MAĐARSKA

Krenućemo od Mađarske, Srbija se nikada nije sastala sa reprezentacijom naših komšija, iako pre toga Jugoslavija jeste i to dva puta.

Na ‘Albert stadionu‘ u Budimpešti 29. oktobra 97. godine. Jugoslavija je deklasirala Mađarsku ukupnim rezltatom 12:1. Prvi meč Jugoslavija je dobila rezultatom 1:7 Brnović, Đukić, Savićević i Milošević upisali su se po jednom. Mijatović je ovog puta upisao het-trik. Ilješ se u 88. minutu upisao za domaćina.

Drugi meč odigran je 11. novembra 1997. godine. Srbija je slavila 5:0 pred prepunom ‘Marakanom. Jedan gol postigao je Savo Milošević, a četiri puta upisao se u strelce Predrag Mijatović.

MAĐARSKA DANAS:

Izabranici Marka Rosija bili su na korak od plasmana na evropsku kontinentalnu scenu, poraz u Velsu poslao ih je u baraž. Tamo se prvo sastaju sa Bugarima, a potom i sa pobednikom meča Island – Rumunija ukoliko uđu u finale.

Mađare na terenu predvodi Balaš Džudžak, a mnogo nade se polaže u mlade nade – vedetu Salcburga i jednog od trenutno najtraženijih tinejdžera Dominika Soboslaija, kao i fudbalere Lajcpiga Vilija Orbana (kapiten tima) i Petera Gulašija.

FOTO: FSS

Svi rezultati protiv Mađarske: 
Mađarska – Jugoslavija 1:7

Jugoslavija – Mađarska 5:0

TURSKA

Sa Turskom se ‘malo bolje poznajemo’. Jugoslavija je igrala protiv Turaka u kvalifikacijama za Euro u mečevima 1986/87. godine. Prvi meč igran je na ‘poljudu’ 1986 godine, tri pogotkap ostigao je Zlatko Vujović, jedan Dejan Savićević. Slavili su naši fudbaleri i u Izmiru rezultatom 2:3 sredinom decembra. Jugoslavija je dobila rezultatom 2:3. Ljubomir Radanović postigao je prvi gol, potom se upisao Srečko Katanec, a potom i Faruk Hadžibegić. Za Turke su mrežu zatresli Jusuf Altintaš i Fejaz Učar. Poslednji meč odigran je 27. februara 1991. godine.

TURSKA DANAS:

Direktno obezbedili plasman na EURO 2020 uz samo jedan poraz u grupi i to na Islandu.

Imali su impresivan skor protiv šampiona sveta Francuske. Savladali su ih na domaćem terenu, a u gostima su remizirali 1:1.

Predvodnici ekipe Šenola Guneša su mlade nade ne samo turskog, već i evropskog fudbala poput Čaglara Sojundžua, Čengiza Undera, Meriha Demirala uz iskusnije Hakana Čalhanoglua, Čenka Tosuna

Svi rezultati protiv Turske:
Jugoslavija – Turska 4:0

Turska – Jugoslavija 2:3
Turska – Jugoslavija 1:1

FOTO: FSS

RUSIJA

E, sa Rusijom je priča dosta drugačija. Ne samo da se radi o ‘bratskim državama ve
smo u periodu od 1995. do 2016. Srbija (Jugoslavija) i Rusija odigrale su 11 mečeva. Jedina reprezentacija koja nas je od ove tri znala namučiti jeste upravo ‘zbornaja’ s obzirom da Rusi imaju četiri pobede, Jugoslavija jednu, a pet duela završena su nerešenim ishodom. Zanimljivo je da nijedan meč nije završen sa više od tri postignuta gola, dok je najčešći rezultat bio 1:1. Dva duela 2001. godine bila su u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a svi ostali mečevi koje su ovi rivali igrali bili su prijateljskog karaktera.

RUSIJA DANAS

U duelu protiv Belgije upisali su jedina dva poraza, mimo toga Rusi su prošli kroz kvalifikacije za Euro 2020 bez mnogo problema sa osam pobeda i neverovatnu gol-razliku 33:8-

Ekipa Stanislava Čerčesova odigrala je sasvim solidno i u Ligi nacija gde su osvojili sedam bodova, koliko i Švedska koja je na kraju osvojila Grupu 2 zahvaljujući boljoj gol-razlici. Najbolji igrači Rusije trenutno su Artem Dzjuba koji je i kapiten ekipe, tu su još i Golovin, Čerišev, Mario Fernandeš

Svi rezultati protiv Rusije:
Jugoslavija – Rusija 1:2
Rusija – Jugoslavija p1:1
Jugoslavija – Rusija 0:0
Rusija – Jugoslavija 0:1
Jugoslavija – Rusija 0:1
Rusija – Jugoslavija 1:1
Rusija – Jugoslavija 1:1
Rusija – Srbija 2:1
Rusija – Srbija 1:0
Rusija – Srbija 1:1
Srbija – Rusija 1:1

Ovi rivali imaju zakazan prijateljski susret 6. juna 2020. godine.

Nisu ovo više one stare reprezentacije, sa naše tačke gledišta Jugoslavije više nema. Biće zanimljivo videti hoće li Srbija predvođena Mitrovićem, Milinković-Savićem, Radonjićem, Ljajićem, Tadićem, Maksimovićem Milivojevićem… uspeti da nastavi neke od ovih pozitivnih nizova, možda čak i prekine negativne protiv Rusije, ili je sve ovo prilika za novi šamar srpskom fudbalu. Možemo samo da se nadamo najboljem. 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter