0
Evrokupovi

MESI, SPREMI SE: Za navijače Napolija, tim je religija a Maradona je bog

Objavljeno: 24.02.20 u 15:25

Kada Lionel Mesi i fudbaleri Barselone u utorak izađu na teren stadiona San Paolo za utakmicu u Ligi šampiona, oni će zakoračiti na sveto tlo bar tako misle navijači Napolija.

To je tlo na kojem je legendarni Argentinac Dijego Maradona postigao velike stvari, igrač kojeg često upoređuju s bogom.

– Za nas je Maradona više od čoveka. On je bog. Nikad nećemo moći da zaboravimo šta je uradio za nas. Svojim očima smo gledali čuda koja je stvarao – rekao je Alside Karmine, vlasnik kafića u centru Napulja u kojem je i oltar posvećen Maradoni.

Na oltaru se čak, po tvrdnjama vlasnika, nalazi i pramen kose Maradone.

Karmine je ideju o oltaru posvećenom Maradoni dobio iz ogromnog niza malih oltara širom grada i nije jedini koji je izrazio svoju odanost legendarnom Argentincu.

U jednoj uskoj uličici u kojoj se prodaju ručno radjene figure pored Isusa, Marije i Josifa nalaze se i figurice Maradone.

– Jedna od prvih figura koje smo napravili bio je Dijego Maradona i možete da zamislite koliko smo ih prodali. I danas se mnogo prodaje. Dijego je ostavio neizbrisiv trag u istoriji ovog grada. I dalje razgovaramo o njemu, 30 godina kasnije – rekao je zanatlija Marko Ferinjo.

Iako to ne želi da prizna, Kristijano Ronaldo je igrač čija se figura najviše prodaje ovih dana.

– Ovde ima puno navijača Juventusa, ali se kriju – rekao je Ferinjo i dodao da je, kada je reč o fudbalerima Napolija, najprodavanija figura Mertensa.

Po njegovim rečima, Mertens, kojeg navijači zovu Ćiro, našao svoje mesto u srcima Napolitanaca.

– Imate sreće ako ste rodjeni u Napulju, ali mnogi nisu te sreće. Ali, postoje ljudi koji, iako rodjeni u Njujorku ili Belgiji, pripadaju ovde. Mertensova ličnost je napuljska. Baš kao i (bivšeg kapitena Napolija) Hamšika – rekao je Ferinjo.

Pre nego što je, posle 12 sezona, Hamšik napustio Napoli imao je šta da poruči.

– U Napulju ne postoji jedan trener. Imamo tri miliona trenera. Svaki muškarac, svaka žena, svako dete znaju šta je najbolje za Napoli. Svaki četvorogidišnjak u partku zna kako možemo postići više golova. Svaka žena stara 90 godina, dok sredjuje baštu, vam može reći zašto moramo da promenimo formaciju. Taj osećaj, ta strast, to im je u krvi. U Napulju je fudbal poput religije, a San Paolo je crkva – rekao je tada Hamšik.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter