0
Domaći fudbal

FOTO: Nikola Mitić / Crvena zvezda

TOMANE SE ‘OTVORIO’ O ZVEZDI: Problem je mentalitet, kapiten nije hteo da šutira penal! Znali smo da nećemo moći na Kosovo…

Objavljeno: 21.02.20 u 12:41

Portugalac je medijima u domovini do detalja ispričao dešavanja u Srbiji, srpskom fudbalu, Crvenoj zvezdi…

Napadača iz Tondele, Tomanea, navijači Crvene zvezde pamtiće po ‘makazicama’ protiv subotičkog Spartaka, ali i promašenom penalu u Pireju, koji da je postigao Zvezda bi verovatno igrala u nokaut fazi Lige Evrope.

Dao je veliki intervju za portugalske medije u kom se, između ostalog, dotakao i te situacije protiv Olimpijakosa.

Kakva je liga u Srbiji?

– Ne mogu reći da je takmičarski dobra, lagao bih kada bih to rekao. U prvom delu smo napravili 11 bodova prednosti u odnosu na Partizan iako nismo igrali ništa posebno. Srpska liga su samo Zvezda i Partizan, ostali timovi nisu konkurentni. Uostalom, nisam došao ovde zbog tih utakmica već zbog trofeja i Lige šampiona. To je san svakog igrača. Sada mogu da kažem da sam igrao Ligu šampiona – počinje pričlu Tomane.

– U Portugaliji se igra mnogo agresivnije i imamo taktički bolje trenere. Pogledajte samo koliko imamo naših trenera po svetu. Čini mi se da se i u Srbiji stvari menjaju nabolje u tom smislu. Ipak, problem je što samo četvorica stranaca mogu da igraju. To je preterivanje i blokira tim da igra kvalitetniji fudbal. Mislim da to moraju da promene. U Portugaliji imate mnogo kvalitetnijih igrača koji konstantno odlaze u velike klubove.

Šta ti najviše smeta u srpskom fudbalu?

– Nema agresivnosti kao kod nas. Takođe, nije mi jasno kako ne mogu da naprave makar konkurentnu reprezentaciju da se takmiči na velikim takmičenjima, a imaju toliko dobrih igrača. Nemaju nikakve rezultate jer im je takav mentalitet. Stalno bi nešto da menjaju. Izgube jednu utakmicu i odmah menjaju trenera. Nestabilni su. Naprimer, mi smo imali 11 bodova prednosti, igrali Ligu šampiona, prošli smo dalje u kupu i promenili smo trenera. Teško za razumeti.

Na 10 utakmica na domaćem terenu, Zvezda je pobedila svaki put. Koji je razlog te dominacije?

– Slaba konkurencija. Jedina utakmica koji smo izgubili je bila protiv Partizana na strani. Ipak, pobedili smo Olimpijakos 3:1 na našem terenu, prošle godine su čak pobedili i Liverpul na Marakani… Težak je to stadion za protivnike i pomaže kada je pun. Ali razlog pobeda u domaćoj ligi je uglavnom slaba konkurencija. Zvezda ima najbolje igrače, najdužu klupu, može da rotira igrače iz nedelje u nedelju, a kvalitet protivnika nije neki…

Tomane je otkrio i koje predrasude o Srbiji su mu pale u vodu.

– Kada sam došao u Srbiji imao sam predrasudu da je to iz nekih razloga opasna zemlja. Ali, uopšte nije tako. Štaviše, sigurna je, na utakmicama je dosta policije i što se tiče bezbednosti, bolja je od Portugalije. Apsolutno sam siguran da si bezbedniji u Srbiji nego kod nas. Uopšte nije zemlja kakvom je predstavljaju u Portugaliji i ostatku Evrope. Imao sam lošu predrasude i zaista ne mogu ništa loše da kažem o Srbiji.

Kako si se osećao posle promašenog penala u Pireju?

– Loše. Pogotovo što sam u Tondeli pucao penale i nisam promašivao. Uostalom, ja nisam izvođač penala u Zvezdi i nije trebala da šutiram. Mađutim, kapiten koji šutira penale nije želeo da šutira i ja sam preuzeo odgovornost. Opet bih to uradio bez bilo kakvih problema. Loše sam šutirao i žao mi je što se nisam bio spreman za taj penal. Nikada nije lepo promašiti penal, pogotovo u Ligi šampiona.

Imao si i političku epizodu kada vas na Kosovu niste pustili da uđete i odigrate meč u kupu.

– Svi su već znali da nas neće pustiti da uđemo, ali smo otišli. To je više pitanje politike nego sporta, a Zvezda je klub koji je kao neka vrsta zastave Srbije. Otišli smo dole da pokažemo da oni neće da nas puste i da se vidi kako stvari ne funkcionišu na Kosovu. Više je to bila politika i nije bilo nikakve opasnosti kojoj su igrači Zvezde bili izloženi niti je klub hteo da nas dovodi u takvu situaciju. Došli smo na granicu, direktor je pričao sa policijom, mi smo izašli iz autobusa da se fotografišemo i to je bilo to. Srbi smatraju Kosovo svojim jer su ih Evropljani naterali da ga napuste. Čak i u evropskim takmičenjima ističu nezadovoljstvo prema UEFA i nazivaju ih mafijom zbog toga. Nikako ne vole da se poteže ta tema.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter