0
Domaći fudbal

GORAN GRKINIĆ – KOORDINAROR MLAĐIH SELEKCIJA FSS: Naša deca iz dijaspore igraće pod srpskom zastavom!

Objavljeno: 21.02.20 u 18:22

Bili smo prvaci Evrope i sveta u omladinskom uzrastu, dotakli nebo u konkurenciji fudbalski daleko razvijenijih zemalja.

Posle nedavne najave sportskog direktora Vladimira Matijaševića, sada i razgovora sa Goranom Grkinićem, koordinatorom mlađih selekcija Srbije, čini se da nemoguće jednog dana ponovo može biti moguće. Zbog načina na koji se razmišlja i radi, sistema koji se postavlja u okviru sportskog sektora Fudbalskog saveza…

-Sportski direktor Vladimir Matijašević inicirao je izradu ozbiljnog, kvalitetnog petogodišnjeg plana, u kome želimo da napravimo jedan prepoznatljiv sistem, sistem koji se primenjuje od mlađih selekcija saveza. To je obiman, veoma zahtavan posao, koji podrazumeva više segmenata i traži veliku pažnju u smislu mnogih detalja koji mogu biti od velikog značaja za sve selekcije Srbije, kao i budućnost samog reprezentativnog fudbala – ističe Goran Grkinić u uvodu priče koja ima svoju ekskluzivnost s obzirom na povučeni red poteza i sam značaj za sadašnji trenutak mlađih reprezentativnih selekcija Srbije.

-U dogovoru sa direktorom Matijaševićem, tim menadžer Dušan Gelić i ja smo u minulih mesec dana napravili spisak naše talentovane dece koja igraju u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj…i na njemu se trenutno nalazi 95 imena! Radi se o spisku koji do sada nije postojao, jer se niko nije bavio našom decom iz dijaspore. I on nije konačan, a važno je reći da je velika većina tih igrača već selektirana i oni nastupaju za nacionalne timove zemalja u kojima su rođeni.

Gotovo sve mlađe selekcije Srbije dobiće ozbiljna pojačanja iz inostranstva u narednom periodu…

Najstariji uzrast je 2001. godište, a onda slede mlađi, 2002/03/04/05… Fokus nam je bio na zemlje u kojima je naša dijaspora najveća, pre svega Austriju, Nemačku i Švajcarsku, ali zahvaljujući kontaktima i merama koje nam omogućava savremena tehnologija, obratili smo pažnju i na neke druge države u kojima se mogu pronaći naša talentovana deca.

I posle mesec dana velikog rada vide se prvi rezultati…

Boravili smo nedavno nekoliko dana u Austriji gde smo imali razgovor sa desetak igrača i njihovim porodicama. Nekolicina njih su igrali ili igraju za reprezentaciju Austrije, a pojedinci nisu još selektirani. Prethodno smo već dogovorili braću Motiku, Nikolu i Nemanju, koji igraju u Bajernu iz Minhena, dečacima rođenim 2003/04. Moram da priznam da roditelji u početku nisu mogli da veruju da je neko došao ispred Fudbalskog saveza Srbije sa željom da njihova deca igraju za svoju zemlju. I uspeli smo da se dogovorimo. Radi se o Andreju Stevanoviću i Andriji Milosavljeviću, igračima rođenim 2004. godine. Jedan igra u Admiri, drugi u Austriji iz Beča i već se nalaze na spisku selektora Saše Ilića koji sa mlađim kadetima od 23. do 28. februara ima mini pripreme u Crnoj Gori. Bili su oduševljeni što će igrati za reprezentaciju Srbije.

Rekli ste da su roditelji bili iznenađeni…

-U razgovoru sa njima shvatili smo da do sada nije bilo poziva iz Fudbalskog saveza, a s druge strane uverili smo se da hrvatski i bosanskohercegovački savez imaju veoma razvijenu skauting mrežu. Primera radi Hrvati prate decu još od sedme pa sve do 20 godine, igrače koji mogu da igraju za njihove selekcije. Roditelji su malo bili i razočarani, nisu mogli da veruju da Hrvati, Bosanci, čak i Makedonci, razvijenu mrežu za praćenje mladih igrača, a do sada nije bilo nikoga iz Srbije…Zaista su bili oduševljeni našim dolaskom, ukazanom pažnjom. Kažu nam da ranije njihova deca nisu imalo pravo izbora, bila je samo Austrija, a sada je Srbija tu…Dešavalo se, kažu, da hrvatski savez čak kontaktira i srpske igrače, ali su bili odbijeni. Znamo svi koliko je velika naša dijaspora u Austriji, broji nekoliko stotina hiljada ljudi. Mnoga naša deca igraju za njihove klubove a mi ne želimo da nam se ponovi Arnautović, Dragović ili Junuzović. Želimo našu decu pod našim krovom, pogotovo što se radi o jednom drugačijem a opet dobrom mentalitetu, karakteru, disciplini.

Spisak talentovanih igrača koji je dogovoren je sve veći…

Jedan od igrača sa kojim smo uspeli da se dogovorimo i koji se nalazi u proceduri za dobijenje našeg pasoša je mali Goran Babić. Igra za Sautempton, rođen je 2003. godine. U kontaktu sam sa njegovim ocem, odbio je da igra za reprezentaciju Engleske, dobiće naše državljanstvo i biće na raspolaganju selektoru kadetske selekcije Dejanu Brankoviću za kvalifikacione mečeve u Rusiji. Radi se o veoma talentovanom igraču, kapitenu svoje genercije, koji igra u veznom redu, nastupa i za starije selekcije do 18 odnosno 23 godine. Uspeli smo da dobijemo poverenje i dvojice igrača koji nastupaju u Švajcarskoj, obojica su generacija 2004. i nalaze se na spisku selektora Saše Ilića. Mihajlo Stevanović i Andrej Trifunović. U selekciju klase 2001. doći će omladinac Džejson Prodanović koji nastupa za nemački Duizburg, on je ranije bio na spisku, ali želimo ponovo da ga vidimo, proverimo…Mnogo je dece koja zaslužuju pažnju tako da ćemo sigurno proširiti spisak, ali sve u želji da dobijemo kvalitet a ne kvantitet. Hoćemo decu koja mogu igrati za Srbiju, jednog dana i za najbolji nacionalni tim. I zbog toga ćemo uskori otići u Nemačku, Švajcarsku…Prioritet nam je da našu najtalentovaniju decu iz inostranstva vratimo pod našu zastavu. Takođe, rekli smo roditeljima da nikome mesto nije zagarantovano, ali svako dete imaće pažnju i kontinuitet da se prilagodi i iskaže svoj talenat.

Bernefit može biti veliki za igrače, ali pre svega srpski reprezentativni fudbal…

Ukoliko bi iz svake generacije, za budućnost „A“ tima, dobili jednog pravog igrača iz dijaspore, bio bi to ogroman uspeh i dobit za nacionalni tim. I zbog svega navedenog nećemo više da dopustimo da nam naše blago drugi uzimaju. Našu decu želimo da gledamo pod zastavom Srbije – zaključio je Goran Grkinić, koordinator mlađih kategorija Fudbalskog saveza Srbije.

FOTO: FSS 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter