Srbija će u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo krajem marta igrati protiv Norveške u Oslu, a ‘vikinge’ je skautirao selektor Ljubiša Tumbaković.

Ko misli da će Norvežani biti lak plen prave veliku grešku, ne samo zbog činjenice da su Skandinavci domaćini, već i da su selekcija u naletu sa svojim supertalentovanim igračima poput Martina Edegarda i Erlinga Holanda. Upravo je u razgovoru za ‘Mondo’, selektor Srbije Ljubiša Tumbaković nahvalio novog špica Borusije iz Dortmunda.


– Ako neko za 25 minuta postigne tri gola u prvom nastupu za novi klub, onda je jasno da se radi o vanserijskom golgeteru. Pratim tog igrača od trenutka kada je postalo izvesno da ćemo sa Norvežanima odmeriti snage u plej-ofu i mogu kratko i jasno da konstatujem – kapa dole – rekao je Tumbaković i nastavio:

– Čitava geneza njegovog razvoja od omladinske, preko mlade reprezentacije, do ulaska u najjaču državnu selekciju govori o ogromnom potencijalu i neverovatnom talentu. Tačno je da nema mnogo nastupa za ‘A’ tim, ali je igrama u Salcburgu i sada u Dortmundu nagovestio da će već u martu biti nosilac igre i jedan od najvećih aduta mog kolege na klupi norveške reprezentacije. Onako na prvi pogled, sa visinom od 194 centimetra, stiče se utisak da je snažan i korpulentan igrač. Sa druge strane, rekao bih da je reč o idealno građenom sportisti. Vretenaste konstitucije, tehnički i taktički na izuzetno visokom nivou. Prosto ne verujete da neko u tim godinama poseduje kvalitet koji ga svrstava u kategoriju napadača vrhunske klase.

Sa druge strane i Srbija ima svoje adute, a Evropa svaki vikend piše o Dušanu Tadiću, Aleksandru Mitroviću, Sergeju Milinković-Saviću i Ademu Ljajiću.

– Sergej igra dobro, Tadić takođe. Možda Dušan u ovom momentu i nije na nivou iz prošle sezone, ali on je postavio visoke standarde i zaista je teško održati kontinuitet kada ljudi na svakoj utakmici očekuju od vas da budete čovek odluke. Opet je dominantan u jednoj ligi koja nije jednostavna za igranje i to mora da me raduje. Ima tu još momaka koji se nameću i na koje ozbiljno računam, ali ne želim da im spominjem imena, da norveškim skautima ne bih olakšao posao – rekao je Tumbaković, a onda se osvrnuo na Adema Ljajića:

– Ljaju znam iz njegove prve selekcije kada je došao u Partizan zahvaljujući Dušanu Trbojeviću koji ga je pronašao na nekom selektivnom turniru u Srbiji. Uvek mi je privlačio pažnju, jer je taj njegov način igre kompatibilan sa mojim fudbalski ubeđenjem. Uvek sam voleo takav profil igrača. Drago mi je da čujem da ga nastupi za Srbiju osveže i učine još jačim, ali verujte mi da tu nema neke velike tajne. Ništa specijalno mi njemu ne radimo tokom reprezentativnih akcija, samo mu damo onu slobodu bez koje njegov potencijal i njegove fudbalske karakteristike nikada ne bi bile dovoljno izražene.

Meč polufinala baraža za Evropsko prvenstvo između Norveške i Srbije igra se 26. marta, a pobednik ovog duela će se u finalu sastati sa boljim iz dvoboja Škotske i Izraela. U slučaju da se Srbija plasira u finale bila bi domaćin tog meča na stadionu ‘Rajko Mitić’.