Prvo zimsko pojačanje Crvene zvezde trebalo bi da bude Seku Sanogo, igrač iz Obale Slonovače koji bi crveno-belima trebalo da donese čvrstoću i brzinu na sredini terena.

Italijani su javili, Seku Sanogo sa menadžerom Đanlukom di Domenikom stiže u Beograd na završne pregovore sa Crvenom zvezdom. Da li na pozajmicu ili kao slobodan igrač nije jasno, jer su informacije oprečne, na mnogim fudbalskim portalima stoji da je igrač iz Obale Slonovače slobodan, dok se u medijima može videti da obeštećenje mora da se plati Arapima ili da dođe na pozajmicu.


Danas su se pojavile informacije da Seku Sanogo traži platu između 800 hiljada evra i milion, što je velika cifra za crveno-bele, Marko Marin imao nešto više. A, šta bi momak iz Obale Slonovače sa 30 godina doneo crveno-belima?

Prve informacije su bile da bi on pojačao konkurenciju na poziciji zadnjeg veznog, ali čini se da to nije opcija i da to nije pozicija koju Sanogo voli. Realnije je da za kvarenje igre protivnika budu zaduženi projketovan za budućnost Njegoš Petrović ili Branko Jovičić koji se oporavio od povrede. Seku Sanogo bi igrao ono što je radio Nenad Krstičić u prvoj i početkom druge godine ere Vladana Milojevića, to jest što je u poslednjih šest meseci bezuspešno pokušavao da odigra Dušan Jovančić, te ga kasnije zamenio Miloš Vulić, pa i Mirko Ivanić.

To je pozicija ‘box to box’ veziste, čoveka koji ne staje sa trčanjem, zadužen da zaustavlja napade protivnika, ali i da kreira one svog tima. Da se kao Nenad Krstičić iz drugog plana ubaci kazneni prostor i ugrozi gol rivala. Po statistici, igrač iz Obale Slonovače bi mogao da odgovori na taj zadatak, ako mu ga zada šef stručnog štaba crveno-belih Dejan Stanković.

Seku Sanogo je u Evropu sitgao 2011. godine iz Afrika Sportsa. Prva evropska epizoda bio mu je Tun za koji je na 65 utakmica postigao šest golova i tri puta asistirao. U međuvremenu do 2014. godine išao je na pozajmicu u Lozanu gde je odigrao 46 utakmica, postigao je dva gola i jednu asistenciju. Ali, tada su ga treneri koristili kao zadnjeg veznog.

Procvetao je u dresu Jang Bojsa za koji je odigrao za pet godina odigrao 138 utakmica, postigao je 13 golova i 16 puta je asistirao. U početku je bio zadnji vezni, da bi kasnije bio prebačen u sredinu terena gde se razigrao i počeo da asistira, ali i postiže golove.

Dobre partije u dresu ‘mladih momaka’ donele su mu milionski transfer u arapski svet, tačnije u Al Itihad iz Džede. Za godinu dana u Saudijskoj Arabiji se nije naigrao fudbala, ‘upisao’ je 19 mečeva i jedan gol, ali je lutao po pozicijama, a kako i ne bi kada su se u Džedi treneri menjali kao na traci. Igrao je od veznog reda do krilnog napadača, pokazao je da je čvrst na lopti, brz i da zna da se ubacio iz drugog plana.

Sada ostaje da se Crvena zvezda dogovori sa Seku Sanogom, a kvalitet ćemo videti u martu i aprilu, jer za strance lopta drugačije odskače na stadionu ‘Rajko Mitić’.