1
Domaći fudbal

FOTO: FK Partizan

HS RETROVIZOR: Kraj ere u Zvezdi, početak nove u Partizanu – 10 događaja obeležilo je fudbalsku 2019. godinu!

Objavljeno: 31.12.19 u 18:10

Poslednjeg dana 2019. godine pravi je momenat da se osvrnemo na događaje koji su je obeležili. Bila je ovo jedna od turbulentnijih kalendarskih godina u domaćim fudbalskim okvirima.

Sećate li se koliko smo dugo priželjkivali i čekali da evropski giganti gostuju u Beogradu? Da, prilično dugo. Stoga se 2019. godina, u kojoj je Crvena zvezda u Ligi šampiona ugostila Bajern Minhen i Totenhem, a Partizan slavni Mančester junajted, mora nazvati uspešnom.

I ima momenata ka kojima je vredno da se, makar još jednom, osvrnemo. Idemo hronološki.

SAVO MILOŠEVIĆ I RENESANSA PARTIZANA

Partizan je u kalendarsku godinu ušao sa Zoranom Mirkovićem na klupi, ali to nije delovalo sjajno. Naprotiv, tim je bio bez energije i promena trenera je bila neminovna.

A onda, pravo iznenađenje. Izbor je pao na Savu Miloševića, poznatog po uspešnom radu u omladinskim selekcijama nacionalnog tima i rukovodstvu Fudbalskog saveza Srbije, ali ne i po trenerskim poduhvatima.

Naprotiv, stigao je trener gotovo bez iskustva, sa dobrim timom oko sebe koji su preuzeli vođenje tima (Milan Đuričić i Ivan Cvetković), dok je Milošević imao ulogu tzv. ’tim-menadžera’.

Počelo je skandiranjem ’Savo odlazi’, već u prvoj utakmici protiv Napretka u Kruševcu, ali su narednih devet meseci pokazali da je ovo bilo dobro rešenje.

FOTO: FK Partizan

JER JE SALE SAMO JEDAN…

„Ja bih da igra još malo, jer je Sale samo jedan”, godinama su pevali navijači Partizana. Ali je ipak došao trenutak da se legendarni Ilić kapiten oprosti od aktivnog igranja fudbala.

Ni odavno završena šampionska trka, niti provala oblaka i padavine u obliku grada, nisu sprečile navijače Partizana da pohrle na stadion u Humskoj i isprate poslednji izlazak sa terena čoveka kome su toliko puta klicali.

Uramljen dres, otisci stopala i mnoge druge počasti uručene su Iliću, što je malo naspram onoga što je omaleni plejmejker doneo crno-belima kroz istoriju.

Ponuđena mu je bila direktorska stolica, ali ju je Saša Ilić odbio i okrenuo se radu u Fudbalskom savezu Srbije.

ZVEZDI TITULA, PARTIZANU KUP NA ’MARAKANI’

Oproštaj Ilića bio je uvod, ali i motivacioni impuls za Partizan da samo nekoliko dana kasnije na stadionu ’Rajko Mitić’ izađe na teren Crvene zvezde i pobedi je u finalu Kupa Srbije.

Ovaj meč pratile su mnoge kontroverze i nelogičnosti, pa je tako uoči meča uručen ’oproštajni’ dres Bojanu Ostojiću, štoperu crno-belih koji je kasnije postigao jedini pogodak na utakmici i postao heroj Partizana.

Nije se znalo da li će ostati u klubu i uopšte nastaviti karijeru, a onda se 35-godišnji Ostojić u sledećoj polusezoni izborio za mesto u prvoj postavi i neretko bio najbolji igrač Partizana na terenu.

Zvezda je u potpunom šoku gledala kako najveći rival na njenom stadionu slavi trofej i ’spas sezone’, ali je par dana kasnije i ona slavila onaj važniji trofej, titulu šampiona Srbije koja joj je kasnije donela drugi uzastopni ulazak u Ligu šampiona.

ZAKLETVA NENADA LALATOVIĆA I PRETNJE NEIMENOVANOM GLEDAOCU

Za najveću buru u godini na izmaku zaslužan je, a ko drugi nego, Nenad Lalatović. Prelaskom iz niškog Radničkog u Vojvodinu izazvao je veliku prašinu, da bi sve kulminiralo prilikom gostovanja Novosađanja na ’Čairu’.

Da nije sve bilo ’čisto’ u periodu dok je boravio na klupi ’meraklija’ Lalatović je ’obavestio’ javnost tako što je na sporadična vređanja sa tribina odgovorio gestikuliranjem presecanja vrata i rečima:

– Ovoga mi krsta, ovoga mi krsta, svaku nameštenu utakmicu… Sve ću reći! – urlao je i ponavljao Lalatović.

Nakon toga usledila je suspenzija na tri meča i novčana kazna od 500.000 dinara. I to je to. Niti je kontroverzni trener pojasnio na šta je tačno mislio i ispunio zakletvu, niti je reagovao bilo koji organ da to istraži. ’Puj, pike, ne važi’.

NOVI ’VEČITI’ DERBI – NA TVITERU

Laureati za najveće zabavljače ove godine apsolutno bi trebalo da odu u ruke administratora Tviter naloga Voždovca i Javora. Ako ste korisnik ove društvene mreže, onda ste sigurno bili deo ’večitog’ derbija koji je nastao između ’zmajeva’ i Ivanjičana.

Urnebesne šale uoči, tokom i nakon utakmica ovih klubova u vrlo kratkom roku napravila su pravi ’bum’ i povećale pažnju fudbalske javnosti na njihovim utakmicama.

Posebno je interesantno bilo kada su Voždovac i Javor imali međusobni duel, koji se nije vodio samo na ’zelenom tepihu’.

JOŠ JEDAN KRAH ’ORLOVA’, ALI OVOG PUTA IMAJU DRUGU ŠANSU

Reprezentativni fudbal bio je zastupljen u 2019. godini u velikoj meri, jer je kompletirano prvo izdanje Lige nacija, ali su i odigrale cele kvalifikacije za EURO 2020. I Srbija je imala polovičan učinak.

Napravljene su određene promene, naravno i kada je u pitanju pozicija selektora, jer je debakl Srbije u Ukrajini (0:5) označio kraj Mladena Krstajića i promociju Ljubiše Tumbakovića.

Legendarni trener Partizana i bivši selektor Crne Gore nije uspeo da se snađe sa ’vrućim krompirom u rukama’. Srbija je bila inferiorna u ključnom meču protiv Portugalije u Beogradu, takođe i vrlo nesigurna protiv Luksemburga i Ukrajine u poslednjem kolu kada je u 93. minutu ispuštena pobeda.

Ostao je gorak ukus, ali sa mogućnošću da se sve pošećeri u martu. Obzirom da su ’orlovi’ osvojili ’C’ diviziju Lige nacija, igraće u plej-ofu koji bi kroz dve utakmice mogao da im donese plasman na Evropski šampionat.

Polufinale će igrati protiv Norveške u Oslu, a potom bi u eventualnom finalu bili domaćini Škotskoj ili Izraelu. Po igračkom kadru i kvalitetu, trebalo bi Srbiju da gledamo na EP u grupi sa Engleskom, Češkom i Hrvatskom, ali… Kada je išta kod nas išlo glatko i onako kako je ’realno’?

KOEFICIJENTI, KOEFICIJENTI…

Dobro je poznato da će UEFA od sezone 2020/2021 uvesti novo takmičenje, Konferencijsku ligu, koja će značajno redukovati broj učesnika u Ligi Evrope, a to je još kako imalo uticaja na srpske klubove.

Još smo krajem proleća najavili ’moranje’ da se kroz igre na evro-sceni zauzme 15. mesto na listi nacionalnih koeficijenata i letos je krenula trka sa Hrvatskom, Grčkom, Kiprom, Škotskom…

Iz nedelje u nedelju, potom iz kola u kolo u grupnoj fazi, pratili smo, računali i kalkulisali kako da se dođe do mesta u Ligi Evrope. U nekoliko navrata situacija smo bili blizu, to se mora reći, ali su bolne eliminacije i Crvene zvezde i Partizana označile kraj nadanja.

Tako će od pomenute sezone 2020/2021 srpski klubovi, umesto u Ligu Evrope, u treće po redu takmičenje, Konferencijsku ligu. Kako će ona izgledati, možemo samo da nagađamo…

FOTO: FK Crvena zvezda

TRAUME ’VEČITIH’ U EVROPI

U redu, možda smo već postali razmaženi, jer je srpski šampion drugi put uzastopno, a ukupno četvrti put u istoriji ušao u grupnu fazu Lige šampiona. Jeste, to je zaista veliki uspeh, prilično  Ali, nije bilo prijatno ni navijačima Crvene zvezde da gledaju kako Totenhem i Bajern nabijaju gol razliku protiv crveno-belih.

Pogotovo je traumatično bilo u poslednjem kolu u Pireju, jer je Zvezda do 87, minuta imala rezultat koji joj donosi prolaz u Ligu Evrope, čak prethodno i penal koji je promašio Tomane. A onda se pojavila Žanderova ruka i poklonila trijumf bratskom Olimpijakosu. Život ide dalje, ali rane će ostati i kroz godine će sigurno peći zvezdaše…

Ništa bolje iskustvo nije imao ni Partizan. Njega Mančester junajted nije toliko ’napunio’, Astana iz drugog šešira je (možda i iznenađujuće) dva puta lako savladana, ali taj AZ…

Crno-beli su dva puta imali Holanđane, izdominirali ih i u Beogradu i u Hagu, ali ni sportski psiholozi neće još neko vreme moći da utvrde šta se zbilo u glavama Miloševićevih izabranika, bilo u Humskoj pri vođstvu od 2:1 i igrača više, kao i u zloslutnom gradu u Holandiji gde su imali 2:0 i igrača više. I nisu trijumfovali.

FOTO: FK Partizan

IMAMO KANDIDATA ZA ’PUŠKAŠA’!

Jeste ovo bila turbulentna godina, ali smo na kraju dobili momenat za pamćenje. Spektakularan gol koji je postigao Luka Stojanović na stadionu ’Rajko Mitić’ obišao je planetu i naterao sve da se poklone.

Fudbaler Čukaričkog je protiv Crvene zvezde poslao pravi projektil sa preko polovine terena, tako da je i loptu i golmana kakav je Milan Borjan poslao u mrežu.

Gol koji obeležava njegovu karijeru, ali i 2019. godinu.

KRAJ ERE VLADANA MILOJEVIĆA U ZVEZDI

I onda, za kraj godine, veliki šok za mnoge navijače Crvene zvezde. Vladan Milojević je odlučio da se povuče sa klupe i posle dve osvojene titule, dve grupne faze Lige šampiona, jedne u Ligi Evrope, i neverovatnih 12 od 12 prolaza u kvalifikacionim dvomečima, napusti ‘Ljutice Bogdana’.

Bilo je tokom jeseni zamerki na njegovo vođenje tima, preveliku inferiornost u odnosu na Bajern, Totenhem, pa i Partizan u ’večitom’ derbiju, ali nema nikakve sumnje da će se popularni Miloje pamtiti na ’Marakani’ kao jedan od najboljih trenera u klupskoj istoriji.

Svima je jasno, nasledniku će biti baš teško da ga zameni i održi kontinuitet, a ubrzo je postalo poznato da će to biti Dejan Stanković. Legenda srpskog fudbala koja je odmah izazvala ogromnu pažnju, ali je činjenica da nema apsolutno nikakvog iskustva u radu sa prvim timom i da je za mnoge njegov dolazak velika nepoznanica.

Ostavljena mu je fantastična startna pozicija, oformljen tim i čak 11 bodova više u odnosu na Partizan. To neće smeti da ispusti, uprkos svom neiskustvu.

FOTO: FK Crvena zvezda / Nikola Mitić
0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter