0
Domaći fudbal

‚FOTO: FK Crvena zvezda

IMPOZANTAN PODATAK: Crvena zvezda u svojim redovima ima 50 reprezentativaca

Objavljeno: 24.12.19 u 12:41

Crvena zvezda je u svim kategorijama od prvog tima do pionira imala veoma uspešnu jesen, a dobrim igrama u klubu ove polusezone čak 50 fudbalera je zaslužilo poziv u reprezentacije, sedmorica iz prvog tima.

Tim Crvene zvezde je drugu godinu zaredom igrao grupnu fazu Lige šampiona, dominantan je u Superligi i sa 11 bodova prednosti završio je polusezonu, obezbedio je plasman u četvrtfinale kupa. Zato i ne čudi da je Zvezda imala sedmoricu „A“ reprezentativaca, Marko Gobeljić, Nemanja Milunović, Milan Rodić i Milan Pavkov su pozivani u nacionalnu selekciju Srbije, Milan Borjan je i kapiten Kanade, Miloš Degenek istaknuti član reprezentacije Australije a El Fardu Ben vodeći napadač Komorskih ostrva. Tu svakako treba dodati i golgetera Ričmonda Boaćija koji je u rosteru Gane, ali zbog povreda nije igrao ove jeseni.

– Svi uspesi Crvene zvezde i naš doprinos tome nadograđeni su reprezentativnim pozivima. Igranje za Srbiju je privilegija, a negde i obaveza da u klubu budemo još kvalitetniji kako bismo i u nacionalnom timu imali kontinuitet. Nismo uspeli kroz kvalifikacije da se domognemo EURO 2020, ali verujem da naša selekcija ima kvalitet da se kroz baraž Lige nacija pojavi na velikoj sceni – ističe levi bek Milan Rodić koji je već standardan izbor selektora Ljubiše Tumbakovića.

Crvena zvezda ima reprezentativnu odbranu, priliku da debituje ove jeseni imao je i desni bek Marko Gobeljić koji je bio pozivan za sva tri reprezentativna „prozora“.

Ostvario sam u poslednje dve godine sve dečačke snove. Zaigrao sam prvo za Crvenu zvezdu, osvojio dve titule, igrao dve Lige šampiona, Ligu Evrope a kao kruna svega stigao je reprezentativni poziv. To sam sanjao celog života i sa ponosom nosim dres državnog tima. Nadam se da ćemo otići na taj EURO. Norveška je težak rival ali sam optimist – kaže Gobeljić.

Nemanja Milunović je posle povreda ove jeseni igrao zaista odlično za klub, logičan sled poteza bio je i povratak u selekciju.

Da nije bilo fantastičnih igara i rezultata u Zvezdi ne bi došao ni taj poziv selektora Srbije. Jako mi je drago da sam se vratio u reprezentaciju, to je bio šlag na tortu posle igara u klubu i svega onoga što smo postigli ove jeseni. Poslednje tri utakmice u kvalifikacijama bile su podređene martovskim mečevima baraža. Verujem da ćemo uspeti da se plasiramo na EURO, a da bismo stigli do tog cilja moramo se dobro pripremiti u klubu. Sa mnogo optimizma ćemo od januara ući u trenažni proces – napominje Milunović.

Iz Zvezde smo imali ove jeseni petoricu mladih reprezentativaca Srbije i Crne Gore, s tim da su na radaru selektora „orlića“ Ilije Stolice i Jug Stanojev, krilni igrač koji je ove jeseni igrao sjajno u razvojnom timu Grafičara i na 22 meča postigao šest golova. Njegoš Petrović je letos stigao u Crvenu zvezdu i veoma kvalitetnim izdanjima izborio se da bude važan igrač prvo u klubu a zatim i u mladoj selekciji. Veljko Nikolić, Željko Gavrić i Aleksandar Stanković su takođe mladi reprezentativci Srbije, a napadač Nikola Krstović je udarna igla Crne Gore.

Kosture omladinske i kadetske selekcije čine Zvezdini igrači, njih čak 19 su se nalazili na spiskovima, a kvalitet su dizali igrajući uglavnom za omladinski tim. Prikazujući odlične igre u Ligi šampiona za mlade sticali su i veliko isksutvo što su koristili na mečevima za kadetsku selekciju. Treba reći da su za mlađe omladince, selekciju koja nema takmičarske zahteve, nastupali su Aleksandar Lukić, Miloš Pantović, Andrija Radulović i Nikola Njamculović, dok su za selekciju mlađih kadeta, koji takođe nemaju takmičenja, bili pozivani – Stefan Leković, Viktor Radojević, Luka Stojanović, Davor Rakić, Marko Lazetić, Mihailo Isailović, Mateja Gluščević i Ignjat Brajić. Kad sve njih dodamo spisku reprezentativaca iz zvaničnih selekcija naše zemlje dolazimo do fantastičnog broja od 50 reprezentativnih igrača.

Činjenica da u mlađim selekcijama Crvena zvezda ima čak 43 igrača ove jeseni u reprezentacijama jasno govori o kvalitetu rada Omladinske škole i o potencijalima koji klub ima u nadolazećim generacijama.

„A“ REPREZENTACIJA

Srbija – Marko Gobeljić, Nemanja Milunović, Milan Rodić, Milan Pavkov.

Australija – Miloš Degenek.

Kanada – Milan Borjan.

Komorska ostrva – El Fardu Ben.

MLADA REPREZENTACIJA

Srbija U21 – Aleksandar Stanković (1998), Njegoš Petrović (1999), Veljko Nikolić (1999), Željko Gavrić (2000).

Crna Gora U21 – Nikola Krstović (2000).

OMLADINSKA REPREZENTACIJA

Srbija U19 – Andrija Katić (02, golman), Strahinja Eraković (01, štoper), Nikola Stajić (01, levi bek), Uroš Blagojević (02, levi bek), Mateja Stojanović (01, vezni), Martin Novaković (01, vezni), Luka Velikić (01, krilo), Borisav Burmaz (01, napadač), Ilija Babić (02, napadač).

Crna Gora U19 – Mirko Milikić (01, štoper).

MLAĐA OMLADINSKA REPREZENTACIJA

Srbija U18 – Aleksandar Lukić (02, štoper), Miloš Pantović (02, krilo), Andrija Radulović (02, krilo) i Nikola Njamculović (02, krilo)

KADETSKA REPREZENTACIJA

Srbija U17 – Marko Ćopić (03, golman), Ognjen Lukić (03, golman), Stefan Despotovski (03, desni bek), Uroš Lazić (03, desni bek), Vukašin Krstić (03, štoper), Vladimir Miletić (03, vezni), Nikola Stanković (03, vezni), Nikola Knežević (03, vezni), Mateja Bačanin (03, napadač).

MLAĐA KADETSKA REPREZENTACIJA

Srbija U16 – Stefan Leković (04, štoper), Viktor Radojević (04, levi bek), Luka Stojanović (04, vezni), Mihailo Isailović (04, vezni), Mateja Gluščević (04, krilo), Ignjat Brajić (04, krilo), Davor Rakić (04, napadač), Marko Lazetić (04, napadač).

PIONIRSKA REPREZENTACIJA

Srbija U15 – Stefan Marinković (05, golman), Luka Stojsavljević (05, levi bek), Lazar Đurić (05, vezni), Jovan Šljivić (05, vezni), Jovan Mijatović (05, krilo), Mirko Nikolašević (05, krilo), Mateja Bubanj (05, napadač).

‚FOTO: FK Crvena zvezda

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter