1
Atletika

ŠOKANTNA VEST: Rusija izbačena iz svih sportova naredne četiri godine!

Objavljeno: 09.12.19 u 12:59

Svetska antidoping agencija objavila je danas šokantnu vest za svetski, a pre svega ruski sport!

Rusija, sportska velesila, naredne četiri godine neće imati pravo da se takmiči na velikim turnirima. Suspenzija uključuje i Olimpijske igre u Tokiju 2020, Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. VADA je odluku donela jednoglasno na sastanku u Lozani.

Šta to u praksi znači? Sportisti iz Rusije ne mogu da se takmiče pod zastavom i himnom Rusije. Oni koji mogu da obezbede dokaze da nisu umešani u doping skandal imaće priliku da se takmiče pod neutralnom zastavom

Ipak, Bi-Bi-Si prenosi da će Rusija moći da se takmiči na Evropskom prvenstvu u fudbalu naredne godine gde će čak i biti domaćin pojedinih mečeva. ‘s obzirom da UEFA nije označena kao organizator velikih događaja u pogledu kršenja antidoping pravila’. 

VADA je navela da postoje dokazi da je Rusija manipulisala podacima iz moskovske antidoping laboratorije, koje je predala u januaru kako bi prikrila stotine potencijalnih doping slučajeva i podmetnula lažne dokaze.

Rusija je pogođena doping skandalom od 2015. godine, kada je VADA pronašla dokaze o rasprostranjenom dopingu ruskih atletičara, uz podršku i prikrivanje države.

Rusija ima 21 dan da se žali na suspenziju, a ako se to dogodi, o žalbi će odlučivati Sud za sportsku arbitražu (CAS).

AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter