Crvena zvezda je pre tačno 28 godina postala šampion sveta. Bio je osmi decembar 1991. godine kada je crveno-bela ekipa savladala Kolo Kolo rezultatom 3:0 i popela se na „krov sveta“, osvojivši Interkontinentalni kup.

Osvajanjem Kupa šampiona šest meseci ranije, srpski klub je stekao mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores. Pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju savladalo Kolo Kolo 3:0.


Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u timu – Vladimir Jugović. Tada 22-godišnji fudbaler je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala sa igračem manje zbog isključenja Savićevića, a od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočila se sa brojim promenama u kadru. Ljupka Petrovića zamenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Pobedom u Tokiju napravljen je najveći uspeh nekog od istočnoevropskih klubova. Svetskom titulom zaokružen je jedan od najsvetlijih perioda u istoriji kluba.

FOTO: FK Crvena zvezda