Stranci koji su u Partizan dovođeni da prave razliku, obično su sa sobom donosili različite anegdote i nesvakidašnje situacije.

Nakon što je Vladimir Vuletić izneo detalje vezane za odlazak Andrije Živkovića iz Partizana pre tri godine, potpredsednik Partizana i profesor na Pravnom fakultetu, gde je održana tribina posvećena pravnom položaju profesionalnih fudbalera, dotakao se i primera dvojice stranaca koji su jednostrano odlučivali da napuste Humsku.


Najpre je pričao o Abubakaru Oumaruu, koji je u Partizanu bio nepunih godinu dana.

Ababukar Oumaru, koji je bio igrač Partizana 100 posto, dobio je ponudu od Gvangžua od 1.200.000 evra. Osim toga, Oumaru je dobio ponudu za platu koja je čak pet puta veća od one koju je imao u Partizanu. Naravno, on nije želeo to da propusti. Krenuli su pregovori dva kluba gde je Partizan naravno želeo da izvuče što bolju ponudu, ali onda je nastao problem. Abubakar je po svaku cenu, bez obzira na visinu transfera, želeo da ode u Kinu. Njega pregovori nisu zanimali. I, šta se onda dogodilo? Oumaru je odlučio da protestuje na svoj način i da bojkotuje treninge. Abubakar je odbijao da trenira sa ostatkom ekipe i Partizan je morao da zaustavi dalje pregovore i da prihvati prvu ponudu Kineza, iako i danas verujemo da smo mogli da zaradimo mnogo više. Eto tako igrači vrše pritisak na klub, a ne samo klub na igrače, kao što mnogi pričaju… – objasnio je Vuletić.

FOTO: Privatna arhiva

Oumaru je po odlasku u Kinu igrao vrlo malo, kasnije je otišao u Saudijsku Arabiju, a danas je slobodan igrač.

A, onda se potpredsednik Partizana, govoreći o tome da stranci u srpskim klubovima za razliku od domaćih igrača imaju pravo da svojevoljno raskinu ugovor, prisetio i legendarnog slučaja sa štoperom Sedrikom Goguom koji je jednostrano raskinuo ugovor sa Partizanom.

Gogua je kao veliko pojačanje došao u Partizan, dao je gol i u derbiju, ali je imao jedan problem. Mnogo je voleo da pije, pio je šampanjac umesto vode i imali smo puno problema sa njim. Ali, šta se dogodilo? On je kao stranac imao pravo na raskid ugovora sa Partizanom, bez saglasnosti kluba, što nemaju domaći igrači. Bio je odstranjen iz tima zbog vrlo očiglednog razloga, što je njemu smetalo i odlučio je da ode u jedan klub u Estoniji, a da se mi ništa nismo pitali. Mi već dve godine u Lozani vodimo spor oko tog slučaja sa Goguom. Ali naravno, kraj tog spora se ne vidi, a on je u međuvremenu stigao da promeni još nekoliko klubova. Baš čudno, zar ne? – upitao se na kraju profesor Vuletić.

Gogua se u Partizanu zadržao nešto više od godinu dana, čak je psotigao gol u meču protiv Crvene zvezde, a po odlasku iz Humske je igrao u Rigi, a danas je član CSKA iz Moskve.

FOTO: HOTSPORT