Na tribini koja je održana na Pravnom fakultetu u organizaciji Centra za regionalnu studentsku saradnju govorilo se pravima profesionalnih fudbalera.

Kada se govorilo o spornim ugovorima između igrača, klubova i menadžera, odnosno, njihovih agencija, neizostavan je bio slučaj Andrije Živkovića koji je temeljnije objasnio potpredsednik Partizana i profesor na Pravnom fakultetu, Vladimir Vuletić.


– Septembra 2014. godine, rukovodstvo Partizana na čelu sa gospodinom Đurićem potpisalo je ugovor sa jednim investicionim fondom po kom je 50 posto ekonomskih prava na Živkovića prodato upravo tom investicionom fondu. U to vreme, Andrija nije bio ni na fudbalskoj mapi, priliku je dobijao samo sa klube, a bilo je slučajeva kada nije bio ni u protokolu. Onda se desio Novi Zeland 2015. godine i SP za omladince kada je Živković ’’eksplodirao’’ i kada je njegova cena na tržištu drastično skočila. Nakon toga, Živković je igrao sjajno i u dresu Partizana sa kojim je izborio igranje u Ligi Evrope. Krajem 2015. godine na adresu kluba stiže ponuda Benfike od pet miliona evra, što bi crno-bele tada izvuklo iz krize, jer je te 2016. godine Partizan praktično bio bez dinara – pričao je Vuletić pred punim amfiteatrom V.

Sve je trebalo da bude završeno na zadovoljstvo sve tri strane, ali…

– Živković tada odbija da napusti Partizan, pod izgovorom da ne želi još da napusti klub, iako mu na leto 2016. godine ističe ugovor i tada bi kao slobodan igrač i bez obeštećenja klubu, uz mnogo veću paltu, mogao da ode negde. To se na kraju i dogodilo. Ono što je još gore u celoj priči jeste činjenica da po ugovoru koji je potpisao Dragan Đurić sa tim investicionim fondom godinu ranije, Partizan je bio dužan da prihvati prvu ponudu koju dobije od nekog kluba, a ukoliko se to ne desi, Partizan je bio dužan da plaća penale u vrednosti 50 posto dostavljene ponude, tačnije 2.5 miliona evra u ovom slučaju. Pa tako Partizan umesto da zaradi pet milona evra, on je bio dužan da plaća 2.5 miliona.

Tu nije bio kraj.

– Da to ne bude sve postarao se roditelj Živkovića. Naime, otac Andrije Živkovića je zajedno sa Andrinjim menadžerom napravio novi investicioni fond pod nazivom ’’Žile internacional’’ koji od Benfike na ruke dobija tri miliona evra i tako Živković odlazi u Benfiku, a Partizan je morao da otplaćuje penale od 2.5 milona evra umesto da prihoduje pet miliona – zaključio je Vuletić.

Danas, Andrija Živković je i dalje član Benfike, ali nije na putu napretka i uspona u karijeri koji mu je predviđan tih godina u Partizanu.