2
Domaći fudbal

DEBATA: Vuletić – Da smo imali Rajkovića u Hagu…MILOŠEVIĆ: Da rešimo status igrača, moramo prvo status klubova!

Objavljeno: 02.12.19 u 20:40

Na Pravnom fakultetu u Beogradu održana je tribina u organizaciji Centra za regionalnu studentsku saradnju na kojoj je centralna tema bio pravni položaj profesionalnih fudbalera.

Govornici na ovom događaju bili su advokat Zoran Damjanović, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera ‘Nezavisnost’ Mirko Poledica i potpredsednik Fudbalskog kluba Partizan prof. dr Vladimir Vuletić, bivši predsednik FK Crvena zvezda Dobrivoje Tanasijević, kao i specijalni gost, šef stručnog štaba FK Partizan, Savo Milošević.

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić je govorio o pravilniku FSS-a koji je donešen 20 dana pred početak takmičenja.

– FSS svake godine donosi pravilnik, a ove godine je to urađeno 20 dana pre početka takmičenja. Partizan i Crvena zvezda nemaju nijednog predstavnika u Zajednici Superlige i Prve lige Srbije, a formalno ova dva kluba nemaju ni predstavnike u UO FSS. Imamo neverovatnu situaciju. Jer savez insistira da klubovi plate izvesnu taksu od 3 procenta u slučaju prodaje igrača u strane klubove. FSS ne zanima da li je transfer ugovore na rate ili u celovitom iznosu.  Isto tako imate i situaciju da novac od UEFA takmičenja koji je FSS dužan da uplati, ostaje zarobljen, kada se ta zarada potražuje, dobija se odgovor da postoje međusobna potraživanja i da dolazi do „prebijanja“. Partizan će se svakako obratiti institucijama FIFA ovim povodom – rekao je Vuletić.

Potom je govorio o slučaju kada je Partizan pokušao da registruje Slobodana Rajkovića, 31. avgusta kada je doveden Lazar Marković.

– Neko ko je nepravnik čini mi se da je doktor nekog privatnog univerziteta, gospodin Jovan Šurbatović je protumačio član 28, stav dva pravilnika u njemu stoji ‘igrači‘ i sebi je dao za pravo da to ograniči na ‘igrač‘.Time je protivpravno sprečio FK Partizan po pravilniku koji je doneo FS Srbije. A 31. avgusta se najednom tumači sa idejom da je reč o jednom igraču. Ne želim da spekulišem kako bi izgledala utakmica u Hagu da je i ovaj igrač mogao da pomogne Partizanu. FS Srbije je pokrenuo inicijativu za socijalni dijalog gde su bili pozvani predstavnici najboljih klubova, za te dve godine održano je svega dva sastanka.

Savo Milošević je istakao da je dosta toga u rukama države koja mora da odluči šta želi od srpskog fudbala.

Kao što znate naši klubovi nisu pravno rešeni. Nemamo zakon o privatizaciji i zakon o sportu. Ono što moram da kažem je da naši klubovi funkcionišu po principu iz socijalizma i kapitalizma. Želimo da pravno rešimo neke stvari. Početna stavka mora da bude država koja mora da da smernice. Država treba da objasni šta želi od fudbala. Status igrača ne može biti definisan dok se ne definiše status klubova – rekao je Milošević.

Mirko Poledica podvukao paralelu između fudbalera koji nastupaju u nižim ligama kojima je praktično nemoguće da napreduju i ostvare svoja prava.

– Da bi fudbaler iz Srpske lige napredovao, on mora da ode u Superlige, da bi ga potpisali moraju da plate trening kompenzaciju po ugovoru o transferu igrača. Zavisno od kluba iznosi i visina trening kompenzacije. Predlog FIFpro sindikata je da se poveća trening kompenzacija sa pet na šest procenata. To je procenat koji se isplaćuje klubovima za koje je ranije igrač igrao. Mogu vam ispričati priču o Nikoli Maksimoviću. Ponikao je u Slobodi iz Užica koja je imala finansijske probleme, potom je prodat u Torino koji ga je prodao za 25.000.000. Klub nije mogao da zaradi jer se radilo o nacionalnom, a ne međunarodnom transferu – ističe Poledica

Izveštač HotSporta sa Pravnog fakulteta – Stefan Smuđa! 

0
0

2 Komentara

  1. Kako ovaj Vuletic ima obraza da on nekom drzi bilo kakva predavanja o fudbalu koji nikad nije sutnuo loptu…Nek se izjasni koliko zaradjuje narodnih para u Partizanu

    0
    0
    Odgovori
  2. Koja je razlika pravno statusnom smislu izmedju prodaje u inostranstvo i prodaje unutar zemlje po pitanju trening kompenzacije? Cista glupost, nema te razlike koja bi pravno opravdala izbegavanje trening kompenzacije! A da ne govorimo da UEFA ne stiti male klubove koji prave igrace ni priblizno jednako kao velike klubove. Ona cak podesava interesima velikih svoja takmicenja, zatvara Ligu sampiona i Evropa Ligu samo za velke a boraniji formira bizar takmicenje.Pitam se zasto male federacije ,clanice UEFA ne udruze i odbace tu bestijalnu igru?! Svi cute kao mule!?

    l

    ll

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter