0
Domaći fudbal

OTKRIVAMO: Jirgen Klinsman tokom karijere igrao sa trojicom Srba, a Mihajlovića ne pamti po dobrom

Objavljeno: 29.11.19 u 15:06

Trinaesto kolo Bundeslige donosi smenu na trenerskoj klupi. Jirgen Klinsman, jedan od najboljih golgetera na svetu, zamenio je Anta Čovića na mestu vođe tima iz Berlina.

Nekadašnji trener Bajerna iz Minhena, vratio se u Bundesligu nakon deset godina i pokušaće da zaustavi seriju loših rezultata Herte već sutra protiv Borusije Dortmund (15:30, Eurosport 2, direktan prenos).

Legendarni Nemac koga mnogi Srbi pamte po golu koji je postigao protiv Jugoslavije na Svetskom prvenstvu 1990. u Herti će da sarađuje sa Markom Grujićem, našim mladim fudbalerom koji je već drugu sezonu za redom jedan od stubova tima iz Berlina. Biće to prvi srpski igrač koga Jirgen trenira u svojoj karijeri, jer je prethodno bio selektor „pancera“ od 2004. do 2006, a vodio je i Bajern dve godine kasnije. Naredni poslovni angažman pronašao je vodeći nacionalni tim SAD (2011-2016), da bi sada seo na uzdrmanu klupu 15-plasiranog tima na tabeli nemačkog šampionata.

Klinsman je tokom igračke karijere bio u istom pogonu sa Srbima, kao što je bila sezona 1997-98. u Sampdoriji, kada je delio svlačionicu sa Sinišom Mihajlovićem, doduše samo polusezonu. Ta ekipa Sampe je u svojim redovima imala još Kristijana Karembea, Huana Sebastijana Verona, Vinćenca Montelu, Bepea Sinjorija, Fransoa Omama Biika, i mnoge druge asove iz celog sveta. Međutim, odnos Mihajlovića i Klinsmana je ostao upamćen po nečemu što se desilo 1998. ali ne u Đenovi, već na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, u duelu Jugoslavije i Nemačke (2:2). Sa oko 25 metara sevnula je u jednom trenutku Mihina levica, ali je lopta završila pravo u Jirgena Klinsmana u živom zidu. Ispostavilo se da su mu od siline udarca pukla dva rebra, vazduh mu je izbijen iz pluća, a Nemac je na kratko ostao i bez svesti. Srećom, uskoro se oporavio, ali taj detalj nikad nije zaboravio.

Delio je sa Srbima dres i u Štutgart Kikersima gde je započeo profesionalnu karijeru. Tamo mu je klupski kolega bio Milomir Jakovljević, fudbaler koji se iz Napretka otisnuo put Nemačke i zaigrao za Kikerse 1981. godine. Sledeće sezone, u tim je došao još jedan Srbin, Josip Turčik, pravo iz NK Maribora.

Bilo je više duela sa srpskim ekipama u kojima je nastupao Klinsman, a među njima se ističu susreti sa Partizanom 1990. u Kupu UEFA, kada su plavo-crni slavili 3:0 kod kuće, uz remi u Beogradu 1:1. Njegov zemljak Mateus, kasnije i trener crno-belih, bio je strelac u obe utakmice.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter