4
Domaći fudbal

FOTO: FK Partizan

HS UGAO: Kada bi u fudbalu mogao da se pozove tajm-aut…

Objavljeno: 29.11.19 u 14:23

Fudbal se tako poigra – podigne te visoko, pa te tresne o zemlju. Često je to jedini način da se nauči lekcija i popravi ocena.

(Specijalni izveštač HotSporta iz Haga)

Nije lako navijačima Partizana. I neće im biti još neko vreme. Ne ide u prvenstvu, Kup neće zadovoljiti njihovu glad za titulom, a jedini ‘odušak’ davala im je Evropa. I tu je primljen najteži udarac, još od čuvene drame i kraha protiv Artmedije. To su momenti i utakmice koje određuju bližu, pa i dalju budućnost kluba.

FOTO: FK Partizan

Danas je lako reći da je Vladimir Stojković napravio grešku kod prvog gola, da je odbrana ‘izdala’ kada je bilo najpotrebnije, da je Savo Milošević kardinalno pogrešio kada je izveo tri najiskusnija igrača. Pa i da je Suma mogao bolje u par kontranapada ili da Tošić nije onakav igrač kao što je bio.

I sve je to tačno, ništa se ne može osporiti. Ali, isto tako se mora u suprotnom pravcu istaći da je Milošević fantastičnom taktikom potpuno neutralisao AZ Alkmar u više od tri četvrtine utakmice. Da je u saradnji sa saradnicima Milanom Đuričićem i Ivanom Cvetkovićem zadao sjajne individualne zadatke u defanzivi koje je najbolje izvršavao Takuma Asano, a kao nagrada je došao njegov dugo čekani gol.

FOTO: FK Partizan / Miroslav Todorović

Isto tako, iz presinga je stigao i drugi pogodak, a onda smo do samog finiša gledali pravu taktičku borbu i uspešno rešavanje svih problema. Uz kvalitetno suđenje kakvo Partizan dugo nije imao na evropskoj sceni. Sve je ličilo na bajku.

Partizan je imao i stativu za treći gol, kontrolu igre, mirnoću, ali je odjednom odlučio da čeka kraj. I vreme je prolazilo, došao je i crveni karton Boadua, a onda kao da su svi već počeli da slave. Neko reče sinoć na ‘Cars Jeans’ stadionu, suviše je dobro da bi bilo istinito.

FOTO: FK Partizan / Miroslav Todorović

Ali, ‘predaja’ je kod Holanđana zabranjena reč. Prvi primljen gol je sve prelomio, doletela je lopta sa 70 metara i nekako uz loše postavljanje Stojkovića završila u mreži. Odatle je došla panika i bura koja je ‘oduvala’ crno-bele, a niko nije umeo da povrati dotadašnji kurs. Eh, kada bi u fudbalu mogao da se pozove tajm-aut, da se smire glave, zategnu linije, igra odalji od gola…

Ali nije ni bilo vremena, snage, koncentracije, pa ni organizatora na terenu. Oni koji bi to mogli, nemo su gledali dešavanja sa klupe, dok su u igri bila tri štopera, tri defanzivna beka i dva zadnja vezna. Da, napravljene su krucijalne greške u završnici koje je ekipa sa gol-razlikom 24:0 i šest vezanih trijumfa do sinoć, nažalost, surovo kaznila.

Fudbal se tako poigra – podigne te visoko, pa te tresne o zemlju. Često je to jedini način da se nauči lekcija i popravi ocena.

Sada je najlakše kritikovati, a najteže izvući pouke i iz njih zaključke. Još su sveže rane iz 2015. godine, jer se slično desilo i protiv Augzburga pre četiri godine. Na prvi pogled, deluje da od tada ništa nije naučeno. Ali nije tako, jer je već sledeće sezone stigla ‘dupla kruna’, potom i zima u Evropi. U fudbalu sve funkcioniše po principu zasluge.

Ovaj Partizan možda nije zaslužio da prođe dalje u Hagu, propustio je previše protiv AZ-a u oba meča, ali setite se samo gde je bio u julu. Kada na pripremama igrači nisu bili isplaćeni. Kada se vodila bitka sa vremenom da se proda Rikardo Gomeš i pokrpe brojne rupe. Kada je tim delovao ‘tanko’ čak i za evro-kvalifikacije. Mišljenje je i uprave, da je Partizan samo nedelju dana kasnije igrao sa Malatijom, teško bi je tada uigraniju ‘preživeo’, a onda ne bi u Humsku došao ni Bibras Natho. Ali, sve je promenio upravo Savo Milošević.

FOTO: FK Partizan

Za razliku od svojih prethodnika, od Partizana je stvorio tim koji igra brz fudbal, ima identitet i lepo ga je gledati jer u svakom meču može da postigne po nekoliko golova. Bilo kome. Ne zaboravimo, mladi strateg ‘vozi parni valjak’ tek osam meseci, a već ima trofej, dva ‘skalpa’ protiv najvećeg rivala i umalo nokaut fazu Lige Evrope.

Ima jasnu viziju kako bi njegov Partizan trebalo da izgleda i nova ‘seča’ trenera bi bila pogubna i povratak na nulu. Tako da priče o tome ne bi smelo da bude. Uprava bi morala da pokaže karakter, jer ima šansu da se prodajom Strahinje Pavlovića maksimalno stabilizuje i Miloševiču omogući odrešene ruke da potpuno izbrusi tim po volji. Da oformi kompletan roster, a ne samo 13-14 igrača, te da kompletan tim nastavi da raste kroz proleće i uđe u novu sezonu koja bi imala potencijala da nadmaši sve prethodne.

FOTO: FK Partizan

Možda će se u tom poduhvatu naći pred velikim odlukama i odreći nekoliko prvotimaca. Šta više, bilo bi poželjno. Ali neka to bude samo njegov izbor, jer je dosadašnjim radom pokazao da ume da odabere prave stvari.

Partizan jeste na dobrom kursu. Ovog puta samo je nedostajalo malo više iskustva. I jedan tajm-aut.
Neka naredni period bude prilika za taj, sinoć nedočekani, veliki tajm-aut.

0
0

4 Komentara

  1. Samo Stoujkovic moze ovakve golove da primi. Kad ce neko u Partizanu damu kaze Hvala ti zasve dosaad ucinjeno ali niti si vise mlad, niti si u formi niti si vise zagolmana. Penzija brate

    0
    0
    Odgovori
  2. Mnogo me bili ovaj neresen rezultat.
    2015-2016odlicno odigramo evropu i taj 93 min protiv Augsburka primimo gol.
    Sada opet.
    MOMCI GLAVU GORE I KAKO RECE DOJEN NASEG GLUMISTA Dragan Nikolic IDEMO DALJE

    0
    0
    Odgovori
  3. Šta branite ono što se nebrani.Ovo prepotentnom i u glavi odsutnom Stojkoviću ovo nije prvi put da uništi sav trud ekipe.Kljajić treba da brani.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter