2
Domaći fudbal

HS ANALIZA: ‘Orlovima’ je Euro na dugačkom štapu, Katar i Mondijal u gustoj magli!

Objavljeno: 15.11.19 u 11:10

Fudbalska reprezentacija Srbije u moru je problema, to se videlo sinoć protiv Luksemburga, a novi problemi stižu od strane UEFA i FIFA.

Luksemburg, za koji se nekada postavljalo pitanje da li će primiti pet ili šest golova, sada je pobeđen sa 3:2, uz dosta muke i ogromnim problemima u odbrani. Srbija je na sedam mečeva primila neverovatnih 15 golova, a umesto da se po tom pitanju nešto radi, selektor Ljubiša Tumbaković ‘proba’.

Pobedom nad Luksemburgom šanse Srbije da se nađe na Evropskom prvenstvu sledećeg leta nisu ni veće, ni manje. Portugalija nam i dalje beži jedan bod i samo čudo Luksemburga kao onomad protiv Francuske kada je ova selekcija osvojila najveredniji bod u svojoj istoriji može pomoći ‘orlovima’. Čak iako Ronaldo i drugari ‘kiksnu’ protiv autsajdera u nedelju od 15 časova, Srbiji je potrebno da u istom terminu na staionu ‘Rajko Mitić’ pobedi Ukrajinu. Direktan plasman na Evropsko prvenstvo je na dugačkom štapu.

Čak ni baraž koji nam je zagarantovan osvajanjem prvog mesta u grupnoj fazi ‘C’ Lige nacija nije garant da će se Srbija posle 20 godina posta naći kontinentalnom šampionatu. Tamo nas najverovatnije čeka u polufinalu nezgodno gostovanje u Norveškoj, a onda poslednji stepenik i finale protiv Škotske ili Mađarske, Rumunije ili Bugarske. Ne može se reći da su rivali takvi da je izabranicima Ljubiše Tumbakovića dovoljno samo da se pojave na terenu i plasiraju se na Euro, šanse su 50:50.

Ipak, to nije jedini i najveći problem, on bi mogao da se odrazi i na budućnost. Srbiju i fudbal u njoj bi dodatno mogle da ‘ukanale’ UEFA i FIFA. To jest da nam već sada Svetsko prvenstvo u Kataru bude u dubokoj magli, a evo i kako…

Još uvek zvanično nije potvrđen novi sistem evropskih kvalfikacija za Mondijal 2022. godine, ali jasno je da će zbog Lige nacija put do Katara biti ‘paklen’, posut pepelom. Naime, za razliku od Evropskog prvenstva na koje će se plasirati 24 reprezentacije, na Svetsko prvenstvo iz Evrope može samo 13 selekcija.

To znači da će 55 članica UEFA biti podeljeno u deset grupa. Iz deset grupa samo će se prvoplasirani timovi naći na Mondijalu u Kataru direktno. Deset drugoplasiranih uz pobednike Lige nacija ‘A’ i ‘B’ (Srbija učesnik grupne faze ‘B’ Lige nacija) plasiraće se u polufinale baraža. Tu je 12 selekcija od kojih će šest ispasti posle polufinala. U finalu baraža naćiće se šest selekcija i pobednici ta tri meča izboriće plasman na Svetsko prvenstvo. Komplikovano i mnogo teško, pogotovo ako se ima u vidu da će Srbija kako za sada stoje stvari najverovatnije u žrebu kvalfikacija za planetarno prvenstvo biti u tek trećem šeširu (možda uspe da se domogne drugog).

Ne dešava se svaki dan da vam kao za Mondijal 2018. godine u kvalifikacionu grupu padnu Vels, Austrija i Republika Irska, tako da će biti teško u društvu Španije, Nemačke, Holandije, Engleske, Francuske i Belgije doći do prvog mesta i direktno overene vize za zemlju u kojoj nafta teče iz česme.

Zato je potrebno da se FS Srbije uozbilji i probudi na vreme i počne da rešava probleme, od klupskih ligaških, do reprezentativnih kadrovskih i rezultatskih. Srbija je sve dalje od svetske fudbalske mape. Mlađe kategorije poslednjih godina ne beleže nikakve rezultate, a bar smo tu u poslednjih deset godina imali važnu ulogu, sada je slučajnost da se omladinci ili mlađi nađu na nekom takmičenju. Mlada reprezentacija stigne do Evropskog prvenstva, a tamo nastane rasulo.

Kroz ‘A’ reprezentaciju defiluju mnoga imena, tima nema, rezultata nema. Takmičenja dolaze i prolaze, a Srbija se gubi sa svetske fudbalske reprezentativne mape.

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter