0
Domaći fudbal

HS SPOMENAR: Babalj je i dalje ‘fudbalski živ’, sećate li se Vašingtona, evo gde je Tejgo ljubimac ‘Grobara’ (FOTO)

Objavljeno: 13.11.19 u 23:55

HotSport spomenar ili ‘Kucamo na vrata zaboravljenih’ asova podsetiće danas ‘Delije’ i ‘Grobare’ na strance koji su i dalje na fudbalskoj mapi sveta, ali onoj skrivenoj.

Od pada sankcija 1995. godine u SR Jugoslaviji u naš fudbal su polako počeli da dolaze stranci, pre svega u dva velikana Crvenu zvezdu i Partizan. Oni danas čine 50 posto tima ‘večitih’, a mi ćemo se kroz ‘HotSport’ spomenar prisetiti napadača koji jesu, ali i nisu ostavili traga, a još uvek se nalaze na skrivenoj fudbalskoj mapi sveta.

ELI BABALJ (CRVENA ZVEZDA 8-1)

Stigao je u Crvenu zvezdu 2012. godine iz Australije kao velika nada tamošnjeg fudbala. U njemu su tadašnji čelnici najtrofejnijeg srpskog kluba videli novog Nikolu Žigića. Ipak, Eli Babalj je na ‘Marakani’ odigrao svega osam utakmica i postigao je samo jedan gol. Brzo se vratio u Australiju, potom čudnim putem stigao do AZ Alkmara, ali je karijera ovog 195 cm visokog napadača otišla u kanal.

Eli Babalj je i dalje fudbalski živ. Ima svega 27 godina i član je tajlandskog Čainata. Prošle sezone nastupao je za australijski Brizbejn i indijsku Atletiko de Kolkatu. Odigrao je nešto više od 200 minuta, videćemo može li da oživi karijeru u tajlandskom fudbalu.

VAŠINGTON DA SILVA MARIANO (PARTIZAN 22-5)

Sećate li se ovog 202 cm visokog brazilskog džina? Momka koji je 2009. godine iz Makedonije stigao u Humsku. Odigrao je 22 utakmice za crno-bele i postigao je pet golova. Igrao je i na pozajmici u čačanskom Borcu, ipak nije uspeo da napravi ni solidnu fudbalsku karijeru. Posle Partizana vratio se u domovinu i uglavnom lutao po Seriji B.

Vašington danas ima 34 godine i aktivno igra fudbal. Član je Nasionala iz Minasa, tamošnjeg niželigaša. Podataka o tome da li tamo daje golove ili ne nema.

BRUNO MEZENGA (CRVENA ZVEZDA 18-5)

Brazilac je na ‘Marakanu’ stigao leta 2011. godine na preporuku legendarnog Dejana Ramba Petkovića. Bile je reč o pozajmici iz Flamenga. Navijačima Crvene zvezde ostaće upamćen po evrogolu protiv Smedereva, postigao ih je posle još četiri, ali nedovoljno da zasluži status pogotka tadašnje uprave. Možda Bruno Mezenga nije dobio dovoljno vremena da se uklopi u sistem beogradskog kluba, kasnije je otišao u Tursku gde je maltretirao golmane u drugom rangu takmičenja.

Bruno Mezenga danas ima 31 godinu i nastupa za brazilskog drugoligaša Vila Novu. Odigrao je deset utakmica i postigao je tri gola. Navijači turskog Eškišehira ga i danas slave, jer je na 67 utakmica postigao 25 golova i 11 puta je asistirao.

DOMINIK ADIJA (PARTIZAN 8-0)

Bio je jedan od najtalentovanijih napadača planete, predviđali su mu veliku karijereu i stigao je slavni Milan. Ali, karijera ovog napadača iz Gane je krenula stranputicom. Jedna od slamki spasa je bio Partizan, osvojio je jednu od najdražih titula Grobara sa Partizanom, ali bez konkretnog učinka.

Dominik Adija danas ima 29 godina i nastupa na Tajlandu za Šišaket. Stigao je kao slobodan igrač, ali su ga prporučile dobre igre u tamošnjoj ligi, postigao je 19 golova za Nakhonarčašima Mazdu koju sa klupe predvodi naš Miloš Joksić.

PRINC TEJGO (PARTIZAN 18-12)

Stigao je kad i Adija u Partizan na pozajmicu iz Hofenhajma. Za razliku od zemljaka Tejgo je postao ljubimac Grobara u sezoni kada je osvojena titula u zanimljivoj trci sa Crvenom zvezdom. Postigao je 12 golova na 18 utakmica, ali Partizan nije uspeo da otkupi njegov ugovor i da ga zadrži.

Princ Tejgo sada ima 33 godine i igra u Bangladešu. Stigao je u tim koji se zove Čitagong.

IFEANJI ONJILO (CRVENA ZVEZDA 8-0)

Stigao je leta 2013. godine u Crvenu zvezdu kada je u dresu Javora u prvom kolu Superlige Srbije postigao gol i odbranu crveno-belih nosio u zubima. Već sutra je napustio svež golijski vazduh i preselio se u Beograd. A, onda čemer i jad, osam utakmica bez učinka i ismevanje od strane navijača. Oživeo je karijeru u Ermisu sa Kipra gde je na 27 utakmica postigao 15 golova, ali je opet napravio kobnu grešku odlaskom u Protugaliju, a potom i Al Fajsal iz Saudisje Arabije.

FOTO: crvenazvezdafk.com

Iefanji Onjilo sada ima 29 godina i nastupa kao Princ Tejgo u Bangladešu. Tim mu se zove Bangladeš polis, a trener mu je Srbin Nikola Vitorović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter