Fudbalski savez Srbije je u želji da zaustavi nameštanje utakmica odlučio da na sednici Disciplinske komisije FSS uvede nova i pooštri postojeća pravila.

Podsetimo, nedavno su fudbaleri Kabela i Smedereva kažnjeni oduzimanjem deset bodova, a uskoro bi kazne za takve prekršaje mogle da budu značajno oštrije.


Član 80 Disciplinskog pravilnika je promenjen. U njemu se kaže da ‘Igrač, fudbalski radnik, klub, sudija ili neki drugi učesnik na utakmici ili takmičenju koji zahteva ili učestvuje u neregularnosti ili stimuliše druge‘ na aktivnosti kojima se krše propisi fudbalskih igara će biti kažnjen

– Igrač ­zabranom igranja od 6 meseci do 2 godine;
– fudbalski radnik, sudija ili drugi učesnik na utakmici ili takmičenju ­ zabranom vršenja funkcije od 1 do 2 godine ili zabranom vršenja bilo kakve aktivnosti u vezi sa fudbalom;
– klub oduzimanjem do 30 bodova ili kaznom do 30 negativnih bodova,
– klub vraćanjem u dva ranga niži stepen takmičenja ili vraćanjem u najniži stepen takmičenja, a u težem ili ponovljenom slučaju isključenjem iz budućih takmičenja tokom jedne ili dve takmičarske sezone;

Uz to, Fudbalski savez Srbije dodao je i novi član Disciplinskog pravilnika koji se odnosi na napuštanje terena u toku meča, koje je postalo sve “veći trend” među klubovima. Tako je prošle godine Dinamo Vranje napustio teren nezadovoljan suđenjem, a ove je to uradila Inđija.

Klub i igrači tima koji se u toku meča svojevoljno povuku sa terena, ili neaktivnim stavom na terenu (sedenje, ležanje, stajanje u mestu i sl.) odbiju da nastave meč, kazniće se:

– igrač koji inicira privremeni prekid igre – kaznom u trajanju od 6 meseci do godinu dana zabrane igranja;
– fudbalski klub učesnik Superlige i Prve lige Srbije – oduzimanjem od 3 do 12 bodova, odnosno od 3 do 12 negativnih bodova i novčanom kaznom u iznosu od 500.000,00 (petstotinahiljada) do 5.000.000,00 (petmiliona) dinara;
– fudbalski klub učesnik Srpske lige i nižih liga – oduzimanjem od 3 do 12 bodova, odnosno od 3 do 12 negativnih bodova i novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 (stohiljada) do 500.000,00 (petstotinahiljada) dinara.

Kazne su predviđene i za trenere ili fudbalske radnike koji podstrekavaju privremeni prekid igre – i biće kažnjeni od šest do osam godina van fudbala.

FOTO: FK Crvena zvezda