Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić objasnio je Hrvatima da njihov sunarodnik nijedan nije došao u Humsku od 1962. godine.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je da je Rijeka svojevremeno bila filijala Crvene zvezde i Partizana. Hrvatskom RTL-u odgovorio je danas drugi čovek Partizana Vladimir Vuletić.


– FK Partizan drži da je od svog osnivanja pravi kosmopolitski klub u kojem su sa zadovoljstvom nastupali igrači brojnih nacionalnosti. S NK Rijeka je odigrao puno teških i neizvesnih utakmica – češće smo se radovali, ali smo imali i neke bolne poraze, kao onaj u dve utakmice finala Kupa 1979. Bili smo žestoki sportski rivali kako za vrieme SFRJ, tako i 1999, kad nas je žreb spojio u kvalifikacijama za Kup UEFA. Međutim, nema podataka da je ikada neki igrač Partizana otišao za Rijeku. Dvojica jesu iz Rijeke došli u Partizan, ali je zanimljivo da je tu reč o igračima koji potiču ili iz Srbije kao Marjanović, ili iz Republike Srpske kao Sredojević. Dodajmo, pritom, da od 1962. nijedan hrvatski igrač nije ni igrao u Partizanu – istakao je Vladimir Vuletić.

On je dodao da su više igrače do rata 90-ih razmenjivali Crvena zvezda i Dinamo, te je iskoristio priliku da ‘čačne’ ova dva kluba.

– Ako već tražite “rezervne klubove” ili “filijale” među klubovima s prostora nekadašnje SFRJ, za vreme postojanja te države i njene lige, flagrantan primer jako lepe, uspešne i dugotrajne saradnje je srdačan odnos Dinama i Crvene zvezde. Ta dva kluba su, posebno u sedamdesetim i osamdesetim godinama, praktično sve do raspada SFRJ, razmenila jako veliki broj igrača – istakao je Vuletić i dodao:

– Sve u svemu, kosmopolitizam Rijeku i Partizan upravo jedino, a to nije malo, i veže, dok se za Dinamo i Crvenu zvezda može zaključiti – similis simili gaudet, odnosno, sličan se sličnome raduje.

Od raspada SFR Jugoslavije i rata na ovim prostorima mali je broj primera da su fudbaleri iz Hrvatske dolazili u Srbiju, dok je veći broj Srba igrao u ‘komšiluku’. Crvena zvezda je od tada za trenera imala Roberta Prosinečkog, dok je Partizan, zanimljivo, a Vladimir Vuletić je izgleda zaboravio, 2017. godine upravo iz Rijeke na pozajmicu doveo napadača Teofilijusa Solomona (naravno nije reč o Hrvatu).