Iz Humske su pokrenuli Disciplinski postupak protiv čelnika Crvene zvezde zbog, kako se navodi, kršenja člana 87. Disciplinskog pravilnika.

Velika prašina podigla se posle 161. ’večitog’ derbija. Jedni su pričali protiv drugih, prštala su saopštenja i izjave rukovodioca dva najveća srpska kluba, komentarisalo se suđenje i upravo to biće predmet tužbe Fudbalskog kluba Partizan protiv generalnog direktora Zvezdana Terzića i sportskog direktora Mitra Mrkele.


To je u svom saopštenju za javnost objavio potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić. Saopštenje prenosimo u celosti:

– FK Partizan je otposlao Disciplinskoj komisiji FSS disciplinsku prijavu protiv sportskog i generalnog direktora FK Crvena zvezda zbog kršenja čl. 87. Disciplinskog pravilnika u vezi sa komentarisanjem i sudijskih odluka na poslednjem 161. Večitom derbiju. Držim da je ovaj član Pravilnika belodano i nedvosmisleno prekršen. FK Partizan će pomno pratiti rad ove Komisije posebno usled okolnosti da su prošle godine predsednici oba kluba bili kažnjeni, a klubovima oduzeta po dva boda u prvenstvu.

– Ništa manje skandalozno nije ponašanje člana sudijske komisije Igora Radojčića, koji, pre nego je ova komisija uopšte održala sednicu, na jednoj sportskoj televizije iznosi svoj stav u vezi sa spornom situacijom na utakmici. Ovo ponašanje je ozbiljno kršenje Etičkog kodeksa FSS i posao za njegovu Etičku komisiju.

– “Samoobmana je”, veli Njegoš, “pogubna po ljude i po narode.”

Biblijsko samokažnjavanje jednog uvaženog doktora i njegovih sledbenika u kostreti, usled lošeg rezultata na poslednjem derbiju, deluje cinično u kakofoniji zaglušujućih glasova kako je FK Crvena zvezda “pokradena”. Ako je pokradena, čemu samokažnjavanje? Ako nije, čemu to bacanje zvezdane prašine javnosti u oči?

Da li su izrazito skupo plaćena pojačanja FK Crvena zveda ostala bez registracije za Ligu šampiona?
Da li se Marko Marin plaća preko milion evra po sezoni a Borjan 700.000 evra?
Da li je Kafu u prethodnoj sezoni bivao plaćen 800.000 evra?
Da li je jedan “idi mi – dođi mi” igrač plaćen 2.5 miliona evra?
Da li je istina da je FK Crvena zvezda za tri igrača, dakle, platila 4.5 miliona evra?
Gde su danas skupe akvizicije Jirka i Meleg, ako nisu na pozajmicama?

Šta bi sa Čaušićem, plaćenim milion evra koji, na posletku, završi u Arsenalu iz Tule za 500.000 evra ili Ebisiliom, plaćenim 600.000 evra sa platom još toliko?

FK Partizan nema taj luksuz da mu igrači, poput Ivanića i Bena ne budu ni u protokolu za evropske utakmice.

– FK Crvena je zvezda licencirala 23 igrača (umesto 28) budući da nema nijednog igrača iz Omladinske škole u svom sastavu a sada traži izmenu pravilnika koji bi joj omogućio dovođenje više od 4 stranca.

Zanimljivo je pitanje zašto je Zvezda baš inicirala 8 stranaca, zašto ne 7 ili 9? Pre nekoliko godina, imali smo akciju “5 minuta za spas srpskog fudbala” a sada imamo novu akciju “8 stranaca za spas srpskog fudbala”. Nisu Partizanovi funkcioneri, već Zvezdini, govorili o sadašnjem predsedniku saveza kao o čoveku koji je direktno iz vrtića otišao na fakultet. Kada govorimo o tome ko je i kako ulazio u prvenstva, podsećanja radi, u prošloj sezoni je jedan pritvarani predsednik jednog kluba, iz grada “u kom nema laganje”, savetovao javno Zvezdu da odmara igrače za Suduvu i ne brine za utakmicu protiv njegovog kluba.

Skauti FK Crvena zveda, širom Srbije, rasipnički nude desetine hiljada evra talentovanoj deci ne bi li ih privoleli da zaigraju za Zvezdinu Omladinsku školu, a onda ta ista deca ne mogu ni da privire prvom timu usled nagomilanih stranaca.

Da li tako izgleda Zvezdina bitka za fudbalsku budućnost Srbije? Gde su Zvezdini Pavlovići i Stevanovići? Znamo gde su Savići i Stojkovići.

Nosilac formalne titule predsednika FK Crvena zvezda bi trebalo prevashodno da se zapita kakve mu to prelazne rokove obavljaju generalni i sportski direktor pa se onda samobičuju nakon prve utakmice u kojoj šesnaesterac ne seže do centra igrališta.

– FK Crvena zvezda se diči se titulom* beogradskog pašaluka iz 1946. godine, koja je osporena na Upravnom i Prvom osnovnom sudu u Beogradu, zlehudo optužujući FK Partizan za nekakve “šajberovske titule iz 1986. i 1987.” prećutkujući okolnost da je te dve titule ne Partizanu, nego baš Zvezdi, dodelio Slavko Šajber, da ih je Partizan osporio na sudu i dobio pravosnažnu sudsku presudu, da je kasnije taj isti Zvezdin darodavac Šajber uhapšen na jednom stranom aerodromu sa punom kesom zlatnika a nakon toga izvršio samoubistvo. Partizanu, dakle, nije Šajber dodelio ništa već nadležni sud, kao što duboko verujemo da će i ova titula* iz 1946. godine poznata pod nazivom “Zvezda Srbija – nikad Vojvodina” Zvezdi sudski biti oduzeta.

– U šest godina vlade Mirka Marjanovića (1994-2000) FK Partizan je osvojio tri titule, dve FK Crvena zvezda a jednu FK Obilić. U istoj toj Vladi, sa druge strane, veliki zvezdaši su bili i tadašnji ministar omladine i sporta i ministar informisanja.

U teškim vremenima Borisa Tadića, kako se vajka Mijailović, potpisan je ugovor sa Gaspromnjeftom, tržišno orijentisanom kompanijom sa sedištem u Sankt Peterzburgu, sa 4.5 miliona evra na godišnjem nivou, koji je i danas na snazi. Postavlja se pitanje koji je tržišni interes imala ova ruska kompanija da sponzoriše FK Crvena zvezda koja je do 2017. godine evropske utakmice najbliže Evropi igrala u Nišu i Subotici? Istovremeno u tim istim teškim vremenima za Zvezdu, Partizan je, kao učesnik Lige šampiona, igrao bez generalnog sponzora, od EPS-a prihodovao ukupno 800.000 evra i to u struji i bio osujećen da već tada završi rekonstrukciju svog stadiona.

– Da su u Zvezdi malo bolje informisani a malo manje maliciozni, ustanovili bi da žalba FK Partizan Apelacionom telu UEFA nije mimo volje i neočekivano “došla do Srbije”. Ne znaju pravno neuki dužnosnici FK Crvena zvezda da je autor te žalbe nju javno objavio (pa je tako ona “stigla u Srbiju”) pre nego što su ti isti tviter istraživački mediji objavili da je “cinkarenje” nešto što se u anglosaksonskom pravu (po kojem pretežno sudi Disciplinska komisija UEFA) naziva pravnim precedentom pa se na to svako može pozivati a posebno nakon što je zastarelo za bilo kakvo aktuelno sudsko gonjenje. Međutim, ignorantia iuris nocet – nepoznavanje prava škodi, ma koliko životnog iskustva imali.

– Najzad, svih ovih minulih konferencija za štampu i saopštenja ne bi bilo da se jedan klub nije drznuo da pobedi neprikosnovenu Zvezdu koja u dva poslednja derbija za 190 minuta igre uputi jedan (!) šut u okvir gola. Njihove čestitke nadaleko su poznate po iskrenosti i srdačnosti.

Sledstveno njima, uz izraze zahvalnosti, opet rečima velikog vladike Njegoša, “spuštavah se ja na vaše uže, umalo se uže ne pretrže. Otada smo viši prijatelji, u glavu mi pamet ućeraste.” – napisao je Vladimir Vuletić u saopštenju.