0
Domaći fudbal

FOTO: FK Partizan - 161. večiti derbi

TAKO BLIZU, A TAKO DALEKO: Srbija sa dva tima u kvl. za Ligu šampiona, nisu problem samo Grci, Hrvati i Kiprani!

Objavljeno: 04.10.19 u 11:50

Koeficijent srpskog fudbala u Evropi nije bio nikada na ovako visokom nivou, na dobrom smo putu da stignemo do tog famoznog 15. mesta, ali ne i tako blizu.

Crvena zvezda je pobedom nad Olimpijakosom donela dva boda Srbiji, isto je učinio Partizan trijmfom u Ligi Evrope nad Astanom. Kada se sve to podeli sa brojem učesnika ove sezone u evro takmičenjima dođemo na cifru od zarađenog jednog boda. To je Srbiju podiglo na visoko 17. mesto, što je sjajno ako se zna da smo sezonu počeli sa 25. mesta. Prestigli smo Hrvatsku i sada su ispred nas Grčka i Kipar.

Da bi smo od sezone 2021/2022 potrebno je da do kraja evropske sezone stignemo do 15. mesta, a to neće biti nimalo lako. Naime, ispred nas su Grci koji u trci za sada imaju samo Olimpijakos. Zbog toga je potrebno da Crvena zvezda bude ispred Olimpijakosa na kraju evropske jeseni, a idealno bi bilo da vicešampion Grčke pogubi sve mečeve od Bajerna i Totenhema, a na kraju da Crvena zvezda pobedi ili uzme bar bod crveno-belima u Pireju. Takođe, potrebno je i da Partizan osvoji što je više moguće bodova u duelima sa Mančester junajtedom, Astanom i AZ Alkamrom i tako izbori plasman u nokaut fazu Lige Evrope.

Kada je reč o Kipru, tu se stvari dosta dobro razvijaju, iako je APOEL dobio laku grupu Lige Evrope, ne blistaju i do sada nisu osvojili ni bod. Savršeno bi bilo kada tim naših Vujadina Savića i Andrije Pavlovića ne bi osvajao bodove u duelima sa Karabagom, Seviljom i Didelanžom.

Ali, tu nije kraj. Za vratom dišu Hrvati koje predstavlja samo Dinamo, ali Zagrepčani igraju veoma dobro u Ligi šampiona. Sad ostaje nada da će ‘modri’ osvojiti minimalan broj bodova protiv Šahtjora, Sitija i Atalante. Idealno bi bilo kada bi Dinamo već u decembru završio svoje evropsko putašenstvije.

Pored Hrvata za vratom nam dišu Švajcarci i Škoti, koji su možda i veća opasnost, jer kao i mi imaju po dva predstavnika. Tu pre svega mislimo na ‘sajdžije’ koje imaju zahuktali Bazel koji je na dobrom putu da prezimi u Evropi. Juče je slavio i Jang Bojs. Kod Škota Seltik vodi kolo i lako bi mogao do nokaut faze Lige Evrope, a bez šansi nije ni Rendžers.

Sreća je u tome što se Jang Bojs i Rendžers nalaze zajedno u veoma jakoj grupi sa Portom i Fejnorodom, te navijamo da bar jedan od ta dva kluba ne vidi nokaut fazu, a idealno bi bilo oba.

Ako Srbija do maja stigne do 15. mesta to bi značilo da od sezone 2021/2022 ima dva predstavnika u kvalfikacijama za Ligu šampiona, kao Hrvati sledeće sezone. Ako bi recimo ostala 17. Srbija bi od sezone 2021/2022 imala klub koji bi kretao iz drugog kola kvalfikacija za Ligu šampiona, jedan tim koji kreće iz trećeg kola kvlafikacija za Ligu Evrope, jedan iz drugog kola kvalfikacija i jedan iz trećeg kola kvalifikacija.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter