Potpredsednik Fudbalskog kluba Partizan Vladimir Vuletić predvodio je pravni tim crno-belih u Nionu tokom zasedanja Disciplinske komisije UEFA.

Partizan je odlukom UEFA kažnjen sa dve utakmice bez prisustva navijača zbog ispada u duelu protiv Malatije, a nakon uložene žalbe, profesor Vladimir Vuletić juče nije uspeo da ubedi ‘disciplince’ Evropske kuće fudbala da se ta kazna ‘prepolovi’.


Danas je objavljena integralna verzija teksta njegove odbrane, u kojoj se izdvaja spominjanje i Crvene zvezde, te njenog ispada u duelima protiv nemačkog Kelna.

Podsetimo, deo kazne Partizanu bio je i zbog skandiranja bivšem kapitenu Zvezde Mičelu Donaldu ‘pi*ko ciganska’, na šta se Vuletić osvrnuo i istakao da se tu nije radilo ni o kakvom rasizmu.

– Ovde je reč o internom, a ne univerzalnom jezičkom i sintaksičkom značenju ovog pokliča koji, podvlačimo, nema baš nikakve veze sa rasizmom – napisao je Vuletić, a zatim video snimcima navijača podsetio na utakmicu između Zvezde i Kelna:

– Na snimku koji vam je predočen, 35.000 ljudi glasno skandira ‘Deutsche Schweine’ i delegat i FARE izvestilac to ne evidentiraju. Ovde pojedinac skandira, taj pojedinac može biti pripadnik rivalskog kluba, infiltriran da učini inkrimisano delo. Ovde nije reč o 35.000 navijača koji čine isto delo.

Potom je poentirao.

– Da li bi svaki prosečan delegat ili FARE izvestilac ovakav poklič okarakterisao kao rasistički, ukoliko se poklič ‘p**ko ciganska’ na ovakav način tretira kao rasistički? Dakle, ili su oba rasistička, ili nije nijedan.

Takođe, u izveštaju FARE posmatrača u meču Partizan-Malatija se navodi da je Donaldu dva puta dobačeno ‘majmune’.

– FK Partizan se o ovome nije mogao ni izjasniti, budući da nema ove opaske u izveštaju delegata koji je dat kao osnov FK Partizan da se izjasni pri otvaranju disciplinskog postupka. Štaviše, delegat čak navodi da on nije čuo ni skandiranja ‘p**ko ciganska’, ali ih navodi u svom izveštaju, i to kao deo izveštaja FARE izvestioca.