9
Domaći fudbal

HS ANALIZA: Dok klupski fudbal uzdiže Srbiju, reprezentativni sve dublje tone, ‘nešto je trulo u državi Danskoj’…

Objavljeno: 08.09.19 u 10:05

Posle poraza 4:2 od Portugalije na stadionu ‘Rajko Mitić’ jasno je da Srbija neće direktno kroz kvalfikacije na Evropsko prvenstvo.

Čekamo to Evropsko prvenstvo dve decenije i kako stoje stvari dočekati ga nećemo. Dok se srpski klupski fudbal polako uzdiže dobrim rezultatima Crvene zvezde i Partizana na međunarodnoj sceni, reprezentativni fudbal je upao u apatiju iz koje izlaska za sada nema.

Nije sramota izgubiti od Portugalije, reč je o selekciji šampionu Evrope koju predvodi jedan od najboljih fudbalera u istoriji ove igre Kristijano Ronaldo. Ali je sramota pred 40 hiljada gledalaca igrati bez duše i srca, a tako je to sinoć izgledalo na travantom tepihu ‘Marakane’, ali i primiti četiri gola. Četiri gola koja su dovela do toga da je nekada najjača odbrana evropskih kvalfikacija sada primila čak 11 golova na svega četiri utakmice.

Činilo se sinoć da Portugalci mogu postići gol kad god požele. Kako je naš tim matirao Ruia Patrisija, nedugo zatim je šampion Evrope uzvratio i ponovo se odlepio. Kiša koje je padala predveče u Beogradu kao da je uspavala ‘orlove’, a Ljubiša Tumbaković nije znao da ih trgne iz te dremke. Kad je reč o samom selektoru neka filozofija igre se mogla naslutiti prodorima po bokovima, ali bilo je tu dosta loših stvari, a najveća senka su svakako izmene. Pre svega kasno uvođenje Luke Jovića, do odluke da umesto brzog Filipa Kostića zaigra Aleksandar Katai (tehnički sjajno potkovan, ali spor za bekove Portugalije), a na klupi ostane sprinter poput Nemanje Radonjić. Takođe, ne baš visoku odbranu Portugalaca trebalo je razbijati visinom, te nema sumnje da je Sergej Milinković-Savić morao da dobije neku ‘rolu’, ali neka bude da je selektorova poslednja.

Kriza ne drma samo ‘A’ selekciju. Mlada reprezentacija Srbije doživela je brodolom na Evropskom prvenstvu u Italiji, iako je ta generacija važila za jednog od favorita na turniru. Njihovi naslednici su u petak neslavno krenuli i bitku za novo prvenstvo Evrope protiv Rusije. Omladince smo zaboravili kada su poslednji put igrali na Evropskom prvenstvu, a poslednje Svetsko prvenstvo bilo je ono 2015. godine na Novom Zelandu.

‘Nešto je trulo u državi Danskoj’, vreme je da se taj disbalans klupskog i reprezentativnog fudbala završi. Vreme je za presek ili za reset, sve lađe još uvek nisu potonule, Mladen Krstajić je ostavio ‘plan B’ zvani baraž za EP, a na čelnicima FS Srbije, stručnom štabu i igračima je da sednu za isti sto, pogledaju se u oči, krenemo ispočetka…

0
0

9 Komentara

  1. Ne igraju samo imena u klubovima su standarni i igraju jace a kada igraju za Srbiju kao da su na pocetku karijere Tumba nije los ali njima treba neko kao Antic koji ume i na najvecu zvezdu u timu da podvikne…tek tada bismo bili oni pravi..Steta je samo sto nisu smeli da mladu selekciju koja je skoro osvojila zlato prevedu u seniore i kale za dve tri godine bili bi svetski prvaci jer su uigraniji

    0
    0
    Odgovori
  2. Nije tačno da su igrali bez srca i duše.Jović i Radonjić?!Prvi spor,trom,drugi brz tehnički nula.Katai zalutao.Sergej umesto Matića.Ljajić sebičan.Kolarov u penziju.

    0
    0
    Odgovori
  3. Vreme je da kriminalci kao Kokeza odu. Da dodje Deki Stankovic kao predsednik i stavi strucne ljude. Postene. Da atmosfera bude zdrava a ne da slusamo matica posle tekme kako su trcali itd. Ono je sramota.

    0
    0
    Odgovori
  4. Dace Bog da izgubimo sve oo kraja ,placam tri brojila plus kablovsku svuda mi naplacuju nacionalnu TV a ja ne mogu da gledam repku jer nemam total.

    0
    0
    Odgovori
  5. HS ANALIZA: “Dok klupski fudbal uzdiže Srbiju, reprezentativni sve dublje tone, nešto je trulo u državi Danskoj”. Razočaran sam igrom a pogotovo odnosom nekih srpskih igrača. Realno gledam na stvari i osećam da se ni Zvezda neće proslaviti u Minhenu. jer apsolutno ne verujem u Milojevića, koji će nam ponovo prirediti ponižavajući “zglobnjak” i protiv brzih i borbenih Bavaraca se plašim da ćemo proći isto kao i u Parizu prošle godine! Jel’ neko možda misli da ćemo se Bajernu suprotstavti brzinom, presingom, velikom borbenošću i napadima?! Ako neko tako misli, taj ne shvata filozofiju fudbala Milojevića!

    0
    0
    Odgovori
    • Čoveče dal si ti svestan sta pričaš ti poredis Bajern i Zvezdu…pa njihov jedan igrač vredi više od celog tima Zvezde, Zvezda je dovoljno uradila plasmanom u Ligu šampiona! A da te pita nesto, sta smo to igrali u evropi dok Milojevic nije došao? Gubili u prvom kolu kvalifikacija

      0
      0
      Odgovori
      • “Zvezda je dovoljno uradila plasmanom u Ligu šampiona”, između ostalog navodi Gost 031, što znači da je to njen plafon i sada treba dići ruke i pustiti protivnika da nas buši kao staru kantu! Samo se malo priseti Ajaksa i njegovog trenera Erika ten Haga! On je sa ogromnom večinom igrača iz svog podmlatka prošle godine igrao u finalu LŠ! Jel’ sopstveni igrači mnogo koštaju?! Za to vreme dr Milojević je rasterao igrače iz Zvezdinog podmlatka. Nema nijednog u timu! Ne trebaju mu! Tu su strašni strani “kapitalci”!

        0
        0
        Odgovori
    • Ti pokusavas da dopres do sendvicara koji krade tudja imena i pise glupe komentare protiv Milojevica?
      Uzaludano, dabogda mu preseo sendvic Vucelin

      0
      0
      Odgovori
  6. Bravo za Darka Noveskog! Komentar napisan iz srca i dotiče srž problema! Odbrana i zadnji vezni su glavni problem ove reprezentacije. U poslednje dve utakmice smo primili 9 (devet) lakih komada od Ukrajine i Portugala! Menjati odbranu pod hitno, a šansu u potpunosti pružiti prvacima Evrope i sveta u konkurenciji U-19!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter