0
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

ZVEZDINI ‘KLASICI’ SA BAJERNOM: Od 1979. godine pa do danas crveno-bele bitke sa Bavarcima…

Objavljeno: 05.09.19 u 15:45

Ako su se prošlih decenija u fudbalu na Starom kontinentu formirali „evropski klasici“, duel Crvene zvezde i Bajerna bi mogao da bude jedan od njih. Mečevi dva velika kluba su oduvek nosili mnogo neizvesnosti, preokreta i važnosti. Prvi zvaničan duel je bio 1979. godine i od tada ih je bilo ukupno pet.

Nenad Milijaš je još kao igrač odmerio snage sa Nemcima, a sada će imati priliku da to uradi kao član stručnog štaba. Kao igrač je iznenadio tim iz Minhena sa dva gola, a sada će pokušati da pripremi novu generaciju da učini isto.

– Sve Zvezdine generacije koje su igrale sa Bajernom pokazale su da mogu da se nose sa Nemcima, iako su oni u svaki duel ulazili kao apsolutni favoriti. Jedno od najlepših sećanja svih navijača sigurno je polufinalni duel posle kojeg se klub plasirao u finale Barija. Ti mečevi su uvek nosili mnogo uzbuđenja i neizvesnosti i nadam se da će to i ova generacija dokazati. Moja generacija je imala priliku, ali je ipak u poslednjim momentima meča zaustavljena. Vodili smo 2:1, ali smo u poslednjih desetak minuta ipak posustali. Sada se situacija ponavlja, Bajern je apsolutni favorit, ali verujem da sve ono što su učinile prethodne generacije može da motiviše i ovu. Lično imaću veliki motiv da pokušam da ih iznenadim i kao trener u stručnom štabu, a naši igrači treba hrabro da izađu na teren i pokažu da nisu slučajno drugu godinu zaredom u Ligi šampiona.

FOTO: FK Crvena zvezda

Jedan od onih koji znaju kako se pobeđuje Bajern je Slobodan Marović koji je igrao u sigurno najvažnijem dvomeču 1991. godine. On je optimista i pred ovaj susret.

– Utakmica sa Bajernom bila je nešto posebno u tom ciklusu utakmica, a za mene je možda bila i važnija od finala, jer smo u toj utakmici pokazali sav kvalitet koji smo imali. Atmosfera na toj utakmici bila je neverovatna, pun stadion. Bilo je teško u Minhenu kada smo slavili sa 2:1 i znali smo da će u Beogradu biti još teže. Posle poslednjeg zvižduka bili smo presrećni, plasirali smo se u finale, izbacili veliki Bajern. To je jedan nezaboravan osećaj. Bajern je i sada fantastičan tim, sigurno jedan od najboljih u Evropi. Ipak, nisu neranjivi. Oni su svesni svoje snage. Savet današnjoj generaciji Zvezde je da kod Nemaca nikada nema odustajanja, igraju do kraja, do poslednjeg zvižduka i toga moraju biti svesni. Ali treba ući hrabro u meč pa ni iznenađenje nije nemoguće. Ovi momci su pokazali da su sposobni za tako nešto.

FOTO: FK Crvena zvezda

Mile Jovin je bio član generacije koja je igrala prvi duel protiv Bajerna 1979. godine. Bio je igrač utakmice u Beogradu i po njegovom mišljenju naš tim ima šanse i danas protiv nemačkog tima.

– Mi smo u Minhenu igrali prvu utakmicu i izgubili smo sa 2:0. U revanšu smo do 60. minuta igrali najbolju utakmicu za pet godina u Zvezdi. Potpuno smo ih nadigrali, vodili smo sa 3:0, ali smo pri kraju meča psihički pali. U toj generaciji Bajerna igrali su vrhunski igrači kao što su Rumenige, Henes, Nidermajer. Asistirao sam za prvi gol Duletu Saviću, krenuli smo da stvaramo šansu za šansom, a već smo na početku drugog poluvremena vodili sa 3:0. Pomislio sam da možemo da damo još pet. Ostaje žal što nismo prošli, ali ipak je Bajern evropski velikan. Trenera Milojevića dugo poznajem, zajedno smo radili u Zvezdinoj školi i on je ovoj ekipi dao poseban pečat. Mislim da je Miloje napravio jednu dobru celinu, ekipa igra mirno, sigurno i bez srljanja. Smatram da je atmosfera u ekipi jedan od najvažniji činilaca ovog uspeha, gde svako radi svoj deo posla. U ekipi imaju jednog velemajstora. Kao što smo mi imali Pižona, tako sadadašnji tim ima Marina oko koga se sve vrti, pravi je vođa i na terenu i van njega. Naravno, veliki udeo u svemu ovome imaju navijači, jer takvu podršku nisam doživeo nigde. Igra Crvene zvezde izgleda defanzivno, ali to je prividno, oni izuzetno taktički igraju, i koriste svaku šansu na najbolji mogući način i zato je dospela do Lige šampiona. Verujem da neće razočarati i ovog puta – zaključio je Jovin.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter