Navijači Intera saopštili su danas da majmunski krici koji su navijači Kaljarija uputili fudbaleru Intera Romeluu Lukakuu tokom prvenstvene utakmice “nisu rasizam već neka vrsta poštovanja”.

Lukaku je u nedelju postigao pobedonosni gol iz penala za Inter protiv Kaljarija, a protivnički navijači vređali su ga oponašajući majmunske krike. Belgijski fudbaler je posle toga pozvao svetske fudbalske čelnike da pojačaju borbu protiv rasizma.


Navijači Intera poslali su svom fudbaleru otvoreno pismo u kome su naveli da ‘Italijani nisu rasisti’.

– Žao nam je što si mislio da je ono što se dogodilo u Kaljariju rasizam. Moraš da shvatiš da Italija nije kao mnoge evropske zemlje u kojima je rasizam pravi problem. Razumemo da je to moglo da ti izgleda kao rasizam, ali to nije tako. U Italiji koristimo neke ‘načine’ samo da bismo ‘pomogli našem timu’ i pokušavamo da unervozimo protivnike, ne zbog rasizma, nego da ih poremetimo – navodi se u pismu.

– Molimo te da stav italijanskih navijača shvatiš kao neku vrstu poštovanja zbog činjenice da se oni plaše tebe i golova koje bi mogao da postigneš protiv njihovih ekipa, a ne zato što te mrze ili su rasisti – piše na Fejsbuk stranici navijača Intera.

Posle gola Lukaku je zastao i gledao u navijače iza gola koji su ga vredjali. Njegov saigrač Milan Škrinijar stavio je kažiprst preko usta i pokazao navijačima da prestanu.

Navijači Kaljarija su prošle godine na rasnoj osnovi vredjali tadašnjeg fudbalera Juventusa tamnoputog Mojzea Kina, a pre toga i Bleza Matuidija.

Čelnici Serije A nisu kaznili Kaljari zbog rasizma navijača, uprkos tome što su priznali da je takvo ponašanje ponižavajuće.