Završetkom prelaznog roka u Srbiji vreme je da se osvrnemo na finansijsku stranu transfera u Srbiji

Dok se u svetu fudbala vrte stotine miliona za jedan transfer, primera radi, još uvek rekord drži Nejmar sa transferom od 222 miliona iz Barselone u PSŽ. U Srbiji su stvari dosta drugačije. Pogledom na informacije koje donosi specijalizovani sajt Transfermarkt dolazimo do zanimljivih podataka.


FOTO: FK Crvena zvezda

Srpski klubovi su od transfera ove sezone zaradili 19,5 miliona evra, dok je ‘rashod’ na konto transfera bio samo 8,4 miliona evra. Naši klubovi često ističu da jure kvalitet i da se nadaju da će im kvalitetni igrači u prelaznom roku doneti prevagu, a to moramo da priznamo teško da mogu da pronađu bez ulaganja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HOTSPORT (@_hotsport) on

Samo četiri kluba mogu da se pohvale da su zaradili milione od transfera ove sezone, dok su samo devet klubova u Srbiji uopšte zabeležili prihode u ovom prelaznom roku. Zanimljivo je da su samo dva tima ulagala u igrački kadar, dok su čak 14 dovodili slobodne igrače, te sa te strane nisu imali nikakvih ulaganja. No krenimo redom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HOTSPORT (@_hotsport) on

Crvena zvezda je u ovom prelaznom roku zaradila 7,2 miliona evra, a rashodovala na transfere 6,7. Partizan je u manje prihodovao, 5,4 miliona, ali je i manje ulagao u transfere samo 1,34 miliona evra. Granicu od 2 miliona prošli su i Čukarički i Radnik iz Surdulice.

FOTO: FK Partizan

Dok su ispod milionske crte ostali Radnički, Spartak, Rad, Proleter, Mačva iz Šapca… Preostali klubovi nisu bili aktivni na transfer pijaci, već su angažovali slobodne igrače, a nisu ih ni prodavali ovog leta.

Crvena zvezda 7,2 prihodi – 6,7 rashodi 
Partizan – 5,4 prihodi – rashodi 1,34
Čukarički – 2,10 – /
Radnik Surdulica – 2,10 – /
Radnički Niš – 800.000 – /
Spartak Subotica 500.000 – /
Rad 400.000 – /
Proleter Novi Sad 400.00 – /
Mačva Šabac 150.000 – /

*Podaci sa sajta Transfermarkt, a cifre u evrima