0
Domaći fudbal

HS ANALIZA: Partizan gleda u istoriju i isčekuje Junajted, Alkmar ‘stara mušterija’ i nepoznanica Astana (VIDEO)

Objavljeno: 30.08.19 u 16:28

Fudbaleri Partizana dobili su jaku, ali ne nepremostivu grupu u Ligi Evrope.

Partizan će u grupi ‘L’ igrati protiv Mančester Junajteda, Astane i AZ Alkmara. Dovoljno atraktivna grupa da privuče navijače čeka Partizan, ali ne toliko teška da nemaju crno-beli čemu da se nadaju. Izgledne su šanse da će uz malu dozu sreće Partizan biti u prilici da obezbedi posle evropske jeseni i evropsko proleće. No, krenimo redom.

MANČESTER JUNAJTED

Klub koji ima veliku tradiciju. Jedan od najvećih evropskih klubova i najtrofejniji engleski klub spreman je za megdan Partizanu. Čekamo i zvaničan raspored odigravanja utakmica, a navijači se nadaju da prvi meč neće biti odigran u Beogradu, kako bi ‘parni valjak’ ispunjenim tribinama dočekao ‘đavole’.

Od velikog Mančestra ostalo je samo to, ime. Mančester Junajted se nakon ere Aleksa Fergusona traži. Nije više to strah i trepet, moguće je igrati protiv ovog tima. Posebno u poslednjim mesecima kada polako isplivavaju problemi iz svlačionice i atmosfera nije na pređašnjem nivou. Navijači su zaratili sa Polom Pogbom, a u timu se nalazi i Nemanja Matić. Srpski fudbaler je važna karika u timu Ole Gunar Solšera.

Navijači Partizana pamte ekipu Mančester Junajteda po sezoni 1966 kada su u dvomeču igrači Partizana izbacili tadašnjeg šampiona Engleske u KEŠ. U Beogradu je bilo 2:0 Prvi gol postigao je Mustafa Hasanagić, a drugi Radoslav Bečejac.

Stadion Partizana tada je ugostio legendarnog Mata Bizbija, Džordža Besta, Bobija ČarltonaNobi Stajls bio je strelac u revanšu. Protiv srpskih klubova Mančester je igrao pet puta, tri puta je slavio, uz jedan remi i jedan poraz.

U napadu opasnost predstavljaju Džesi Lingard, Markus Rašford, ANtoni Martijal i pomenuti Pogba koji zna da se priključi napadu.

 

ASTANA

Fudbaleri Astane osnovani su 2009. godine, a 2011. godine promenili su ime. Igraju na modernoj Astana Areni koja broji 30,254 mesta.

U timu ima igrača iz regiona. Antonio Rukavina glavni je u odbrani, a tu je i Marin Aničić i Žarko Tomašević. Na sredini konce vule Marin Tomasov zajedno sa Lukom Šimunovićemm. Pet puta su od 2014. godine osvajali Premijer ligu Kazahstana, tri puta Kup Kazahstana i četiri puta Super kup.

FOTO: FK Partizan

Od sezone 2016. stalni su učesnici grupne faze Lige Evrope iako kvalifikacije svake sezone počnu u borbi za Ligu šampiona.

AZ ALKMAR

Holandski predstavnik jedan je od najvećih klubova te države. Našim navijačima poznati su iz 1980-ih kada su zajedno sa Radničkim vojevali bitke u Kupu UEFA. Dva pta osvajali su holandsko prvenstvo, četiri puta osvajali su kup. Uspehe beleže i u Evropi. Finalisti su bili u sezoni 1980/81, polufinalisti u sezoni 2004/05, a tri puta igrali su četvrfinale. Upravo su u sezoni 1980. godine savladali naš Radnički 5:0 bilo je u Holandiji a 2:2 na Čairu.

Partizan Holanđane pamti po dobru. Partizan je slavio sa 3:2 u Beogradu 2015/16. sezone. Abubakar Oumaru bio je dvostruki strelac, a gol je postigao i Andrija Živković. Dok je za goste strelac bio Jop van der Linden, a potom i Markus Henriksen. Dabni Dos Santos bio je strelac jedinog gola u revanšu za Holanđane, a Abubakar Umarui Andrija Živković su sa po jednim pogotkom doneli pobedu Partizanu.

Holanđani pretežno imaju tim sa domaćim fudbalerima. Raspolažu sa dvojicom norveških igrača Jonas Svensnon zajedno sa Stijin Vujtensom vuče konce u odbrani, dok je u Veznom redu Fredrik Midtjso. Udarna igla u napadu je Ousama Idrisi iz Maroka uz Islanđanina Alberta Gudmundsona. AZ nastupa na stadionu AFAS kapaciteta 17,023

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter