0
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

HS ANALIZA: Kejn, Levandovski, Kutinjo, Eriksen i drugari na ‘Marakani’, biće ‘fudbalskog rata’ sa braćom!

Objavljeno: 29.08.19 u 19:55

Tri spektakla čekaju navijače Crvene zvezde u Beogradu, žreb u Monte Karlu je srpskog šampiona spojio sa šampionom Nemačke Bajernom, finalistom Lige šampiona Totenhemom i bratskim klubom Olimpijakosom.

Crvena zvezda ponovo je imala težak žreb za Ligu šampiona, ne baš kao prošle sezone kada su rivali bili PSŽ, Liverpul i Napoli, ali grupa ‘B’ sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom veoma atraktivna. Ali, idemo redom…

BAJERN MINHEN

Šta reći novo o Bavarcima? O timu koji 29 puta bio šampion Nemačke i pet puta šampion Evrope. Četa Nike Kovača deluje zastrašujuće na čelu sa čovekom kom je gol drugo ime Robertom Levandovskim. Bavarci su se ovog leta opasno pojačali, a dva najzvučnija imena su svakako Felipe Kutinjo i Hrvat Ivan Perišić. Oni su stigli da zamene vremešne legende kluba Arijana Robena i Franka Riberija.

Navijači Crvene zvezde pamte duele sa Bajernom iz Minhena pre svega one iz 1991. godine kada je tadašnji šampion Jugoslavije izbacio nemačkog giganta iz polufinala Kupa Evropskih šampiona. Posle pobede u Minhenu 2:1 golovima Pančeva i Savićevića, ‘Marakana’ je u revanšu ‘eksplodirala’. Vodili su Bavarci sa 2:1, bili na pragu produžetaka, ali je Augentaler nespretnom intervencijom posle centaršuta Mihajlovića savladao svog golmana Aumana i Zvezdu odveo u veliko finale posle kog je Crvena zvezda stigla do istorijske evropske šampionske krune.

Poslednji put dva tima su se sastala 2007. godine u ‘F’ grupi Kupa UEFA, igran je samo jedan meč u Beogradu, a Bajern je slavio sa 3:2. Crvena zvezda je povela golom Ognjena Koromana u 16. minutu, da bi legendarni Miroslav Klose izjednačio u 20. minutu. Nenad Milijaš je projektilom sa skoro pola terena matirao Rensinga za 2:1 u 74. minutu, ali je prvo Klose u 86. izjednačio na 2:2, da bi Kros iz slobodnog udarca u 90. minutu utišao ‘Marakanu’.

Danas bi tim Bajerna u slučaju da do ponedeljka ne stignu nova pojačanja trebalo da izgleda: Nojer – Pavar, Zule, Boateng, Alaba – Kimih, Toliso, Miler, Kutinjo, Perišić – Levandovski.

TOTENHEM HOTSPUR

Finalista Lige šampiona iz prošle sezone i sigurno uz Bajern najveći favorit da se plasira u nokaut fazu ‘elitnog’ takmičenja. Tim koji igra ofanzivan fudbal bilo da se meč igra u Londonu ili van njega. Prve zvezde tima su svakako napadač Hari Kejn, vezista Kristijan Eriksen, Dele Ali i golman Ugo Ljoris.

FOTO: twitter.com/premierleague

Istorija duela dva kluba nije velika, sastali su se u Kupu UEFA 1972. godine. ‘Pevci’ su slavili u Londonu sa 2:0, a crveno-beli su dve nedelje kasnije u Beogradu poveli golom Vojina Lazarevića u 49. minutu, na asistenciju Dragana Džajića. Nažalost, naš tim nije uspeo da nadoknadi minus.

Tim Totenhema bi u Beogradu i Londnonu mogao da izgleda ovako: Ljoris – Orije, Vertongen, Aldervajreld, Rouz – Ndombele, Ali, Eriksen, Heung Min, Moura – Kejn.

OLIMPIJAKOS

Najtrofejniji i najpopularniji tim Grčke. Šampion zemlje Helena čak 44 puta. Do Lige šampiona se domogao kroz kvalfikacije izbacivši Viktoriju iz Plzena, Bašakšehr i Krasnodar. Bratski klub Crvene zvezde je ovog leta doveo super pojačanja poput Metjua Valbuene, Jusefa El Arabija, Giljermea, talentovanog štopera Partizana Svetozara Markovića i mladog reprezentativca i veliku želju Crvene zvezde Lazara Ranđelovića. Ipak, crveno-beli iz Beograda su slavili kada je reč o dolasku Matea Garsije, Argentinca koji se nalazio na raskrsnici Beograd-Atina.

Zanimljivo da dva tima nikada nisu odigrala zvaničnu utakmicu, ali jesu tri prijateljske. Prvu novembra 1994. godine kada je po ukidanju sankcija grčki tim bio prvi gost Crvene zvezde. Beogradski crveno-beli slavili su 4:1 golovima Perovića dva puta, Dejana Ramba Petkovića i Darka Kovačevića.

Sledeći meč odigran je na ‘Karaiskakiju’ 2007. godine i Olimpijakos je slavio sa 2:1. Poslednji meč odigran je u Beogradu 2016. godine i završen je nerešeno 2:2, a strelci za Crvenu zvezdu bili su Orlandić i Katai.

Olimpijakos bi u slučaju da ne dovede nova pojačanja mogao da igra u postavi: Žoze Sa – Semdedo, Meriah, Papadopulos, Cimikas – Buhalakis, Giljerme, Valbuena, Podense, El Arabi – Guerero.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter