10
Domaći fudbal

Foto: FK Partizan

VAŽNO ZA SRPSKI FUDBAL: Partizan i Zvezda sakupili isti broj bodova, crno-beli sa dve utakmice manje

Objavljeno: 23.08.19 u 17:31

Partizan je na svom sajtu istakao sve aspekte i važnost jučerašnje pobede nad norveškim Moldeom.

Crno-beli su u prvoj utakmici plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope stekli prednost u odnosu na Molde pobedom od 2:1 na stadionu u Humskoj. Meč je obeležilo skoro 6.000 dece koja je zdušno bodrila izabranike Sava Miloševića, čime je poslata sjajna slika u Evropu i svet.

Međutim, vrlo važan je taj trijumf i za poboljšavanje klupskog, ali i nacionalnog koeficijenta. O tome je dan posle meča pisano na zvaničnom sajtu Partizana.

– Brojimo unazad, od „deset“ do „jedan“: Molde (2:1), Malatija (3:1), Konahs Ki (3:0), Bešiktaš (1:1), Nordsjeland (3:2), Trakai (1:0), Rudar Pljevlja (3:0), Viktorija Plzenj (1:1), Skenderbeg (2:0) i Jang Bojs (2:1). To su rezultati sa naših poslednjih deset evropskih mečeva odigranih kod kuće, a bilans od 8-2-0, sa gol razlikom 21:7 (+14), govori da je Partizan postao poslednjih godina klub koji u Evropi nije nimalo gostoljubiv domaćin!

Sinoćna pobeda protiv norveškog Moldea, u prvom meču plej ofa za Ligu Evrope, bila je pobeda karaktera! Nije Partizan igrao dobro u prvom poluvremenu, primio je gol za vođstvo rivala u najgorem mogućem trenutku za jednu ekipu u toj fazi igre (44. minut), ali je mentalnom čvrstinom uspeo ekspresno da se izdigne iz nevolje, da već u nadoknadi poluvremena izjednači, a onda i da u drugom poluvremenu, sad već i sa dosta poboljšanim igračkim karakteristikama (uz očuvanu snagu karaktera), dođe i do tako bitne i potpuno zaslužene evropske pobede. Nije to ovom Savinom Partizanu bilo prvi put da na ovaj način preokrene stvari u svoju korist i da pobedi. Trener je sa pravom na konferenciji za medije posle utakmice podsetio na neke bitne trenutke i utakmice iz njegove, relativno skore prošlosti na klupi Partizana (revanš polufinala kupa u Nišu, finale kupa na komšijskom stadionu, treći gol protiv Malatije u Beogradu, izdržan pritisak posle onako jeftinog primljenog gola u revanšu u Malatiji, uz sijaset drugih, manje bitnih detalja iz prvenstvenih utakmica), iniciran istina konstatacijom i pitanjem jednog od prisutnih novinara. Da, ovaj Partizan ima karakter, dokazano na delu već puno puta!

Sinoćna pobeda je ostvarena i za dobrobit celokupne fudbalske Srbije! Eto, od sinoć je ovosezonski doprinos Partizana nacionalnom koeficijentu Srbije identičan doprinosu našeg večitog rivala, mada je doprinos naših crno-belih zapravo i veći, jer je ostvaren sa dve utakmice manje odigrane u Evropi (5 naspram 7 mečeva).

Podsećamo, Srbija se bori da do kraja ove sezone dođe makar do 15. mesta na rang listi UEFA, što bi značilo neuporedivo bolji status za naše klubove u Evropi od leta 2021. godine, kada kreće novi trogodišnji ciklus UEFA i kada će pristupna lista za evropska klupska takmičenja izgledati bitno drugačija nego sada – ne samo zbog toga što će umesto dva postojati tri takmičenja (Liga šampiona, Liga Evrope i Liga Evrope 2). To 15. mesto na listi bi nam donelo sledeće privilegije:

· 2 tima (šampion i vicešampion) bismo imali u kvalifikacijama za Ligu šampiona, oba od 2. kola kvalifikacija, samo u različitim „ograncima“

· trećeplasirani tim (ili pobednik kupa) bi imao zagarantovani start u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope

· četvrtoplasirani i petoplasirani bi startovali od 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope 2

– Kakva je to privilegija, dodatno govori i činjenica da bi šampion i vicešampion imali mogućnost da čak dva puta kiksnu u kvalifikacijama i da na kraju opet završe u grupnoj fazi Lige Evrope 2 (zbog „stepenastog“ pada gubitnika iz kvalifikacija za Ligu šampiona – najpre u naredno kvalifikaciono kolo ili u grupnu fazu Lige Evrope, a onda, ako se desi i drugi kiks, u naredno kvalifikaciono kolo ili u grupnu fazu Lige Evrope 2).

– U isto vreme bi i trećeplasirani tim (ili pobednik kupa), koji startuje u kvalifikacijama za Ligu Evrope, smeo jednom da kiksne, odnosno da potom zaigra u narednom kvalifikacionom kolu ili u grupnoj fazi Lige Evrope 2.

– Samo četvrtoplasirani i petoplasirani tim bi krenuli u kvalifikacije za Ligu Evrope 2 i ne bi smeli da imaju nijedan kiks ako bi želeli da se dočepaju grupne faze Lige Evrope 2.

Ostanemo li na kraju ove sezone ispod 15. mesta na listi, samo će šampion 2020/21 igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, a preostala tri naša predstavnika u Evropi bi startovala u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2 (tj. niko od njih ne bi ni teoretski mogao da igra Ligu Evrope).

Ako pogledamo sinoćne rezultate prvih mečeva plej ofa za Ligu Evrope, dopada nam se činjenica da su konkurenti Grci blizu da izgube jednog predstavnika u Evropi (AEK – Trabzonspor 1:3) i da ostanu na samo dva kluba, Kiprani bi lako mogli ostati samo na APOEL-u (nakon PSV – Apolon 3:0), a i Hrvati bi mogli ostati samo na Dinamu (nakon Gent – Rijeka 2:1).

Što se konkurenata Norvežana tiče – tu bi Partizan eliminacijom Moldea direktno pomogao ne samo sebi, već i Srbiji u borbi protiv Norveške. U toj meri to ne važi za dvoboj švajcarskog Jang Bojsa i Crvene zvezde (odnosno dvoboj konkurentske Švajcarske i Srbije), iz prostog razloga što će oba kluba nastaviti takmičenje u Evropi, a pitanje je samo ko će izboriti plasman u koju grupnu fazu takmičenja.

0
0

10 Komentara

    • Šta ti mlatiš, samo gledajući ove kvalifikacije vi imate 2 utakmice više pošto ste krenuli od prvog kola.

      0
      0
      Odgovori
  1. A i vi cigani ste nekog namlatili! Prosli na penale i ovu utakmicu ce biti mucenja.
    Bolje vam je u LE,nego u LS

    0
    0
    Odgovori
    • Pričaju oni koji prolaze na guzove kvalifikacije, smešna braća iz Marinkove bare za neupućene ( Romsko naselje u Beogradu).

      0
      0
      Odgovori
  2. Gospodo grobari ne palite se bez veze KARAKTER če te pokazati u Norveskoj a ja mislim da ga nemate i da ispadate iz Evrope ova pobjeda juče je plod slučajnost pored onakve sramne igre,,

    0
    0
    Odgovori
  3. Pa vi cigani deceniju celu niste ni prismrdeli u evropi dok nisu počeli da vam pumpaju državne pare. Zato pokrijte se ušima i ćutite jer neće te pare uvek biti tu a onda vas opet stiže realnost.

    0
    0
    Odgovori
  4. Ma nema bolji stvarno ste sila za tri godine mrcvarenja po kvalifikacijama……a time se dičite…..pazi kući a u gostima golgota

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter