0
Domaći fudbal

TUMBAKOVIĆ: Selektor otkrio da li sanja Ronalda, zašto nema Grujića i planove reprezentacije

Objavljeno: 23.08.19 u 12:23

Selektor Ljubiša Tumbaković je danas objavio spisak za naredne mečeve reprezentacije Srbije.

Selektor je nakon toga na konferenciji za medije pred srpskim novinarima odgovarao na pitanja.

– Osnovna ideja je da vratimo jedinstvo i zajedništvo. Jedan od prioriteta bio je da napravimo najkvalitetniju reprezentaciju od igrača koji su u srpskom fudbalu, a onda da vratimo igrače koji nisu bili tu zbog objektivnih ili neobjektivnih razloga. Mi smo napravili program aktivnosti u tom periodu gde smo želeli da porazgovaramo sa grupom igrača koja je mnogo veća od igrača na spisku. Želimo da približimo reprezentaciju narodu. Obišli smo igrače na koje računamo. Pokušaćemo da kroz rad na terenu ostvarimo to što želimo, počeo je Tumbaković i potom se okrenuo na prethodne mečeve i ono što predstoji:

– Kada igrate ligu gde ima osam mečeva, svaka je teška i delikatna. Iza nas su tri utakmice koje su različito doživljene. Imamo 15 bodova ispred nas i kontrolišemo situaciju. Sve ono što radimo je upravo taj model rada. Ispoštovali smo prioritete, sada idemo u usko stručan deo koji je bitan za utakmicu protiv Portugalije.

Razgovarali ste sa igračima koji su se vratili u reprezentaciju, da li ste pričali sa vašim prethodnikom, da vam ispriča njegov pogled na reprezentaciju?

– Maksimalno sam profesionalno pristupio, a to podrazumeva da pogledamo šta se radilo pre. Mladen Krstajić je u odnosu trener – igrač sa mnom proveo 4,5 godina. Imam visoko mišljenje o njemu i naravno da smo razgovarali.

Ko će činiti stručni štab?

Aleksandar Janković, Darko Bjelojević, Nikola Žigić i medicinski blok. Možda ćemo dopuniti stručni štab ukoliko za tim bude postojala potreba.

Reprezentacije se otuđila od navijača, mislite li da ćete uspeti dobrim rezultatima da to povratite?

– Prvi momenat je interesantan. Ako se sećate mog prvog obraćanja. Rekao sam da je pitanje selektora nacionalni projekat. U kreiranju rezultata učestvujemo svi zajedno, uključujući i medije. Mi ćemo učiniti sve kako bismo kroz odnos ka reprezentaciji igrači dali podršku, a kada oni to budu prepoznali, onda će simbioza uslediti kao logična posledica koja će doneti atmosferu koja nam je potrebna. Medijska podrška u tome je neophodna. Vaša profesionalna odgovornost u velikoj meri može da učestvuje u kreiranju pozitivne atmosfere.

Da li je bilo kontakta sa Markom Grujićem i ima li mesta za njega u reprezentaciji u budućnosti?

– Rekao sam da verujem u stručni štab, sve ono što radim radio sam sa ljudima u koje imam poverenje. Napravili smo spisak od 60 igrača, koji smo sveli na tridesetak. A na kraju napravili grupu koja će biti učesnik narednih mečeva. Marko Grujić je igrač koji treba da bude budućnost srpskog fudbala. Logično je da sam se opredelio za grupu igrača koja je iskusnija i koja je duže sa reprezentacijom. Umesto tih pred kojima je vreme, a jedan od tih talentovanih igrača jeste Marko Grujić. Ja sam tu tek nepunih dva meseca. Nisam fizički uspeo da obiđem sve igrače. Bili su na listi i Grujić i Veljković, ali nismo stigli da ih obiđemo.

Da li sanjate Kristijana Ronalda?

– Imam lepše snove, zašto bih sanjao Ronalda?

Kako se suprostaviti prvaku Evrope?

– To je već bolje pitanje. Trudimo se da praktično, kada je utakmica protiv Portugala, ali i Luksemburga ništa ne prepustimo slučaju. Fudbal je živa stvar. Moramo da imamo odgovor za sve što se desi. Na koji način da postavimo igru ako povedemo, šta se dešava ako oni povedu… Kako da razmišljamo o tome, a to kroz proces treninga treba da izvede krajnji zaključak i da meč protiv Portugala bude doveden do toga da nemamo nikakvih nepoznanica, a kako ćemo, videćemo.

Kakva će biti vaša saradnja sa Nenadom Milovanovićem?

Imam neke svoje principe i trenersko ubeđenje. Dve su svetinje, igrač i trener. Kada sam ja bio trener on je bio igrač Mladosti iz Lučana. Ne vidim razlog da odnos ne bude profesionalan i dvosmeran. Koliko bude kvalitetan prema meni, toliko ću i ja biti prema njemu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter