0
Domaći fudbal

FOTO: Miroslav Todorović / FK Partizan

HS SPECIJAL: Upoznajte Umara Sadika iz drugog ugla – O Kolarovu, Edinu Džeku, ‘ludom’ derbiju, Zvezdi… (VIDEO)

Objavljeno: 15.07.19 u 20:00

‘Kao da sam u Partizanu više od 10 godina!’, ushićeno je poručio nasmejani Nigerijac u intervjuu za HotSport.

Vole navijači visoke napadače. Sa njima kao da dobijaju neku sigurnost i nadu da je svaki prekid pred protivničkim golom na pola puta do radosti. Taj optimizam stigao je i sa dolaskom Umara Sadika u crno-bele redove.

Mladi ofanzivac delovao je prilično povučeno, stidljivo i mirno po dolasku u Sloveniju, ali posle nekoliko dana i urađenog intervjua sa njim, verujte, nema tu stidljivosti. Naprotiv.

Jednostavno mu je kao mladom igraču, a posebno strancu, potrebno vreme da se uklopi u sistem rada, način života i bitisanja u Partizanovoj familiji. Da nema kvalitet, ne bi već tri godine bio član italijanskog velikana Rome.

Ukoliko klikne na pravi način, a svi su preduslovi da tako bude, Umar Sadik bi mogao da bude veliko pojačanje i prava udarna pesnica tima Sava Miloševića.

 Prve impresije o ekipi posle 10 dana u Partizanu?

– Znate, ovo je tim sa puno ozbiljnih ljudi, koji žele da postignu nešto u životu. Osećam se veoma prijatno da živim sa njima, priredili su mi sjajnu dobrodošlicu. Čak ne mogu da kažem da sam novi igrač ovde, imam osećaj kao da sam ovde više od 10 godina. Veoma sam im zahvalan na tome. Momci su odlični, volim da provodim vreme sa njima. Sjajno se zabavljamo, a posebno sam zadovoljan treninzima. Svi su veoma fokusirani na svoj posao, guraju sebe do krajnjih granica i upravo to pokušavamo da radimo.

 Već si postigao prvi gol i pokazao odličnu saradnju sa Sejdubom Sumom?

– Znak dobrog starta u svakoj ekipi su dobri rezultati. Da, postigao sam gol, ali imam odličnu konekciju sa svima, a ne samo sa jednim igračem. To je dokaz da smo na dobrom putu. Za sada, blizak sam sa svima, jer smo svi uvek zajedno. Sviđa mi se što se ne prave razlike na mlađe i starije igrače, već smo svi isti. To znači biti tim.

 Šta su po tebi tvoji najveći kvaliteti? Igra glavom, brzina…?

– Kao napadač, tvoj najbolji kvalitet mora da bude ispred gola i sprovođenje lopte u mrežu. Ne bih mogao nijedan segment svoje igre da izdvajam, ali uvek o tome možete da pitate trenera – nasmejao se Sadik.

 Ovo ti je šesta pozajmica u karijeri, posle Bolonje, Torina, NAK Brede, Glazgov Rendzersa i Peruđe. I to u relativno kratkom periodu tvoje karijere.

– Da, nije mi lako zbog toga. Znate, kao mlad čovek, žudim da ostvarim svoje snove, ali sam do sada imao dosta teških momenata. Ali sve je to deo života, ne možete uvek očekivati da će biti lako, morate da stremite ka najvišim ciljevima i upravo to želim da uradim u Partizanu.

 Koliko si do sada čuo o navijačima Partizana?

– Znam da su najluđi navijači na svetu, ali u onom pozitivnom smislu. Oni su uvek plus za ceo tim i svi vole da igraju pred takvom atmosferom.

 Na predstavljanju si na srpskom jeziku rekao ‘Ja sam Partizano’. Da li su te do sada saigrači naučili da otpevaš neku navijačku pesmu?

– Još uvek me saigrači nisu naučili, jer su ovde svi još uvek zauzeti teškim treninzima. Iskreno, nekada čak nemamo vremena ni za smeh. Ali vremenom ću sigurno naučiti neke pesme.

 Ipak, primetno je da se Nigerijac često smeje, kako na treningu, tako i između njih.

– Da, ceo život se vrti oko smeha. Nije dobro biti u lošem raspoloženju, koliko god da je situacija loša, morate da budete zahvalni. Nažalost, postoje ljudi koji su u bolnicama i nemaju priliku da se smeju. Zato sam zahvalan Bogu na zdravlju i uvek se smejem.

FOTO: Miroslav Todorović / FK Partizan

 Jesi li se upoznao sa rivalitetom koji tvoj novi klub ima sa Crvenom zvezdom?

– Znam da je to jedan od najvećih derbija na svetu i da je jedan od ‘najluđih’. Ne mogu da dočekam da zaigram u njemu.

 Kakve utiske nosiš iz poznanstva sa Aleksandrom Kolarovim?

– On je veliki profesionalac. Imam puno poštovanja prema Aleksandru – rekao je Umar, ali nije želeo da nam otkrije šta mu je kapiten reprezentacije Srbije rekao kada je dolazio u Partizan:

– Nisam dužan da vam to otkrivao – kratko je odgovorio Sadik.

 Očekuješ li poziv u A reprezentaciju Nigerije?

– Prošlo je već neko vreme od kako nisam oblačio dres Nigerije. Nikada nisam zaigrao u ‘A’ selekciji, iako sam se nadao tome posle nastupa za mladu selekciju na Olimpijskim igrama. Posle toga je trebalo da budem u nacionalnom timu, ali stvari se nisu odvijale onako kako sam ja želeo. Mislim da je sada pravi momenat!

FOTO: Miroslav Todorović / FK Partizan

Potom smo sa Sadikom prešli na nekoliko kratkih pitanja, koja nisu nužno usko vezana za teren, već se tiču i svakodnevnog života.

 Mesi ili Ronaldo?

– Uf! Obojica! Ma, ne mogu da se odlučim. Iako zvuči da je lako, pitanje vam je veoma teško.

 Pele ili Maradona?

– Maradona, iz prostog razloga jer sam imao prilike da ga gledam na kasetama i internetu, dok Peleovih snimaka nema mnogo.

 Leto ili zima?

– Leto, jer volim da idem na plažu i uživam. Najbolje vreme za mene i svoje odmore uglavnom tako provodim.

 Film ili knjiga?

– Uvek film, nikad knjiga.

 Pivo ili vino?

– Ništa od toga, jer ne pijem alkohol. Samo sok ili voda.

 PES ili FIFA?

– FIFA. Pitate me zašto? Svako će vam reći isto, FIFA je mnogo bolja.

 Rim ili Beograd?

– Molim te, ne pitaj me to. Bio sam u Rimu neko vreme i jako sam zavoleo taj grad. U Beograd sam tek stigao i nadam se da ću se i u njega zaljubiti.

 Gol glavom ili nogom?

– Nogom.

 Titula sa Partizanom ili učešće u Ligi šampiona?

– Titula sa Partizanom!

FOTO: FK Partizan

 Imaš li neke rituale pred meč?

– Nemam. Nisam sujeveran što se toga tiče, ali verujem u Boga.

 Šta pratiš od ostalih sportova?

– Volim da gledam košarku, jednostavno mi se dopada, čak je nekada biram i ispred fudbala. Igrao sam je u školi i na koledžu.

 Omiljeni gol?

– Uvek ću pamtiti svoj prvi gol u Romi, kada sam imao 18 godina.

 Kog igrača Rome bi doveo u Partizan?

– Uf, ne znam. Teško je pitanje. Zavisi od igrača gde bi želeo da nastavi karijeru. Jedini Srbin u Romi trenutno je Kolarov, ali ja ne znam da li je on za Zvezdu ili Partizan. Nadam se da bi jednog dana došao u Partizan. Ali ako me pitate za sve igrače Rome, svakog bih mogao da zamislim u Partizanu.

 Sa kim si se najviše družio u Romi?

– Sa svima sam se dobro slagao, ali Edin Džeko mi je mnogo pomogao, jer igramo na istoj poziciji. Pokazivao mi je neke stvari koje ja nisam znao, objašnjavao mi je dosta toga na treningu. Ali, morao bih da izdvojim i Rudigera, sa njim sam se takođe sjajno slagao.

Umar Sadik nije tipičan igrač kakve je Partizan imao u napadu poslednjih godina, pa i decenija. Čak nije ni tip igrača Leandrea Tavambe, jer mnogo više voli loptu u prostor nego u noge.

Istina je, mogao bi da postane jedan od ljubimaca navijača Partizana, a ako bude uspešan kao što je njegov zemljak Taribo Vest pre deceniju i po, biće pun pogodak.

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter